Technologia ozonowania w przemyśle spożywczym i napojowym.pdf

(1498 KB) Pobierz
untitled
TECHNOLOGIE
ozonowanie
Zastosowanie technologii
spożywczym i napojowym
Robert Muszański
Wofi l Ozone Technology
Większość z nas myśląc o ozonie, wyobraża sobie górną warstwę atmosfery ziemskiej,
chroniącą przed promieniami UV. Jednak ten niebieskawy gaz, którego świeży zapach można
wyczuć po burzy z piorunami, jest bardzo skutecznym środkiem dezynfekcyjnym,
o wielu praktycznych zastosowaniach. Ozon oczyszcza wodę, którą pijemy, żywność, którą
spożywamy oraz wodę w odwiedzanych przez nas basenach.
Zastosowanie ozonu
Wprowadzenie technologii ozonowania
może być efektywnym, a zarazem uzasadnio-
nym ekonomicznie rozwiązaniem w procesie
oczyszczania wody pitnej, przemysłowej, ście-
ków i powietrza. Ozon to bardzo silny utleniacz,
skutecznością ok. 50-krotnie przewyższający
powszechnie stosowany chlor. Nie pozostawia
toksycznych produktów ubocznych, takich jak
THM, w momencie występowania w wodzie
ich prekursorów w procesie dezynfekcji. Po-
nadto ozon obniża liczebność glonów i pier-
wotniaków oraz pleśni i grzybów. Także bak-
terie Salmonelli, gronkowca, E. coli czy laseczki
i zarodniki Clostridium nie są odporne na dzia-
łanie ozonu.
Ozon, gwarantując 100% skuteczność bak-
teriologiczną, zapewnił sobie czołową pozycję
wśród wszystkich środków dezynfekujących.
Z tego też względu miasta w USA instalują w
szybkim tempie systemy ozonowania, aby za-
pewnić ochronę wody pitnej przed skażeniem
Cryptosporidium. Także coraz więcej polskich
wodociągów wykorzystuje powyższą tech-
nologię, gwarantując sobie bezpieczeństwo
bakteriologiczne spożywanej wody. Producenci
napojów wykorzystują ozon do usuwania że-
laza, manganu, amoniaku i siarkowodoru z
wody oraz do płukania butelek przed ich na-
pełnianiem. Właściciele przetwórni żywności
myją wodą ozonową owoce, jarzyny, warzywa,
ryby i mięso, przedłużając trwałość produktów.
Winiarnie wykorzystują ozon do dezynfekcji
beczek dębowych jak i mycia stacji czy maszyn,
usuwając w ten sposób spory i bakterie pleśni.
Właściciele basenów cieszą się przejrzystością
wody i czystym zapachem, a hodowcy ryb sto-
sują ozon w procesach ciągłego uzdatniania
wody i jej napowietrzania.
Technologia ozonowania
w przetwórstwie żywności
Coraz większą popularność zyskuje wyko-
rzystanie ozonu w procesach dezynfekcyjnych
wyrobów spożywczych. Ponieważ jedynym
produktem resztkowym ozonu jest tlen, wie-
lu producentów rozważa ozon jako zamiennik
dla powszechnie stosowanego chloru oraz in-
nych dodatków chemicznych.
26 czerwca 2001 roku FDA i USDA w USA
zatwierdziły ozon jako środek zwalczający
drobnoustroje dla wszystkich rodzajów żyw-
ności, włącznie z mięsem i drobiem. Badania
wykazały, że wystawienie na działanie ozonu
pewnych rodzajów owoców umożliwiło od-
każenie ich powierzchni i spowodowało, że
owoce uwolniły enzymy opóźniające psucie
się produktów. Tak więc np. truskawki czy pa-
pryka dłużej zachowują świeżość i wykazują
dłuższą przydatność do spożycia.
Truskawki poddane
działaniu chloru
(2°C, dzień 14)
Truskawki poddane
działaniu ozonu
(2°C, dzień 14)
Papryka poddana
działaniu chloru
(7°C, dzień 7)
Papryka poddana
działaniu ozonu
(7°C, dzień 7)
Mycie wodą ozonową redukuje ilość
drożdży i pleśni na jabłkach
przedłużając okres trwałości owoców
Agro Przemysł 3/2007
27
3_2007_agro.indd 27
2007-04-27 14:15:39
ozonowania w przemyśle
352769369.288.png 352769369.299.png 352769369.310.png 352769369.321.png 352769369.001.png 352769369.012.png 352769369.023.png 352769369.034.png 352769369.045.png 352769369.056.png 352769369.067.png 352769369.078.png 352769369.089.png 352769369.100.png 352769369.111.png 352769369.122.png 352769369.133.png 352769369.144.png 352769369.155.png 352769369.166.png
 
TECHNOLOGIE
ozonowanie
Instalacja do płukania i dezynfekcji opakowań
Obecnie coraz większą popularność w
przemyśle spożywczym zyskują małe układy
wytwarzające wodę ozonowaną. Ich efektyw-
ność działania jest bardzo wysoka, a spektrum
zastosowania praktycznie nieograniczone.
Można ich używać zarówno do dezynfekcji
kubków do jogurtów w przemyśle mleczarskim
jak i do dezynfekcji butelek PET w przemyśle
rozlewniczym wód mineralnych (butelki PET).
Technologia ozonowania wykorzystywana
jest także na całym świecie w przemyśle mię-
snym do dezynfekcji pojemników i lodni oraz
do mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, ma-
szyn i urządzeń.
ko w zakładzie: począwszy od kanałów na hali,
posadzek i ścian, do mycia końcowego prze-
nośników, stołów i noży.
Przykładem zakładu przetwórstwa spo-
żywczego wykorzystującego przy procesach
produkcyjnych technologię ozonowania jest
fi rma ONIX. Przedsiębiorstwo zajmuje się prze-
twórstwem cebuli białej, czerwonej, szalotki,
cebuli typu pikles oraz czosnku (poprzez obie-
ranie, krojenie, mrożenie) i pakowaniem nie-
przetworzonej cebuli w łusce na wiele spo-
sobów. Użycie technologii ozonowania za-
pewnia 100% bezpieczeństwo bakteriologiczne
produktu oraz wydłużenie okresu jego przy-
datności do spożycia.
jakościowe, przedłuża trwałość oraz eksponuje
walory smakowe i zapachowe syropów i kon-
centratów dodawanych do wody.
Kompletne stacje
przygotowania wody
W zależności od rodzaju zanieczyszczeń,
które należy usnąć z wody, dobierane są od-
powiednie metody wprowadzania i dozowania
ozonu. Najczęściej stosuje się ozonowanie po-
średnie, gdyż efektywność procesów jest naj-
wyższa przy niskiej energochłonności. Ukła-
dy ozonowania współpracują z grawitacyjnym
zbiornikiem kontaktowym wykonanym ze sta-
li stopowej. Ich pojemność powinna zostać ści-
Instalacje do płukania
i dezynfekcji opakowań
Wodę ozonowaną można wykorzystywać
jako środek dezynfekcyjny, który po kilku lub
kilkunastu minutach rozłoży się do czystego
tlenu, nie pozostawiając charakterystycznego
smaku. Można, jak już wyżej wspomniano, sto-
sować wodę ozonowaną do dezynfekcji środ-
ków spożywczych: owoce, warzywa, mięso wo-
łowe, wieprzowe i drobiowe.
Zastosowanie ozonu
w zakładzie ONIX do dezynfekcji cebuli
i linii technologicznych
Urządzenia takie są najbardziej roz-
powszechnione zwłaszcza w zakładach mię-
snych. Używane są do wytwarzania środka de-
zynfekcyjnego, którym myje się prawie wszyst-
Ozon w rozlewnictwie
Przemysł wód mineralnych, napojów i so-
ków jako pierwszy wykorzystuje na szeroką
skalę technologię ozonowania do zabezpie-
czenia produktów w procesie płukania i dezyn-
fekcji opakowań oraz w stacjach uzdatniania
i przygotowania wody. Woda oczyszczona tech-
nologią ozonowania spełnia najwyższe normy
śle dobrana do czasu kontaktu ozonu z wodą,
w zależności od przeprowadzanego procesu.
Przy usuwaniu żelaza czas kontaktu wynosi do
1 minuty; przy usuwaniu bakterii i ogólnej de-
zynfekcji minimalny czas kontaktu to 4,5 minuty,
natomiast przy usuwaniu manganu najlepsze
efekty osiąga się przy czasie kontaktu do 12 mi-
nut. Wszystkie procesy usuwania gazów takich
jak siarkowodór czy dwutlenek węgla powinny
28
3/2007 Agro Przemysł
3_2007_agro.indd 28
2007-04-27 14:15:40
352769369.187.png 352769369.198.png 352769369.209.png 352769369.220.png 352769369.231.png 352769369.242.png 352769369.253.png 352769369.262.png
TECHNOLOGIE
ozonowanie
Stacja przygotowania wody
napojowym, mięsnym, mleczarskim
czy kosmetycznym, lub przy dezyn-
fekcji wody basenowej.
Zaawansowana technologia ozo-
nowania, zapewniająca pełne bez-
pieczeństwo produktów oraz prostotę
użytkowania, wywołuje coraz więk-
sze zainteresowanie wśród dużej licz-
by przedsiębiorstw rozważających za-
kup tych systemów, których technologia
zdobyła już szerokie uznanie i zaufanie
na całym świecie.
Stacja
przygotowania
wody
zostać poprzedzone desorpcją w aeratorach grawitacyjnych prze-
dmuchiwanych ozonem nadmiarowym.
Wykonanie stacji przygotowania wody w technologii ozo-
nowania niesie za sobą wiele istotnych korzyści, na które należy
zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji o wyborze technologii,
a mianowicie:
pełną kontrolę wszystkich procesów poprzez standardową wi-
zualizację i monitoring komputerowy,
utrzymanie układu w nienagannej czystości bakteriologicznej
dzięki stosowaniu ozonu w procesie samej produkcji jak i w
dezynfekcji całego układu technologicznego, bez dodatkowej
potrzeby zakupu środków dezynfekcyjnych,
spełnienie warunków klienta co do powierzchni potrzebnej do
zamontowania stacji uzdatniania wody,
powietrze wzbogacone w ozon używane jest w procesach tech-
nologicznych jako zaawansowany proces utleniania, który:
– przyśpiesza wszystkie reakcje chemiczne,
– pozwala efektywnie usunąć żelazo, mangan i amoniak,
– przywraca wodzie naturalną barwę i krystaliczną przejrzystość,
– usuwa z wody nieprzyjemny smak i zapach (siarkowodór),
– wspomaga procesy fi ltracyjne przez aglomeracje cząsteczek.
…dla przemysłu spo
ywczego
napojowego i …
Zaawansowane urzdzenia redniocinieniowe UV
Odzyskiwanie wody w układach zamkni
tych
Systemy centralnego ozonowania wody
Usuwanie manganu i elaza z wody
Dezynfekcja zbiorników i maszyn
Wszechstronne możliwości ozonu, jego 100% skuteczność
destrukcji wszelkich zanieczyszczeń, całkowita ochrona bakterio-
logiczna oraz brak wytwarzania rakotwórczych produktów ubocz-
nych – jak w przypadku tradycyjnego chloru – sprawiają, iż znaj-
duje on zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu: spożywczym,
Płukanie butelek wod
ozonow
Wofil Robert Musza
ski
Krynica-Zdrój
Tel/fax: 0 18 471 50 93
www.wofil.pl
Agro Przemysł 3/2007
29
3_2007_agro.indd 29
2007-04-27 14:15:42
352769369.263.png 352769369.264.png 352769369.265.png 352769369.266.png 352769369.267.png 352769369.268.png 352769369.269.png 352769369.270.png 352769369.271.png 352769369.272.png 352769369.273.png 352769369.274.png 352769369.275.png 352769369.276.png 352769369.277.png 352769369.278.png 352769369.279.png 352769369.280.png 352769369.281.png 352769369.282.png 352769369.283.png 352769369.284.png 352769369.285.png 352769369.286.png 352769369.287.png 352769369.289.png 352769369.290.png 352769369.291.png 352769369.292.png 352769369.293.png 352769369.294.png 352769369.295.png 352769369.296.png 352769369.297.png 352769369.298.png 352769369.300.png 352769369.301.png 352769369.302.png 352769369.303.png 352769369.304.png 352769369.305.png 352769369.306.png 352769369.307.png 352769369.308.png 352769369.309.png 352769369.311.png 352769369.312.png 352769369.313.png 352769369.314.png 352769369.315.png 352769369.316.png 352769369.317.png 352769369.318.png 352769369.319.png 352769369.320.png 352769369.322.png 352769369.323.png 352769369.324.png 352769369.325.png 352769369.326.png 352769369.327.png 352769369.328.png 352769369.329.png 352769369.330.png 352769369.331.png 352769369.002.png 352769369.003.png 352769369.004.png 352769369.005.png 352769369.006.png 352769369.007.png 352769369.008.png 352769369.009.png 352769369.010.png 352769369.011.png 352769369.013.png 352769369.014.png 352769369.015.png 352769369.016.png 352769369.017.png 352769369.018.png 352769369.019.png 352769369.020.png 352769369.021.png 352769369.022.png 352769369.024.png 352769369.025.png 352769369.026.png 352769369.027.png 352769369.028.png 352769369.029.png 352769369.030.png 352769369.031.png 352769369.032.png 352769369.033.png 352769369.035.png 352769369.036.png 352769369.037.png 352769369.038.png 352769369.039.png 352769369.040.png 352769369.041.png 352769369.042.png 352769369.043.png 352769369.044.png 352769369.046.png 352769369.047.png 352769369.048.png 352769369.049.png 352769369.050.png 352769369.051.png 352769369.052.png 352769369.053.png 352769369.054.png 352769369.055.png 352769369.057.png 352769369.058.png 352769369.059.png 352769369.060.png 352769369.061.png 352769369.062.png 352769369.063.png 352769369.064.png 352769369.065.png 352769369.066.png 352769369.068.png 352769369.069.png 352769369.070.png 352769369.071.png 352769369.072.png 352769369.073.png 352769369.074.png 352769369.075.png 352769369.076.png 352769369.077.png 352769369.079.png 352769369.080.png 352769369.081.png 352769369.082.png 352769369.083.png 352769369.084.png 352769369.085.png 352769369.086.png 352769369.087.png 352769369.088.png 352769369.090.png 352769369.091.png 352769369.092.png 352769369.093.png 352769369.094.png 352769369.095.png 352769369.096.png 352769369.097.png 352769369.098.png 352769369.099.png 352769369.101.png 352769369.102.png 352769369.103.png 352769369.104.png 352769369.105.png 352769369.106.png 352769369.107.png 352769369.108.png 352769369.109.png 352769369.110.png 352769369.112.png 352769369.113.png 352769369.114.png 352769369.115.png 352769369.116.png 352769369.117.png 352769369.118.png 352769369.119.png 352769369.120.png 352769369.121.png 352769369.123.png 352769369.124.png 352769369.125.png 352769369.126.png 352769369.127.png 352769369.128.png 352769369.129.png 352769369.130.png 352769369.131.png 352769369.132.png 352769369.134.png 352769369.135.png 352769369.136.png 352769369.137.png 352769369.138.png 352769369.139.png 352769369.140.png 352769369.141.png 352769369.142.png 352769369.143.png 352769369.145.png 352769369.146.png 352769369.147.png 352769369.148.png 352769369.149.png 352769369.150.png 352769369.151.png 352769369.152.png 352769369.153.png 352769369.154.png 352769369.156.png 352769369.157.png 352769369.158.png 352769369.159.png 352769369.160.png 352769369.161.png 352769369.162.png 352769369.163.png 352769369.164.png 352769369.165.png 352769369.167.png 352769369.168.png 352769369.169.png 352769369.170.png 352769369.171.png 352769369.172.png 352769369.173.png 352769369.174.png 352769369.175.png 352769369.176.png 352769369.177.png 352769369.178.png 352769369.179.png 352769369.180.png 352769369.181.png 352769369.182.png 352769369.183.png 352769369.184.png 352769369.185.png 352769369.186.png 352769369.188.png 352769369.189.png 352769369.190.png 352769369.191.png 352769369.192.png 352769369.193.png 352769369.194.png 352769369.195.png 352769369.196.png 352769369.197.png 352769369.199.png 352769369.200.png 352769369.201.png 352769369.202.png 352769369.203.png 352769369.204.png 352769369.205.png 352769369.206.png 352769369.207.png 352769369.208.png 352769369.210.png 352769369.211.png 352769369.212.png 352769369.213.png 352769369.214.png 352769369.215.png 352769369.216.png 352769369.217.png 352769369.218.png 352769369.219.png 352769369.221.png 352769369.222.png 352769369.223.png 352769369.224.png 352769369.225.png 352769369.226.png 352769369.227.png 352769369.228.png 352769369.229.png 352769369.230.png 352769369.232.png 352769369.233.png 352769369.234.png 352769369.235.png 352769369.236.png 352769369.237.png 352769369.238.png 352769369.239.png 352769369.240.png 352769369.241.png 352769369.243.png 352769369.244.png 352769369.245.png 352769369.246.png 352769369.247.png 352769369.248.png 352769369.249.png 352769369.250.png 352769369.251.png 352769369.252.png 352769369.254.png 352769369.255.png 352769369.256.png 352769369.257.png 352769369.258.png 352769369.259.png 352769369.260.png 352769369.261.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin