KIERUNKI UZYTKOWANIA DROBIU
1. NIESNE (kura, przepiórka japonska)
Cel:jaja spożywcze
Brak kogutów.
2. REPRODUKCYJNE (kura, indyk, perlica, ges, kaczka, strus, przepiórka japonska)
Cel:odnowienie opulacji.
Obecność kogutów
3. MIESNE (kura, indyk, perlica, ges, kaczka, strus, przepiórka japonska)
Cel:piskleta odchowywane na mięso (tuszka).
Obecność kogutów.
4.Pióra gęsie i pierze kacze. Opad (zdjęcie pierza po uboju) kaczy (z jednego kg żywca uzyskuje się45g opadu).
UZYTKOWANIE MIESNE DROBIU(BROJLERY, INDYKI)
Spożycie mięsa w Polsce -20kg na osobe.
Produkt-tuszka
Stado towarowe: koguty i kury (White Leghorn, White Rock).
Stado rodzicielskie: ciężkie ptaki, ok.5kg kogut, 3,5kg kura, rozrośnięte mięśnie piersiowe.
Ptaki muszą być białe bo kolor ubarwienia wpływa na zabarwienie tuszki po oskubaniu (ciemna barwa zostawia plamy).
Wymagania stawiane brojlerom:
- szybkie tempo wzrostu (maleje wraz z wiekiem)
- dobre wykorzystanie paszy (niskie zuzycie paszy na kg przyrostu-1,8-2,2 kg paszy na 1kg przyrostu u brojlerów kurzych, u indyków 2,4 kg)
- szybkie opierzanie (zapobiega kanibalizmowi, niższe zuzycie paszy, łatwiejsza obróbka w rzezni), powinny być całkowicie opierzone w wieku 42 dni
- białe opierzenie (względy estetyczne)
- jasna skóra (względy estetyczne)
- prawidłowa budowa ciała (szeroka kl. Piersiowa, dobrze wypełnine podudzia i uda)
- wysoka wydajność rzeżna :70-75%(masa tuszki/masa przy uboju)
Brojlery indycze:
-przeznacza się 3/4 liniowe mieszance
- dojrzałość ubojowa 12 tygodni (indyczki waża wtedy-3,5-6,3 kg, indory 4,0-8,5 zależnie od typu uzytkowego)
- zuzycie paszy na 1kg przyrostu-ok. 2,6kg
Jeśli zachodzi koniecznosc wyhodowania ciezszych ptaków, to indyczki trzyma się do wieku 16 tygodni, indory do 24 tygodni.
Brojlery kurze:
Typ 1: standard
- masa przed ubojem 2-2,3 kg
- ubój- 6-7 tygodni
- chów intensywny
Typ 2: (tzw. tv brojler)
- masa ubojowa 1,1-1,2 kg
- ubój-5 tygodni
Typ 3:
- masa ubojowa 3 kg
- ubój 12-15 tygodni
Cechy mięsa drobiowego:
- niska zawartość tłuszczu
- dużo białka (ale 6% kolagenu)
- duzo kw. tłuszczowych nienasyconych
- stosunkowo mało cholesterolu
- delikatna struktura wł mięsniowych-łatwiejsze trawienie
ZASADY CHOWU DROBIU WODNEGO
Wybiegi są utwardzone.
Drobiu wodnego nie wykorzystuje się nieśnie bo częsta jest u nich salmonella.
Gęsi chętnie utrzymywane sa w chowie przyzagrodowym gdyż:
- mają szybkie przyrosty i niskie wymagania pokarmowe
- dobrze wykorzystuja zielonki i pastwisko
- odporne na choroby
- nadaja się do utrzymania w małych grupach
Nieśność sezonowa (od stycznia do lipca wynosi 12-70 jaj).
Gęś chińska (biała/brunatna, dorosłe ptaki waża 4-5kg)
Gęs gęgawa (szara, dorosłe ważą 4 kg)
Gęś kanadyjska (brunatnoczarna, niewielka)
Dwa typy:
Gęsi późno dojrzewające (w wieku ok. 6 miesiąca)-gęś pomorska, suwalska. $-6 kg, 40 jaj, zapłodnienie 60%.
Gęsi wczesnie dojrzewające (w wieku 5,5 miesiąca) –gęż podkarpacka, zatorska, biała włoska. 3,5-7 kg, 40 jaj, zapłodnienie 75%.
Kaczki, użytkuje się kaczkę domową i piżmową.
Typ nieśny:
- Biegusy indyjskie, 2 kg kaczor, 1,7 kg kaczka, niesnośc –200 jaj, dojrzałość płciowa-20 tyg
- Khaki Cambell, kaczor waży 3 kg, kaczka 2,5 kg. Nieśność 180-200 jaj, dojrzałość płciowa –20 tyg.
Typ ogólnoużytkowy:
- pekin, kaczor 3-4 kg, kaczka 2,5-3 kg. Nieśność 140-200 jaj
- piżmowa, milcząca, kaczor 5 kg, kaczka 2,5 kg
- mulardy (mieszance piżmowych z pekin), są bezpłodne
Typ mięsny:
- Rouen, ciężkie, poźno dojrzewające płciowo, niska nieśn ość. Masa 4-5 kg, 60-100 jaj
- Aylesbury, kaczory 3,5-4kg, kaczki 3-3,5kg, 80-120 jaj.
ORGANIZACJA HODOWLI I CHOWU DROBIU
Ma postać piramidy: ferma zarodowa, f.prarodzicielskie, f.rodzicielskie, f.towarowe.
Fermy zarodowe: doskonalenia cech(nie wytwarza się mieszańców). Ptaki znaczone sa indywidualnie, znane jest ich pochodzenie. Są stada selekcyjne i kontrolne. Kojarzenie naturalne/inseminacja.
Fermy prarodzicielsie: nie prowadzi się selekcji ale namnaża materiał. Wytwarza mieszance miedzyliniowe lub miedzyrodowe służace
Fermy towarowe: produkcja jaj/mięsa.
SYSTEMY I STANDARDY CHOWU DROBIU
1.System ekstensywny (najstarszy).
- stada drobiu sa male (zwykle do 50 kur typu nieśnego/ogólnoużytkowego [30 indyków/gęsi]), nie chowa się kur użytkowanych mięśnie
- ptaki korzystaja z wybiegów, żywione sa paszami gospodarskimi
- zwykle chów na potrzeby gospodarskie
- najlepszą ściólką jest torf bo dobrze chłonie wodę i nie brudzi jaj
- zwykle nie buduje się specjalnych pomieszczeń(zimą powinny być doświetlane jeżeli mają się nieść)
- mała produkcja
2.System półintensywny.
- budynki przystosowane, nie duże, około 500 niosek
- ptaki korzystaja z ogrodzonych wybiegów
3. System intensywny.
- budynki bezokienne
- regulacja światła (przez pierwsze dni życia 22-24h/dobe światła-oswojenie si ez kurnikiem; od 3 dnia do 4 tygodnia kraca się długośc dnia do ok. 6-8h/dobę; na 2 tygodnie przed okresem nieśności (16-18 tydzien życia) rozpoczyna się wydłużanie dnia o 0,5-1 h światła więcej tygodnowo; w okresie nieśności stosuje się 14-16 godzinny dzień)
- mieszanki przemysłowe
- doskonała wentylacja
- chów na ściołce (7 niosek na 1m2)/klatkowy(8pietrowe dozwolone do 2012r.) Wyposażenie zmodyfikowanych klatek: gniazda, wieksza powierzchnia, część powierzchni pokryta ściółką, maty do ścierania pazurów, grzęda.
CZYNNIKI WPLYWAJACE NA NIEŚNOŚĆ I MASĘ JAJ I ICH JAKOŚĆ
Czynniki genetyczne warunkujące niesność w pierwszym roku produkcji.
- szybkość dojrzewania płciowego (wiek zlożenia pierwszego jaja) kury wczesnie dojrzewające znoszą wiecej jaj od kur pożno dojrzewających, ale kury bardzo wczesnie dojrzewające na poczatku znosza bardzo male jaja
- intensywność niesności (rytm znoszenia jaj), im więcej kura znosi jaj w serii, a przerwy miedzy seriami sa krutsze tym jest lepsza nioska
- wytrwałość nieśności(związana z terminem naturalnego pierzenia pod koniec pierwszego roku nieśności. W czasie pierzenia kury przerywaja niesność. Za wytrwałe uważa się kury rozpoczynające wymiane pór nie wczesniej niż po upływie 315 dni od zniesienia pierwszego jaja. Obecnie masowe pierzenie niosek wystepuje rzadko.
- pauza zimowa (trwajaca dłużej niż 7 dni przerwa w nieśności wystepująca w okresie zimowym, obecnie zostala wyeliminowana)
- kwoczenie (chęć wysiadywania jaj, powoduje przerwę w nieśności, obecnie cecha wyeliminowana)
Inne czynniki wpływające na nieśność:
- złe wyrównanie masy powoduje niższa nieśność, nierównomierne wchodzenie w nieśność stada (więc żywienie)
- temperatura, wilgotność
- obsada na m2
- światło (programy świetlne mają na celu rozpoczęcie nieśności w wyznaczonym dla stada wieku, szybkie uzyskanie dojrzalości płciowej przez wszystkie kury w krótkim czasie,uzyskanie max produkcji w krótkim czasie)
Ocenę jakości jaj przeprowadza się na jajach swiezych, następnego dnia po zniesieniu.
Ocena masy jaja: B.duże73 g i więcej, Duże 73-63 g, Średnie 63-53g, Małe 53 do 48g.
Jaja b.małe- początek nieśności i zbyt wczesna dojrzalośc plciowa; naturalne czyszcenie jajowodu(pozbawione żółtka)
Jaja b.duże- jaja dwużołtkowe(jednoczesna owulacja dwóch pecherzyków jajowych; zbyt wolne przesuwanie się żołtka co prowadzi do nadmiernego odkładania się białka; cofanie się uformowanego jaja na skutek ruchów antyperystaltycznych i ponowne otaczanie biąłkiem, błonami i skorupą.
Kształt skorupy:
Indeks jaj (stosunek długiej osi do krótkiej) – 1,19-1,36.
Przyczyny nietypowych kształtów: wraz z wiekiem nioski wydłuża się kształt składanych jaj, boczne spłaszczenie jaja przez zaburzenia owulacji.
Ocena jakosci białka:
Im wieksza wysokość, mniejsza powierzchnia rozlewu i wieksza sprężystośc tym dłużej utrzymuje żołtko w centralnym położeniu.
Ocena jakości żółtka:
Udzial żóltka w masie jaja, indeks (0,4-0,45, barwa (skala 15 punktowa Rochea- opt.7-11)
Przyczyny nietypowego wyglądu zółtka: zielonkawa barwa (rosliny krzyżowe), brązoworóżowa (śruta z bawełny/stosowanie leku odrobaczającego-piperazyny), szara (po leczeniu chlorotetracykliną), różowa (nadmiar czerwonego barwnika w paszy i niedobor żóltego), marmurkowatość żołtka-jaśniejsze i ciemniejsze plamy na powierzchni żołtka (sa to miejsca nasilonej wymiany składników pomiędzy żołtkiem a białkiem)
Jakość skorupy:
Zewnętrzna ocena skorupy (barwa-charakterystyczna dla danego rodu, czystość-% zniesionych jaj w skorupach zabrudzonych krwia, wygląd)
Przyczyny słabych skorup: tłuczki świetlne (urazy jaj w gruczole skorupkowym-płoszenie, brak gniazd), źle zbilansowane mieszanki.
Ciała obce w treści jaj: plamy krwiste(pekanie naczyn wlosowatych w pęcherzyku Graafa, wystepuja na zołtku), plamy mięsne (wystepują na bialku, zwyle sa to resztki złuszczającego się nabłonka jajowodu).
Zmieniona budowa wewnętrzna: zerwanie chalaz, ruchoma/położona w złym miejscu komora powietrzna.
Nietypowy zapach: rybi smak(trójmetyloaminy w paszy).
Cech jaj klasy A (skorupa o normalnym kształcie, czysta, nie uszkodzona, nie myta; komora powietrzna o wysokości do 6mm [ekstra do 4mm], nieruchoma; białko gęste, bez cial obcych, żółtko słabo widoczne, kuliste, slabo ruchliwe, bez ciał obcych; tarczka zarodkowa niewidoczna.
NAJCZĘŚCIEJ WYSTEPUJĄCE WADY U DROBIU RZEŹNEGO
Odgnioty (pęcherze) piersiowe-odgniot ma kształt owalny 8cm na 3 cm, wypełniony jest płynem surowiczym. U brojlerów bardziej opierzonych wystepuja rzadziej, wada jest częstsza u samców. Tuszki z rozległymi pęcherzami sa dyskwalifikowane.
Schorzenia nóg- głównie brojlery trzymane w bateriach mające mało ruchu. Wystepuja w stadach źle karmionych (niedobory cynku, manganu, choliny, biotyny). Ptaki nie mogą sie poruszać, pieraja się mostkiem o podłoże co jest także czynnikiem usposabiającym do powstawania pęcherzy.
Złamania kończyn- brutalne obchodzenie się z ptakami w czasie chwytania załadowywania i rozładowywania.
Stluczenia męsni- ptaki udeżaja o metalowe karmidła/poidła, nieostrożny transport. Brojlery z wylewami krwi na skórze i mięśniach sa dyskwaliikowane.
Braki upierzenia-brojlery, które mająniedojrzale pióra nie mogą być zaliczone do klasy jakościowej A.
REPRODUKCJA DROBIU
I.Krycie naturalne:
- wolne (samce i samice utrzymywane razem, stosowany na fermach reprodukcyjnyc, nie ma możliwości ustalenia pochodzenia potomstwa)
- haremowe (1 samiec i samice, stosowany w stadach selekcyjnych ferm zarodowych)
- z ręki (1 samica i 1 samiec)
Stosunek samców do samic przy kryciu naturalnym:
U kur niesnych 1:12-15
U kur mięsnyc 1:8-10
U indyków 1 ;8-10
U kacze piżmowych 1:3-6
U kaczek i gęsi 1:3-6
II.Sztuczne unasienianie:
Korzyści- uniezaleznienie wyników od popędu płciowego, eliminacja złych reproduktorów, zmniejszenie liczby samców (oszczędność), dłuższe użytkowanie samca, lepsze wyniki zapłodnienia przy duzym dymorfizmie płciowym, wymiana genów itp.
Stosunek l.samców do samic:
U kur nieśnych i mięsnych 1:100
U indyków 1:40
U kaczek piżmowych 1:30
Kaczek i gęsi 1:20
Pobranie nasienia:
Metoda Burrowsa i Qunna;masaż okolic kloaki i podbrzusza co powoduje wzwód pracia i wytrysk nasienia. Samce należy przyzwyczaic. Nasienie pobiera się 2-3 razy w tygodniu.
Rzadsze metody: elekroejakulacja, stymulacja przez samicę.
Ocena nasienia:
Plemnik:główka (akrosom i jądro) i witka. Jakośc nasienia zależy od gatunku, wieku, zdrowia, cech osobniczych i pobrania nasienia.
Dojrzałośc płciowa samców:koguty-4-5m., indyki 6-6m., kaczory 6-7m., gąsiory 7-8m.
Objętość nasienia:koguty 0,2-1,2 ml., indory 0,2-0,8ml., kaczory 0,2-1,2ml., gasiory 0,1-1,5ml.
Ocena mikroskopowa obejmuje:
Koncentracje pleminikó:koguty 5-8mln/mm3
Ruchliwość
Plemniki nienormalne/martwe
Unasienianie:
Wprowadzenie nasienia do pochwy. Zwykle w godzinach po poludnowych, gdy wiekszośc kur zniosla już jaja. Kury unasiennia się co 7 dni, indyczki co 7-14, gęsi i kaczki co 5. Dawka nasienia: kury-80-100 mln, indyczki 100-150mln, kaczek 50-60mln, gęsi 12-20mln.
Najlepsze wyniki daje bezpośrednia inseminacja po pobraniu nasienia.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDOLNOŚĆ WYLĘGOWĄ JAJ
Czynniki hodowlane (związane ze stadem rodzicielskim)
Wartośc genetyczna: warunkuje wytwarzaniezdolnych do zapłodnienia k.jajowych i plemników.
Wiek:zapłodnienie jest najwyższe w szczycie nieśności, u ptakow starszych niż jednoroczne uzyskuje się gorsze wyniki zapodnienia.
Warunki utrzymania: program świetlny, warunki zoohigieniczne.
Żywienie (niedobór skł. odżywczych prowadzi do zaburzeń w rozwoju zarodka, zamierania zaroków, klucia się słabych i zdeformowanych piskląt) np.niedobór wit. E powoduje zamieranie w 5-6 dobie inkubacji, niedobór jodu – przedłużony czas wylęgu, obnizony % wylęgu.
Stan zdrowia wystepowanie chorób np.pulorozy (jednej z salmonelloz) „białej biegunki”-nioski nie choruja ale przekazują bakterie przez krwiobieg do kul żółtkowych (śmiertelność 40-60%).
Jakośc jaja: masa (54-63g, dopuszczalne 52-75g), kształt (1,19-1,36 indeks), stan skorupy(gładka, bez peknięc), czystość(brak sladów krwi i kału, które utrudniaja wymiane gazową), komora powietrzna nieruchoma (do 5mm głębokości), prawidłowa budowa i nienaruszona struktura wewnetrzna.
Warunki przechowywania i transportu: Okres przechowywania (do 7 dni od zniesienia). Przechowywanie tempym końcem do góry, w temperaturze 13-15oC, dezynfekcja, unikanie wstrząsów podczas transportu.
Warunki inkubacji:
parametry
Komora lęgowa
Klujnik
Dni inkubacji
1-18
19-21
temperatura
37,6-38
37-37,5
wilgotność
50-65
50-60 po przeniesieniu
75-80 w czasie klucia
boolos