Ryba z sosem żurawinowym.docx

(51 KB) Pobierz

Ryba z sosem żurawinowym (kuchnia rosyjska)
Tekst i foto: Ewa Kubicka  Data publikacji: 09-01-2005

 

Tę potrawę możemy traktować jako gorącą przystawkę lub drugie danie. Ryba smażona - w najprostszy sposób. Sos słodko-kwaśny o intensywnym, korzennym smaku. Chciałoby sie powiedzieć - staropolski. Tymczasem to stary przepis rosyjski. Sos ten możecie używać z równym powodzeniem do mięsa ciepłego i zimnego. Dobrze znosi dłuższe przechowywanie w lodówce.

 

Porcje: 3-4  Koszt: 25 zł  Trudność: prosty  Czas: 30 min. Kaloryczność: mało

 

http://kuchnia.o2.pl/_img/wyslij.gif  http://kuchnia.o2.pl/_img/do_druku.gif

 

 

http://j.o2.pl/kuchnia/mat/menu44/zdjecia/zurawina2.jpghttp://j.o2.pl/kuchnia/mat/menu44/zdjecia/zurawina3.jpg

 

 

Składniki:
- 1/2 kg ryby (mogą to być drobne ryby słodkowodne w całości, jak np. karasie, czy okonie lub filety ryb słodkowodnych, np. sandacz),
- masło lub olej do smażenia,
- sól. Sos: - 20 dkg żurawin,
- 2 łyżki miodu,v - 2 goździki,
- kawałek cynamonu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól.

Jak przyrządzić?
1) Umyte i osuszone filety solimy i zostawiamy w chłodzie na 30 min. Po tym czasie lekko oprószamy mąką. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Najlepiej na maśle w połączeniu z dobrym olejem.

Sos:
1) Żurawiny starannie płuczemy. Zalewamy wrzącą wodą (pół szklanki) i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Wyrzucamy na drobne sito i przecieramy dokładnie.

2) Wkładamy do garnka przetarte owoce. Pozostałości na sicie przepłukujemy kilkoma łyżkami wody. Do gotujących się na ogniu żurawin dodajemy dużą łyżkę miodu i przyprawy. Gotujemy kilka minut i odstawiamy z ognia. Jeśli sos jest ciągle za kwaśny - dokładamy jeszcze nieco miodu.

3) Jeśli podajemy sos na gorąco - podgrzewamy go bezpośrednio przed podaniem.

Jak podawać?
W sosjerce. Zimny, lub gorący.
Sos ten można podać do ryby w galarecie zamiast najczęściej stosowanego chrzanu i majonezu.

Uwagi:
Ja wkładam do sosu przetarte osłonki jagód. Taki bardziej mi smakuje.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin