Zapiekanka chlebowa.doc

(77 KB) Pobierz
Zapiekanka chlebowa

Zapiekanka chlebowa

Przygotowanie

Na dużej patelni podsmażamy na małym ogniu (my na indukcji na 3.) na oliwie z oliwek plasterki cebuli, gdy się zeszklą, układamy na nich kawałki chleba w formie słońca, zalewamy rozkłóconymi wraz z przyprawami jajkami i ugniatamy lekko kromki palcem lub widelcem, aby bardziej nasiąkły.

          Zaraz też rozsypujemy na wierzchu oliwki, szynkę i plasterki sera, przykrywamy          pokrywką i zapiekamy wszystko na małym ogniu (my nadal na 3.), aż jaja się zetną a ser rozpuści (przez ok. 20 minut).
Podczas smażenia można podnieść kilka razy pokrywkę i strząsnąć wodę skroploną na pokrywce, aby zapiekanka była przyjemnie sucha.

Przed podaniem ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin