Kotlet schabowy w serze z kluskami.rtf

(2 KB) Pobierz

Kotlet schabowy w serze z kluskami

Składniki:

2 talarki schabu wieprzowego, sól, pieprz, jajko, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki oleju, 2 plastry żółtego sera, 1 puszka krojonego ananasa (plastry)

na kluski: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki, zmiel je w maszynce, wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, wbij jajka, posól i zagnieć ciasto. Formuj z ciasta okrągłe kuleczki, zrób w każdej paluszkiem wgłębienie. Wrzuć je do wrzącej osolonej wody - do momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.

Talarki schabu wieprzowego rozbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem. Przygotuj trzy talerze. Na pierwszym rozbij jajko i rozmąć je widelcem. Na drugi wsyp mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Talarki mięsa obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, po czym połóż wypanierowane mięso. Przysmaż jedną stronę, obróć i połóż plaster ananasa, a na niego ser. Jeżeli nie lubisz gorącego ananasa - połóż go na końcu - na serze.

Wyjmij na talerz kluski, polej je tłuszczem z patelni, połóż na nich schab. Podawaj z ćwikłą i kompotem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin