DM ZUPY
ZUPA MEX BY GÓROCHMÓRA Skład: czerwona fasola(szklanka, może być mniej) ciecierzyca (tyle samo, tak na oko, proporcje mogą się wahać w zależności od upodobań) 10 pieczarek średniej wielkości 2 cebule 500g soku/koncentratu pomidorowego/sos ze świeżych pomidorów główka czosnku pół selera, pietruszka, kawałek pora Sposób postępowania z powyższymi skąłdnikami: Ciecierzycę i fasolkę mieć namoczoną poprzedniego dnia. Gotować z 10 min na dużym ogniu bez przykrycia, można dodać trochę kminku. Wywalić na sitko i odłożyć. Tymczasem do garnka nalać wody (tyle ile chcemy mieć zupy). Selera, pietruszkę, pora i jedną cebulę pokroić na kawałki wielkości orzecha ziemnego, pietruchę i cebulę trochę drobniej. Zrobić z tego wywar, można dodać kilka ząbków czosnku. Gdy warzywa są miękkie wyciągam je i zjadam Pieczarki kroję w słupki, drugą cebulę w drobną kosteczkę, resztę czosnku kroję w plasterki, ale kształty zależą od inwencji artystycznej robiącego zupę. Podsmażam to wszystko na patelni na kapce oliwy (nie mam sensownej patelni do beztłuszczowego smażenia). Wrzucam do wywaru razem ze strączkami i zalewam sokiem pomiedorowym. Myślę, że można dodać jeszcze paprykę podrumienioną na patelni lekko. A w drugiej fazie parmezan i mięsko wołowe, też lekko podsmażone. Poza tym zapomniałam o najważniejszym - dużo przypraw: ja dodaję bazylię, oregano, troszkę jeszcze kminku, paprykę słodką, dużo chilli, kurkumę, pieprz, sól. Do tego znalazłam maggi która zawiera tylko hdrolizat białkowy i przyprawy, używam jej kapkę bo jest całkiem niezła.
_________________Fasolowe zmagania Zuzla Ogród Zuzla
Javona Zmieniłam akwarium życia ...Na MM od: maj 2003Pomogła: 51 razyWiek: 34 Dołączyła: 30 Lip 2004Posty: 1684Skąd: Bristol
Wysłany: 2004-08-02, 09:32
ZUPA AJRZYNOWA (SZU TSAI TANG) by Górochmura
ZUPA AJRZYNOWA (SZU TSAI TANG) Skład: 5 szklanek rosołu * pęd bambusa 1 mała kalarepka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 5 dag szpinaku 1/2 małej cukinii 1/2 małego ogórka 1/2 szklanki makaronu chińskiego 1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyzki maggi 2 łyżeczki suszonych krewetek przyprawy do smaku Działamy: 1. Makaron przelac wodą az miękki. 2. Bambus i kalarepkę pokroić w mała kostkę 3. Szpinak przebrać, odciąć ogonki, wypłukać w kilku wodach, odsączyć 4. Zieloną pietruszkę wyplukać, odciąć łodygi zostawiając tylko listki 5. Obraną cukinię pokroić w kostkę o boku 4-5 cm 6. Nieobrany, wymyty ogórek pokrajać w kostkę o boku 4-5cm 7. Rosół wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, włożyć bambus, kalarepkę, suszone krewetki, gotować na małym ogniu 15 min, wlać sos sojowy lub maggi 8. Dodać cukinię, zieloną pietruszkę i makaron. Gotowć na małym ogniu dalesze 5 min 9. Włozyć szpinak i ogórek, gotować jeszcze przez 5 min, przyprawić pieprzem i solą i czym kto tam chce 10. podawać natychmiast w gorącej wazie. *Rosół jest z kury, czyli nie pasuje do dania węglowego, więc postanowiłam zmodyfikować, może też będzie dobre: 2 1/2 litra wody 1 łyżeczka soli 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku pieprz przyprawy - mozliwie dużo i ostre seler pokrojony w kawałki pietruszka pokrojona czosnek pokrojony w plasterki cebula pokrojona w dość dużą kostkę Gotujemy wszystko dość długo, aż warzywa będą miękkie a wywar będzie miał smak podobny do tego uzyskanego z kostki rosołowej. Można dorzucić kilka suszonych grzybów.
Wysłany: 2004-08-02, 10:23
CHŁODNIK by Annmi
CHŁODNIK 1 pęczek ładnej młodej botwinki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 1 - 2 ogórek zielony kefir, jogurt, sok z cytryny sól, pieprz 1.Przebieramy, obieramy, dokładnie płuczemy i drobno kroimy botwinkę. 2.Gotujemy z wodą pokrojoną botwinkę. 3.Gdy botwinka będzie miękka wyłączamy gaz, zakwaszamy sokiem cytrynowym i studzimy. 4.Zieleninę (szczypior, rzodkiew, ogórek, koperek) myjemy i drobno kroimy. 5.Botwinę mieszamy dokładnie dodając kefir + jogurt. 6.Dodajemy pokrojone warzywa, sól i pieprz, mieszamy i schładzamy. ·Najlepsze po godzinie i zimne (z lodówki!)
Wysłany: 2004-08-03, 00:50
ZUPA RYŻOWA
Zupa ryzowa Gotujemy wywar jarzynowy (bez marchewki)doprawiony wg uznania i osobno trochę ryżu brązowego lub basmati. Nakładamy ryz i zalewamy gorącym "rosołkiem" jarzynowym, smaczne, szybkie i pozywne.
Zuzel II fazaNa MM od: 01.2001Aktualnie stosuje DZ: NIEPomogła: 69 razyWiek: 33 Dołączyła: 11 Lip 2004Posty: 22389Skąd: W-wa
Wysłany: 2004-08-11, 18:12
ZUPA CYTRYNOWA Z SOCZEWICY by Pee mam wrazenie, ze zapomnialysmy o zupach, a przeciez one wszystkie latwe, smaczne i wlasciwie wszystkie weglowodanowe z latwoscia mozna przerobic na tluszczowe. Pewnie sie z nimi przeprosimy w zimie skłdniki: szklanka i ciu kszy perlowej 300 ml wody 1 łyzka koncentratu pomidorowego 1 1/2 wywaru z warzyw (bez marchewki) garsc soczewicy zielonej 1 lyzeczka anyzu sok z 1 cytryny 5 cebul pokrojonych w plastry slodka papryka w proszku papryka cayenne - szczypta sol i pieprz Gotujemy kasze ok. 20 min, dodajemy wywar warzywny, koncentrat, soczewice, cebule i anyz, gotujemy ok. 20 min, dodajemy sok z cytryny i pozostale przyprawy zagotowujemy. Podajemy z plasterkami cytryny.
sopelek córa marnotrawnaNa MM od: czasu do czasuBMI: hohoAktualnie stosuje DZ: NIEPomogła: 258 razyWiek: 33 Dołączyła: 14 Lip 2004Posty: 11303Skąd: woj.lubuskie
Wysłany: 2004-08-20, 18:17
GROCHÓWKA by Niedźwiedziczka
...
PATRIA