DM ZUPY.docx

(596 KB) Pobierz

                                             DM ZUPY

 

 


ZUPA MEX BY GÓROCHMÓRA
Skład:
czerwona fasola(szklanka, może być mniej)
ciecierzyca (tyle samo, tak na oko, proporcje mogą się wahać w zależności od
upodobań)
10 pieczarek średniej wielkości
2 cebule
500g soku/koncentratu pomidorowego/sos ze świeżych pomidorów
główka czosnku
pół selera, pietruszka, kawałek pora

Sposób postępowania z powyższymi skąłdnikami:
Ciecierzycę i fasolkę mieć namoczoną poprzedniego dnia. Gotować z 10 min na
dużym ogniu bez przykrycia, można dodać trochę kminku. Wywalić na sitko i
odłożyć.
Tymczasem do garnka nalać wody (tyle ile chcemy mieć zupy). Selera, pietruszkę,
pora i jedną cebulę pokroić na kawałki wielkości orzecha ziemnego, pietruchę i
cebulę trochę drobniej. Zrobić z tego wywar, można dodać kilka ząbków czosnku.
Gdy warzywa są miękkie wyciągam je i zjadam :P
Pieczarki kroję w słupki, drugą cebulę w drobną kosteczkę, resztę czosnku kroję
w plasterki, ale kształty zależą od inwencji artystycznej robiącego zupę.
Podsmażam to wszystko na patelni na kapce oliwy (nie mam sensownej patelni do
beztłuszczowego smażenia). Wrzucam do wywaru razem ze strączkami i zalewam
sokiem pomiedorowym. Myślę, że można dodać jeszcze paprykę podrumienioną na
patelni lekko. A w drugiej fazie parmezan i mięsko wołowe, też lekko
podsmażone. Poza tym zapomniałam o najważniejszym - dużo przypraw: ja dodaję
bazylię, oregano, troszkę jeszcze kminku, paprykę słodką, dużo chilli, kurkumę,
pieprz, sól. Do tego znalazłam maggi która zawiera tylko hdrolizat białkowy i
przyprawy, używam jej kapkę bo jest całkiem niezła.

_________________
http://s8.suwaczek.com/200909061778.png
Fasolowe zmagania Zuzla

Ogród Zuzla

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/topic_merge.gif

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_profile.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_pm.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_email.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_www.gif

 

 

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/spacer.gifJavona  http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/icon_minigender_female.gif
Zmieniłam akwarium życia ...
http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/ranks/Ekspert.gif
http://forum.montignac.com.pl/images/avatars/upload/176059147447bfdc74cddd1.jpg

Na MM od: maj 2003
Pomogła: 51 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1684
Skąd: Bristol

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/icon_minipost.gifWysłany: 2004-08-02, 09:32

 ZUPA AJRZYNOWA (SZU TSAI TANG) by Górochmura

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_quote.gif


ZUPA AJRZYNOWA (SZU TSAI TANG)

Skład:
5 szklanek rosołu *
pęd bambusa
1 mała kalarepka
1/2 pęczka zielonej pietruszki
5 dag szpinaku
1/2 małej cukinii
1/2 małego ogórka
1/2 szklanki makaronu chińskiego
1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyzki maggi
2 łyżeczki suszonych krewetek
przyprawy do smaku

Działamy:
1. Makaron przelac wodą az miękki.
2. Bambus i kalarepkę pokroić w mała kostkę
3. Szpinak przebrać, odciąć ogonki, wypłukać w kilku wodach, odsączyć
4. Zieloną pietruszkę wyplukać, odciąć łodygi zostawiając tylko listki
5. Obraną cukinię pokroić w kostkę o boku 4-5 cm
6. Nieobrany, wymyty ogórek pokrajać w kostkę o boku 4-5cm
7. Rosół wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, włożyć bambus, kalarepkę, suszone krewetki, gotować na małym ogniu 15 min, wlać sos sojowy lub maggi
8. Dodać cukinię, zieloną pietruszkę i makaron. Gotowć na małym ogniu dalesze 5 min
9. Włozyć szpinak i ogórek, gotować jeszcze przez 5 min, przyprawić pieprzem i solą i czym kto tam chce
10. podawać natychmiast w gorącej wazie.

*Rosół jest z kury, czyli nie pasuje do dania węglowego, więc postanowiłam zmodyfikować, może też będzie dobre:
2 1/2 litra wody
1 łyżeczka soli
2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku
pieprz
przyprawy - mozliwie dużo i ostre
seler pokrojony w kawałki
pietruszka pokrojona
czosnek pokrojony w plasterki
cebula pokrojona w dość dużą kostkę

Gotujemy wszystko dość długo, aż warzywa będą miękkie a wywar będzie miał smak podobny do tego uzyskanego z kostki rosołowej. Można dorzucić kilka suszonych grzybów.

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/topic_move.gif

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_profile.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_pm.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_email.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_www.gif

 

 

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/spacer.gifJavona  http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/icon_minigender_female.gif
Zmieniłam akwarium życia ...
http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/ranks/Ekspert.gif
http://forum.montignac.com.pl/images/avatars/upload/176059147447bfdc74cddd1.jpg

Na MM od: maj 2003
Pomogła: 51 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1684
Skąd: Bristol

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/icon_minipost.gifWysłany: 2004-08-02, 10:23

 CHŁODNIK by Annmi

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_quote.gif


CHŁODNIK

1 pęczek ładnej młodej botwinki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
1 - 2 ogórek zielony
kefir, jogurt,
sok z cytryny
sól, pieprz

1.Przebieramy, obieramy, dokładnie płuczemy i drobno kroimy botwinkę.
2.Gotujemy z wodą pokrojoną botwinkę.
3.Gdy botwinka będzie miękka wyłączamy gaz, zakwaszamy sokiem cytrynowym i studzimy.
4.Zieleninę (szczypior, rzodkiew, ogórek, koperek) myjemy i drobno kroimy.
5.Botwinę mieszamy dokładnie dodając kefir + jogurt.
6.Dodajemy pokrojone warzywa, sól i pieprz, mieszamy i schładzamy.

·Najlepsze po godzinie i zimne (z lodówki!)

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/topic_move.gif

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_profile.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_pm.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_email.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_www.gif

 

 

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/spacer.gifJavona  http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/icon_minigender_female.gif
Zmieniłam akwarium życia ...
http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/ranks/Ekspert.gif
http://forum.montignac.com.pl/images/avatars/upload/176059147447bfdc74cddd1.jpg

Na MM od: maj 2003
Pomogła: 51 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1684
Skąd: Bristol

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/icon_minipost.gifWysłany: 2004-08-03, 00:50

 ZUPA RYŻOWA

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_quote.gif


Zupa ryzowa

Gotujemy wywar jarzynowy (bez marchewki)doprawiony wg uznania i osobno trochę ryżu brązowego lub basmati. Nakładamy ryz i zalewamy gorącym "rosołkiem" jarzynowym, smaczne, szybkie i pozywne.

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/topic_move.gif

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_profile.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_pm.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_email.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_www.gif

 

 

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/spacer.gifZuzel  http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/icon_minigender_female.gif
II faza
http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/ranks/Ekspertbig.gif
http://forum.montignac.com.pl/images/avatars/upload/18678688454b7af91a35d02.jpg

Na MM od: 01.2001
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 69 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 22389
Skąd: W-wa

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/icon_minipost.gifWysłany: 2004-08-11, 18:12

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_quote.gif


ZUPA CYTRYNOWA Z SOCZEWICY by Pee

mam wrazenie, ze zapomnialysmy o zupach, a przeciez one wszystkie latwe, smaczne i wlasciwie wszystkie weglowodanowe z latwoscia mozna przerobic na tluszczowe. Pewnie sie z nimi przeprosimy w zimie

skłdniki:
szklanka i ciu kszy perlowej
300 ml wody
1 łyzka koncentratu pomidorowego
1 1/2 wywaru z warzyw (bez marchewki)
garsc soczewicy zielonej
1 lyzeczka anyzu
sok z 1 cytryny
5 cebul pokrojonych w plastry
slodka papryka w proszku
papryka cayenne - szczypta
sol i pieprz

Gotujemy kasze ok. 20 min, dodajemy wywar warzywny, koncentrat, soczewice, cebule i anyz, gotujemy ok. 20 min, dodajemy sok z cytryny i pozostale przyprawy zagotowujemy. Podajemy z plasterkami cytryny.

_________________
http://s8.suwaczek.com/200909061778.png
Fasolowe zmagania Zuzla

Ogród Zuzla

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/topic_move.gif

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_profile.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_pm.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_email.gifhttp://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_www.gif

 

 

 

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/spacer.gifsopelek  http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/icon_minigender_female.gif
córa marnotrawna
http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/ranks/Ekspertbig.gif
http://forum.montignac.com.pl/images/avatars/upload/19374726684a97a2f5099fa.jpg

Na MM od: czasu do czasu
BMI: hoho
Aktualnie stosuje DZ: NIE
Pomogła: 258 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 11303
Skąd: woj.lubuskie

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/icon_minipost.gifWysłany: 2004-08-20, 18:17

 GROCHÓWKA by Niedźwiedziczka

http://forum.montignac.com.pl/templates/subSilver/images/lang_polish/icon_quote.gif...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin