Technologia ozonowania w przemyśle spożywczym i napojowym.pdf
(
1498 KB
)
Pobierz
untitled
TECHNOLOGIE
ozonowanie
Zastosowanie technologii
spożywczym i napojowym
Robert Muszański
Wofi l Ozone Technology
Większość z nas myśląc o ozonie, wyobraża sobie górną warstwę atmosfery ziemskiej,
chroniącą przed promieniami UV. Jednak ten niebieskawy gaz, którego świeży zapach można
wyczuć po burzy z piorunami, jest bardzo skutecznym środkiem dezynfekcyjnym,
o wielu praktycznych zastosowaniach. Ozon oczyszcza wodę, którą pijemy, żywność, którą
spożywamy oraz wodę w odwiedzanych przez nas basenach.
Zastosowanie ozonu
Wprowadzenie technologii ozonowania
może być efektywnym, a zarazem uzasadnio-
nym ekonomicznie rozwiązaniem w procesie
oczyszczania wody pitnej, przemysłowej, ście-
ków i powietrza. Ozon to bardzo silny utleniacz,
skutecznością ok. 50-krotnie przewyższający
powszechnie stosowany chlor. Nie pozostawia
toksycznych produktów ubocznych, takich jak
THM, w momencie występowania w wodzie
ich prekursorów w procesie dezynfekcji. Po-
nadto ozon obniża liczebność glonów i pier-
wotniaków oraz pleśni i grzybów. Także bak-
terie Salmonelli, gronkowca, E. coli czy laseczki
i zarodniki Clostridium nie są odporne na dzia-
łanie ozonu.
Ozon, gwarantując 100% skuteczność bak-
teriologiczną, zapewnił sobie czołową pozycję
wśród wszystkich środków dezynfekujących.
Z tego też względu miasta w USA instalują w
szybkim tempie systemy ozonowania, aby za-
pewnić ochronę wody pitnej przed skażeniem
Cryptosporidium. Także coraz więcej polskich
wodociągów wykorzystuje powyższą tech-
nologię, gwarantując sobie bezpieczeństwo
bakteriologiczne spożywanej wody. Producenci
napojów wykorzystują ozon do usuwania że-
laza, manganu, amoniaku i siarkowodoru z
wody oraz do płukania butelek przed ich na-
pełnianiem. Właściciele przetwórni żywności
myją wodą ozonową owoce, jarzyny, warzywa,
ryby i mięso, przedłużając trwałość produktów.
Winiarnie wykorzystują ozon do dezynfekcji
beczek dębowych jak i mycia stacji czy maszyn,
usuwając w ten sposób spory i bakterie pleśni.
Właściciele basenów cieszą się przejrzystością
wody i czystym zapachem, a hodowcy ryb sto-
sują ozon w procesach ciągłego uzdatniania
wody i jej napowietrzania.
Technologia ozonowania
w przetwórstwie żywności
Coraz większą popularność zyskuje wyko-
rzystanie ozonu w procesach dezynfekcyjnych
wyrobów spożywczych. Ponieważ jedynym
produktem resztkowym ozonu jest tlen, wie-
lu producentów rozważa ozon jako zamiennik
dla powszechnie stosowanego chloru oraz in-
nych dodatków chemicznych.
26 czerwca 2001 roku FDA i USDA w USA
zatwierdziły ozon jako środek zwalczający
drobnoustroje dla wszystkich rodzajów żyw-
ności, włącznie z mięsem i drobiem. Badania
wykazały, że wystawienie na działanie ozonu
pewnych rodzajów owoców umożliwiło od-
każenie ich powierzchni i spowodowało, że
owoce uwolniły enzymy opóźniające psucie
się produktów. Tak więc np. truskawki czy pa-
pryka dłużej zachowują świeżość i wykazują
dłuższą przydatność do spożycia.
Truskawki poddane
działaniu chloru
(2°C, dzień 14)
Truskawki poddane
działaniu ozonu
(2°C, dzień 14)
Papryka poddana
działaniu chloru
(7°C, dzień 7)
Papryka poddana
działaniu ozonu
(7°C, dzień 7)
Mycie wodą ozonową redukuje ilość
drożdży i pleśni na jabłkach
przedłużając okres trwałości owoców
Agro Przemysł
3/2007
27
3_2007_agro.indd 27
2007-04-27 14:15:39
ozonowania w przemyśle
TECHNOLOGIE
ozonowanie
Instalacja do płukania i dezynfekcji opakowań
Obecnie coraz większą popularność w
przemyśle spożywczym zyskują małe układy
wytwarzające wodę ozonowaną. Ich efektyw-
ność działania jest bardzo wysoka, a spektrum
zastosowania praktycznie nieograniczone.
Można ich używać zarówno do dezynfekcji
kubków do jogurtów w przemyśle mleczarskim
jak i do dezynfekcji butelek PET w przemyśle
rozlewniczym wód mineralnych (butelki PET).
Technologia ozonowania wykorzystywana
jest także na całym świecie w przemyśle mię-
snym do dezynfekcji pojemników i lodni oraz
do mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, ma-
szyn i urządzeń.
ko w zakładzie: począwszy od kanałów na hali,
posadzek i ścian, do mycia końcowego prze-
nośników, stołów i noży.
Przykładem zakładu przetwórstwa spo-
żywczego wykorzystującego przy procesach
produkcyjnych technologię ozonowania jest
fi rma ONIX. Przedsiębiorstwo zajmuje się prze-
twórstwem cebuli białej, czerwonej, szalotki,
cebuli typu pikles oraz czosnku (poprzez obie-
ranie, krojenie, mrożenie) i pakowaniem nie-
przetworzonej cebuli w łusce na wiele spo-
sobów. Użycie technologii ozonowania za-
pewnia 100% bezpieczeństwo bakteriologiczne
produktu oraz wydłużenie okresu jego przy-
datności do spożycia.
jakościowe, przedłuża trwałość oraz eksponuje
walory smakowe i zapachowe syropów i kon-
centratów dodawanych do wody.
Kompletne stacje
przygotowania wody
W zależności od rodzaju zanieczyszczeń,
które należy usnąć z wody, dobierane są od-
powiednie metody wprowadzania i dozowania
ozonu. Najczęściej stosuje się ozonowanie po-
średnie, gdyż efektywność procesów jest naj-
wyższa przy niskiej energochłonności. Ukła-
dy ozonowania współpracują z grawitacyjnym
zbiornikiem kontaktowym wykonanym ze sta-
li stopowej. Ich pojemność powinna zostać ści-
Instalacje do płukania
i dezynfekcji opakowań
Wodę ozonowaną można wykorzystywać
jako środek dezynfekcyjny, który po kilku lub
kilkunastu minutach rozłoży się do czystego
tlenu, nie pozostawiając charakterystycznego
smaku. Można, jak już wyżej wspomniano, sto-
sować wodę ozonowaną do dezynfekcji środ-
ków spożywczych: owoce, warzywa, mięso wo-
łowe, wieprzowe i drobiowe.
Zastosowanie ozonu
w zakładzie ONIX do dezynfekcji cebuli
i linii technologicznych
Urządzenia takie są najbardziej roz-
powszechnione zwłaszcza w zakładach mię-
snych. Używane są do wytwarzania środka de-
zynfekcyjnego, którym myje się prawie wszyst-
Ozon w rozlewnictwie
Przemysł wód mineralnych, napojów i so-
ków jako pierwszy wykorzystuje na szeroką
skalę technologię ozonowania do zabezpie-
czenia produktów w procesie płukania i dezyn-
fekcji opakowań oraz w stacjach uzdatniania
i przygotowania wody. Woda oczyszczona tech-
nologią ozonowania spełnia najwyższe normy
śle dobrana do czasu kontaktu ozonu z wodą,
w zależności od przeprowadzanego procesu.
Przy usuwaniu żelaza czas kontaktu wynosi do
1 minuty; przy usuwaniu bakterii i ogólnej de-
zynfekcji minimalny czas kontaktu to 4,5 minuty,
natomiast przy usuwaniu manganu najlepsze
efekty osiąga się przy czasie kontaktu do 12 mi-
nut. Wszystkie procesy usuwania gazów takich
jak siarkowodór czy dwutlenek węgla powinny
28
3/2007
Agro Przemysł
3_2007_agro.indd 28
2007-04-27 14:15:40
TECHNOLOGIE
ozonowanie
Stacja przygotowania wody
napojowym, mięsnym, mleczarskim
czy kosmetycznym, lub przy dezyn-
fekcji wody basenowej.
Zaawansowana technologia ozo-
nowania, zapewniająca pełne bez-
pieczeństwo produktów oraz prostotę
użytkowania, wywołuje coraz więk-
sze zainteresowanie wśród dużej licz-
by przedsiębiorstw rozważających za-
kup tych systemów, których technologia
zdobyła już szerokie uznanie i zaufanie
na całym świecie.
Stacja
przygotowania
wody
zostać poprzedzone desorpcją w aeratorach grawitacyjnych prze-
dmuchiwanych ozonem nadmiarowym.
Wykonanie stacji przygotowania wody w technologii ozo-
nowania niesie za sobą wiele istotnych korzyści, na które należy
zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji o wyborze technologii,
a mianowicie:
pełną kontrolę wszystkich procesów poprzez standardową wi-
zualizację i monitoring komputerowy,
utrzymanie układu w nienagannej czystości bakteriologicznej
dzięki stosowaniu ozonu w procesie samej produkcji jak i w
dezynfekcji całego układu technologicznego, bez dodatkowej
potrzeby zakupu środków dezynfekcyjnych,
spełnienie warunków klienta co do powierzchni potrzebnej do
zamontowania stacji uzdatniania wody,
powietrze wzbogacone w ozon używane jest w procesach tech-
nologicznych jako zaawansowany proces utleniania, który:
– przyśpiesza wszystkie reakcje chemiczne,
– pozwala efektywnie usunąć żelazo, mangan i amoniak,
– przywraca wodzie naturalną barwę i krystaliczną przejrzystość,
– usuwa z wody nieprzyjemny smak i zapach (siarkowodór),
– wspomaga procesy fi ltracyjne przez aglomeracje cząsteczek.
•
…dla przemysłu spo
ywczego
napojowego i …
•
•
Zaawansowane urzdzenia redniocinieniowe UV
Odzyskiwanie wody w układach zamkni
tych
Systemy centralnego ozonowania wody
Usuwanie manganu i elaza z wody
Dezynfekcja zbiorników i maszyn
Wszechstronne możliwości ozonu, jego 100% skuteczność
destrukcji wszelkich zanieczyszczeń, całkowita ochrona bakterio-
logiczna oraz brak wytwarzania rakotwórczych produktów ubocz-
nych – jak w przypadku tradycyjnego chloru – sprawiają, iż znaj-
duje on zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu: spożywczym,
Płukanie butelek wod
ozonow
Wofil Robert Musza
ski
Krynica-Zdrój
Tel/fax: 0 18 471 50 93
www.wofil.pl
Agro Przemysł
3/2007
29
3_2007_agro.indd 29
2007-04-27 14:15:42
•
Plik z chomika:
katasza1982
Inne pliki z tego folderu:
barwniki.pdf
(1916 KB)
Najczęstsze błędy żywieniowe(1).ppt
(2739 KB)
Najczęstsze błędy żywieniowe.ppt
(2739 KB)
GMP w wytwórniach kosmetyków.pdf
(182 KB)
Procesy utleniania węglowodorów alkiloaromatycznych w fazie ciekłej.ppt
(4649 KB)
Inne foldery tego chomika:
Gilian McKeith - Jestes tym co jesz
Weganizm, wegetarianizm
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin