Potrawy gotowane na parze.doc

(61 KB) Pobierz
kuleczki z mielonego z marchewką na parze

Kuleczki z mielonego z marchewką na parze

Składniki

ok.500 g mięsa mielonego

marchewka

ser biały (1/4 kostki mniej więcej)

1 cebula

masło

2 -3 ząbki czosnku

bułka/chleb namoczony w mleku

bułka tarta

1 jajko

przyprawy (sól, pieprz, np. majeranek

 

Zmielić mięso, w międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć na maśle, zostawić do wystygnięcia. Marchew zetrzeć na grubej tarce, dodać do mięsa. Wycisnąć bułkę z mleka, dodać do masy, wymieszać. Dodać przeciśnięty czosnek przez praskę, dodać jajko, ser biały, cebule i wymieszać wszystko. Dosypać bułki tartej, tak, aby ulepiona kulka nie rozpadała się. Kiedy juz wszystko wymieszane, robimy z masy małe kuleczki. Kolejność dodawania składników całkowicie przypadkowa i dowolna jest:) Potem wstawiam je do garnka na parę, z 30-40 minut i są gotowe. Trzeba sprawdzać, bo czas gotowości zależny  jest od rodzaju mięsa tak naprawdę. Podawać: same bez sosu,/z sosem dowolnym np. pomidorowym, koperkowym/innym. Smakują zarówno z makaronem jak i ziemniakami.

 

Kurczak na parze

Składniki

1 pierś z kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łodygi selera naciowego
15 dkg pieczarek
0,5 łyżeczki proszku chili
1 szklanka opłukanego ryżu
kilka wiosennych cebulek
olej do smażenia ( niedużo)
sól

 

Pierś posiekać w wąskie paski, wymieszać z sosem sojowym i mąką ziemniaczaną. Seler pokroić na paski, pieczarki na cienkie płatki. Pieczarki smażymy szybko na oleju. Gotujemy opłukany ryż w 1, 5 szklanki wody, ale tylko do momentu aż ryż wchłonie prawie całą wodę. Posypujemy chili, solimy i polewamy tłuszczem spod pieczarek. Kładziemy na wierzchu kurczaka, pieczarki i selery. Garnek szczelnie przykrywamy, dla pewności nakrywamy czystą ściereczką i dusimy powoli na maleńkim ogniu. Po 25 min kurczak powinien być gotowy, a ryż przesiąknięty przyprawami. Kurczak wcale nie jest suchy!!! Jest mięciutki i ma bardzo ciekawy smak. Uwaga- to jest bardzo ostre! Podajemy obsypany malutkimi cebulkami, przekrojonymi na pól

 

Ryba na warzywach

Składniki

2-3 filety z mintaja, dorsza, pangi
mrożony bukiet warzyw - pół opakowania
vegetta, pieprz
margaryna, koperek, czosnek w kostkach Knorra

 

Rybę przyprawić vegettą i pieprzem. Gotujemy na parze warzywa (delikatnie solimy) i gdy będą mięknąć układamy rybę. Na rybę położyć trochę margaryny. Posypać koperkiem i rozkruszyć kostkę czosnkową. Do 10 minut ryba i warzywa są gotowe.

 

Parowana ptasia pierś

Składniki

Marynata do piersi :

3 łyżeczki przyprawy do kurczaka po staropolsku

1 plaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
500 g filetu z kurki
6 ziemniaków
4 marchewki /karotki
łyżka świeżego masełka
troszkę świeżego koperku

Sosik do mięska:

2 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki przyprawy tzatziki
łyżeczka  świeżego koperku

 

Filet oczyścić , umyć, przekroić wzdłuż na pół a potem w poprzek na pół. Zamarynować w marynacie na minimum 2 godz. (dobrze wymiesz). Ziemniaki obrać i umyć, przekroić na cztery. Marchew obrać, umyć, pokroić w słupki na 3/4 cm. Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze. Na dolnym sicie położyć zamarynowane mięsko, nałożyć drugie sito a na nie ziemniaczki z marchewką, przykryć. Gotować 20min.Rozłożyć na talerze ,warzywa polać roztopionym masełkiem, posypać koperkiem. Sosik wymieszać, nakładać na mięsko, lub mięsko maczać w nim jak kto chce.
 

Schab z czerwoną kapustą na parze

Składniki

3 plasterki schabu bez kości
1 mała czerwona kapusta
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka cukru
garść suszonych moreli
garść rodzynek
sól, pieprz i mieszanka jakiś przypraw (np. do grilla)

 

Kapustę posiekać, czosnek rozgnieść w prasie, cebule drobno posiekać, morele podzielić na ćwiartki, dodać rodzynki, cukier, sól, pieprz i przyprawy, wszystko razem wymieszać. Schab przyprawić mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Można gotować od razu, ale ja wkładam na noc do lodówki i gotuje następnego dnia. Na najniższym poziomie kapusta, po środku schab,  a na górze kasza.

 

Ryba na parze z sosem cytrynowym

Składniki

filet z ryby (np. sola)
pół cytryny
pieprz czarny
pieprz ziołowy
koperek
sól
pomidorki cherry
masło
ziemniaki
śmietana lub jogurt naturalny

 

Filety umyć pod bieżącą wodą, delikatnie osuszyć, pokroić na porcje. Pomidorki ponacinać delikatnie i sparzyć wrzątkiem. Zdjąć skórkę. Rybę posolić i natrzeć pieprzami, delikatnie skropić sokiem z cytryny. Na głębokiej patelni, bądź w rondelku rozpuścić około 1/4 kostki masła, mieszając dolać śmietany/jogurtu. Dodać pieprz, sól i koperek (ok. łyżka koperku). Na koniec wlać sok z mniej niż połowy cytryny (do smaku, sos nie może być zbyt kwaśny). Rybę i pomidorki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Gotować pod przykryciem około 10-15 minut (uważać, by pomidorki się nie "rozlazły", w razie potrzeby wyjąć je wcześniej). Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść na bardzo gładkie puree. Pomidorki przełożyć do garnuszka z rozpuszczonym masłem, poddusić około 5 minut. Rybę wykładać na talerz, polewać sosem cytrynowym. Pomidorki z masłem układać wokół ryby. Udekorować puree wyciśniętym szprycą i posypanym koperkiem.

 

Ryba z ryżem i szpinakiem - na parze

Składniki

30 dag filetu np. z soli
szczypta przyprawy do ryb
łyżka soku z cytryny lub białego wina
1 kg świeżego szpinaku lub paczka mrożonego
ewentualnie ząbek czosnku
sos sojowy
3/4 szklanki ryżu do gotowania na sypko
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
cytryna
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Filety oprósz przyprawą do ryb, skrop sokiem z cytryny lub winem. Ryż wsyp do szybkowaru, zalej bulionem, ugotuj (10 minut). Szpinak przebierz, opłucz. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć szpinak i podsmaż (2 minuty). Przypraw solą, sosem sojowym, pieprzem, gałką muszkatołową, ewentualnie przeciśniętym przez praskę czosnkiem (mrożony szpinak podgrzewaj na patelni na maśle, aż się rozmrozi i nieco odparuje, przypraw). Filety ugotuj na parze (5-7 minut). Podawaj z ryżem i szpinakiem oraz ćwiartkami cytryny.

 

Klopsiki z indyka w sosie jarzynowym

Składniki

Na klopsy:

80 dag mięsa z indyka mielonego
1 cebula
mała bułeczka
jajko
przyprawy

Sos jarzynowy:

marchewka
pietruszka
jarzynka
mąka
śmietana
koperek

 

Ze składników na klopsy przygotować mięso mielone, przyprawić do smaku według uznania. Z przygotowanej masy formować kulki i układać w naczyniu do gotowania na parze. Gotować 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wrzucić do wywaru z jarzynki. Gotować do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie przełożyć ugotowane na parze klopsiki. Zagotować. Sos zagęścić mąką ze śmietaną. Zagotować. Wyłączyć. Wsypać koperek. Równie dobrze może to być sos z samym koperkiem, pomidorowy, pieczarkowy, czy inny ulubiony.

 

Bułki na parze z sosem truskawkowym

Składniki

40 dkg mąki
2 żółtka
1/4 litra mleka
2 dkg drożdży
5 dkg masła lub margaryny
4 łyżki cukru
szczypta soli
Truskawki(dowolna ilość)
cukier waniliowy
cukier do smaku

 

Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać ciepłe mleko rozmieszane z drożdżami i solą, wymieszać z odrobiną mąki. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtka i dobrze wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopiony, ciepły tłuszcz. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm. i wycinać krążki szklanką- ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Gotować na parze ok. 10-15 min, przed ułożeniem bułek sitko od garnka wysmarować lekko olejem. Gorące maczać w truskawkach i jeść. Gdy jakieś zostaną do następnego dnia można odsmażyć na masełku, polać śmietanką i posypać cynamonem.

 

Buchty śląskie - kluchy na parze

Składniki

1/2 kg mąki

5 dkg drożdży

3-4 żółtka

1 jajo

ok 1/2 l mleka

8 dkg masła

10 dkg cukru

sól

wanilia

 

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru, łyżki mąki i mleka. Żółtka, 1 jajo i wanilię ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, rozczyn i resztę mleka, sól. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy. Wykrawamy szklanką krążki. Nadziewamy np. jagodami, posypując cukrem. Zalepiamy i formujemy kulki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotujemy na parze. Podajemy z roztopionym masłem i cukrem lub śmietaną z cukrem. Kiedy są z farszem jagodowym do śmietany dodajemy jagód. Można też zrobić wersję na słono np. z farszem mięsnym. Wtedy nie dodajemy wanilii i dajemy tylko 2 dkg cukru. Buchty bez nadzienia dobrze smakują z mięsami w sosie.

 

Pampuchy czyli kluchy na parze

Składniki

3 do 4-ech szklanekki (ile zabierze)

2 1/4 łyżeczek drożdży instant lub 3 dkg drożdży świeżych

1/2 szklanki ciepłego mleka

2 jajka

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

 

Wszystkie sadniki wymieszać tak, aby nie kleiły się do reki. Ciasto powinno być elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po godzinie formować małe kulki i zostawić do następnego wyrośnięcia około 30 minut. W garnku zagotować około 5 cm wody od dna, położyć lniana ściereczkę i obwiązać sznurkiem w około  garnka tak, żeby ściereczka wisiała nad wodą. Układać kuleczki na ściereczce w odległości od siebie, żeby się nie dotykały. Przykryć i parować przez 12 minut. Podawać z sosami grzybowym, mięsnym, warzywnym lub na słodko z owocami lub czekolada

 

Czekoladowe buchty

Składniki

Z proporcji wychodzi 16 sztuk
200g czekolady mlecznej
2 łyżki kakao
500g maki
1 op. suchych drozdy (7g suchych-to odpowiada 25g świeżych drożdży)
150ml letniego mleka
100g cukru
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin