Kuleczki z mielonego z marchewką na parze
Składniki
ok.500 g mięsa mielonego
marchewka
ser biały (1/4 kostki mniej więcej)
1 cebula
masło
2 -3 ząbki czosnku
bułka/chleb namoczony w mleku
bułka tarta
1 jajko
przyprawy (sól, pieprz, np. majeranek
Zmielić mięso, w międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć na maśle, zostawić do wystygnięcia. Marchew zetrzeć na grubej tarce, dodać do mięsa. Wycisnąć bułkę z mleka, dodać do masy, wymieszać. Dodać przeciśnięty czosnek przez praskę, dodać jajko, ser biały, cebule i wymieszać wszystko. Dosypać bułki tartej, tak, aby ulepiona kulka nie rozpadała się. Kiedy juz wszystko wymieszane, robimy z masy małe kuleczki. Kolejność dodawania składników całkowicie przypadkowa i dowolna jest:) Potem wstawiam je do garnka na parę, z 30-40 minut i są gotowe. Trzeba sprawdzać, bo czas gotowości zależny jest od rodzaju mięsa tak naprawdę. Podawać: same bez sosu,/z sosem dowolnym np. pomidorowym, koperkowym/innym. Smakują zarówno z makaronem jak i ziemniakami.
Kurczak na parze
1 pierś z kurczaka1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3 łodygi selera naciowego15 dkg pieczarek0,5 łyżeczki proszku chili1 szklanka opłukanego ryżukilka wiosennych cebulekolej do smażenia ( niedużo)sól
Pierś posiekać w wąskie paski, wymieszać z sosem sojowym i mąką ziemniaczaną. Seler pokroić na paski, pieczarki na cienkie płatki. Pieczarki smażymy szybko na oleju. Gotujemy opłukany ryż w 1, 5 szklanki wody, ale tylko do momentu aż ryż wchłonie prawie całą wodę. Posypujemy chili, solimy i polewamy tłuszczem spod pieczarek. Kładziemy na wierzchu kurczaka, pieczarki i selery. Garnek szczelnie przykrywamy, dla pewności nakrywamy czystą ściereczką i dusimy powoli na maleńkim ogniu. Po 25 min kurczak powinien być gotowy, a ryż przesiąknięty przyprawami. Kurczak wcale nie jest suchy!!! Jest mięciutki i ma bardzo ciekawy smak. Uwaga- to jest bardzo ostre! Podajemy obsypany malutkimi cebulkami, przekrojonymi na pól
Ryba na warzywach
2-3 filety z mintaja, dorsza, pangimrożony bukiet warzyw - pół opakowaniavegetta, pieprzmargaryna, koperek, czosnek w kostkach Knorra
Rybę przyprawić vegettą i pieprzem. Gotujemy na parze warzywa (delikatnie solimy) i gdy będą mięknąć układamy rybę. Na rybę położyć trochę margaryny. Posypać koperkiem i rozkruszyć kostkę czosnkową. Do 10 minut ryba i warzywa są gotowe.
Parowana ptasia pierś
Marynata do piersi :
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka po staropolsku
1 plaska łyżeczka papryki ostrej mielonej3 czubate łyżki jogurtu naturalnego500 g filetu z kurki6 ziemniaków4 marchewki /karotkiłyżka świeżego masełkatroszkę świeżego koperku
Sosik do mięska:
2 łyżki jogurtu naturalnego1,5 łyżeczki przyprawy tzatzikiłyżeczka świeżego koperku
Filet oczyścić , umyć, przekroić wzdłuż na pół a potem w poprzek na pół. Zamarynować w marynacie na minimum 2 godz. (dobrze wymieszać). Ziemniaki obrać i umyć, przekroić na cztery. Marchew obrać, umyć, pokroić w słupki na 3/4 cm. Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze. Na dolnym sicie położyć zamarynowane mięsko, nałożyć drugie sito a na nie ziemniaczki z marchewką, przykryć. Gotować 20min.Rozłożyć na talerze ,warzywa polać roztopionym masełkiem, posypać koperkiem. Sosik wymieszać, nakładać na mięsko, lub mięsko maczać w nim jak kto chce.
Schab z czerwoną kapustą na parze
3 plasterki schabu bez kości1 mała czerwona kapusta1 cebula1 ząbek czosnku1 łyżka cukrugarść suszonych moreligarść rodzyneksól, pieprz i mieszanka jakiś przypraw (np. do grilla)
Kapustę posiekać, czosnek rozgnieść w prasie, cebule drobno posiekać, morele podzielić na ćwiartki, dodać rodzynki, cukier, sól, pieprz i przyprawy, wszystko razem wymieszać. Schab przyprawić mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Można gotować od razu, ale ja wkładam na noc do lodówki i gotuje następnego dnia. Na najniższym poziomie kapusta, po środku schab, a na górze kasza.
Ryba na parze z sosem cytrynowym
filet z ryby (np. sola)pół cytrynypieprz czarnypieprz ziołowykopereksólpomidorki cherrymasłoziemniakiśmietana lub jogurt naturalny
Filety umyć pod bieżącą wodą, delikatnie osuszyć, pokroić na porcje. Pomidorki ponacinać delikatnie i sparzyć wrzątkiem. Zdjąć skórkę. Rybę posolić i natrzeć pieprzami, delikatnie skropić sokiem z cytryny. Na głębokiej patelni, bądź w rondelku rozpuścić około 1/4 kostki masła, mieszając dolać śmietany/jogurtu. Dodać pieprz, sól i koperek (ok. łyżka koperku). Na koniec wlać sok z mniej niż połowy cytryny (do smaku, sos nie może być zbyt kwaśny). Rybę i pomidorki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Gotować pod przykryciem około 10-15 minut (uważać, by pomidorki się nie "rozlazły", w razie potrzeby wyjąć je wcześniej). Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść na bardzo gładkie puree. Pomidorki przełożyć do garnuszka z rozpuszczonym masłem, poddusić około 5 minut. Rybę wykładać na talerz, polewać sosem cytrynowym. Pomidorki z masłem układać wokół ryby. Udekorować puree wyciśniętym szprycą i posypanym koperkiem.
Ryba z ryżem i szpinakiem - na parze
30 dag filetu np. z soliszczypta przyprawy do rybłyżka soku z cytryny lub białego wina1 kg świeżego szpinaku lub paczka mrożonegoewentualnie ząbek czosnkusos sojowy3/4 szklanki ryżu do gotowania na sypko1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnegocytrynasól, pieprz, gałka muszkatołowa
Filety oprósz przyprawą do ryb, skrop sokiem z cytryny lub winem. Ryż wsyp do szybkowaru, zalej bulionem, ugotuj (10 minut). Szpinak przebierz, opłucz. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć szpinak i podsmaż (2 minuty). Przypraw solą, sosem sojowym, pieprzem, gałką muszkatołową, ewentualnie przeciśniętym przez praskę czosnkiem (mrożony szpinak podgrzewaj na patelni na maśle, aż się rozmrozi i nieco odparuje, przypraw). Filety ugotuj na parze (5-7 minut). Podawaj z ryżem i szpinakiem oraz ćwiartkami cytryny.
Klopsiki z indyka w sosie jarzynowym
Na klopsy:
80 dag mięsa z indyka mielonego1 cebulamała bułeczkajajkoprzyprawy
Sos jarzynowy:
marchewkapietruszkajarzynkamąkaśmietanakoperek
Ze składników na klopsy przygotować mięso mielone, przyprawić do smaku według uznania. Z przygotowanej masy formować kulki i układać w naczyniu do gotowania na parze. Gotować 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wrzucić do wywaru z jarzynki. Gotować do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie przełożyć ugotowane na parze klopsiki. Zagotować. Sos zagęścić mąką ze śmietaną. Zagotować. Wyłączyć. Wsypać koperek. Równie dobrze może to być sos z samym koperkiem, pomidorowy, pieczarkowy, czy inny ulubiony.
Bułki na parze z sosem truskawkowym
40 dkg mąki2 żółtka1/4 litra mleka2 dkg drożdży5 dkg masła lub margaryny4 łyżki cukruszczypta soliTruskawki(dowolna ilość)cukier waniliowycukier do smaku
Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać ciepłe mleko rozmieszane z drożdżami i solą, wymieszać z odrobiną mąki. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtka i dobrze wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopiony, ciepły tłuszcz. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm. i wycinać krążki szklanką- ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Gotować na parze ok. 10-15 min, przed ułożeniem bułek sitko od garnka wysmarować lekko olejem. Gorące maczać w truskawkach i jeść. Gdy jakieś zostaną do następnego dnia można odsmażyć na masełku, polać śmietanką i posypać cynamonem.
Buchty śląskie - kluchy na parze
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
3-4 żółtka
1 jajo
ok 1/2 l mleka
8 dkg masła
10 dkg cukru
sól
wanilia
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru, łyżki mąki i mleka. Żółtka, 1 jajo i wanilię ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, rozczyn i resztę mleka, sól. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy. Wykrawamy szklanką krążki. Nadziewamy np. jagodami, posypując cukrem. Zalepiamy i formujemy kulki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotujemy na parze. Podajemy z roztopionym masłem i cukrem lub śmietaną z cukrem. Kiedy są z farszem jagodowym do śmietany dodajemy jagód. Można też zrobić wersję na słono np. z farszem mięsnym. Wtedy nie dodajemy wanilii i dajemy tylko 2 dkg cukru. Buchty bez nadzienia dobrze smakują z mięsami w sosie.
Pampuchy czyli kluchy na parze
3 do 4-ech szklanek mąki (ile zabierze)
2 1/4 łyżeczek drożdży instant lub 3 dkg drożdży świeżych
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać tak, aby nie kleiły się do reki. Ciasto powinno być elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po godzinie formować małe kulki i zostawić do następnego wyrośnięcia około 30 minut. W garnku zagotować około 5 cm wody od dna, położyć lniana ściereczkę i obwiązać sznurkiem w około garnka tak, żeby ściereczka wisiała nad wodą. Układać kuleczki na ściereczce w odległości od siebie, żeby się nie dotykały. Przykryć i parować przez 12 minut. Podawać z sosami grzybowym, mięsnym, warzywnym lub na słodko z owocami lub czekolada
Czekoladowe buchty
Z proporcji wychodzi 16 sztuk200g czekolady mlecznej2 łyżki kakao500g maki1 op. suchych drozdy (7g suchych-to odpowiada 25g świeżych drożdży)150ml letniego mleka100g cukru...
fizjo.awf