Gęsta zupa pomidorowa
Szybka, gęsta zupa pomidorowa na zimowy wieczór
3 - 4 marchewki
1 pietruszka
½ niedużego selera
1 mała cebulka
2 kostki rosołowe (albo 2 – 2,5 litra wywaru rosołowego)
½ szklanki sypkiego ryżu
słoiczek koncentratu pomidorowego albo krojone pomidory bez skórki z puszki bądź kartonika
2 ziarnka ziela angielskiego
1 liść laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
pieprz mielony, sól
koperek
Do garnka wlać ok 2 – 2,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe i wsypać 1 łyżeczkę soli (jeśli mamy wywar to już nie dodajemy kostek i soli).
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do wody wraz z zielem, liściem i pieprzem. Zagotować, a w tym czasie obrać warzywa i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru i doprowadzić do wrzenia. Dodać opłukany ryż i zamieszać. Gotować ok 20 minut często mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka. Gdy ryż jest miękki dołożyć koncentrat pomidorowy bądź pomidory i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zagotować.
Koperek pokroić ale posypywać nim zupę dopiero na talerzu.
Jeśli ktoś lubi może dodać odrobinę słodkiej śmietany... Ja osobiście wolę bez ;-))
Cały proces gotowania tej zupy trwa ok 30 minut...
krol68