Ryba z sosem żurawinowym (kuchnia rosyjska)Tekst i foto: Ewa Kubicka Data publikacji: 09-01-2005
Tę potrawę możemy traktować jako gorącą przystawkę lub drugie danie. Ryba smażona - w najprostszy sposób. Sos słodko-kwaśny o intensywnym, korzennym smaku. Chciałoby sie powiedzieć - staropolski. Tymczasem to stary przepis rosyjski. Sos ten możecie używać z równym powodzeniem do mięsa ciepłego i zimnego. Dobrze znosi dłuższe przechowywanie w lodówce.
Porcje: 3-4 Koszt: 25 zł Trudność: prosty Czas: 30 min. Kaloryczność: mało
Składniki:- 1/2 kg ryby (mogą to być drobne ryby słodkowodne w całości, jak np. karasie, czy okonie lub filety ryb słodkowodnych, np. sandacz),- masło lub olej do smażenia,- sól. Sos: - 20 dkg żurawin,- 2 łyżki miodu,v - 2 goździki,- kawałek cynamonu,- 3 ziarna ziela angielskiego,- sól. Jak przyrządzić?1) Umyte i osuszone filety solimy i zostawiamy w chłodzie na 30 min. Po tym czasie lekko oprószamy mąką. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Najlepiej na maśle w połączeniu z dobrym olejem. Sos:1) Żurawiny starannie płuczemy. Zalewamy wrzącą wodą (pół szklanki) i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Wyrzucamy na drobne sito i przecieramy dokładnie. 2) Wkładamy do garnka przetarte owoce. Pozostałości na sicie przepłukujemy kilkoma łyżkami wody. Do gotujących się na ogniu żurawin dodajemy dużą łyżkę miodu i przyprawy. Gotujemy kilka minut i odstawiamy z ognia. Jeśli sos jest ciągle za kwaśny - dokładamy jeszcze nieco miodu. 3) Jeśli podajemy sos na gorąco - podgrzewamy go bezpośrednio przed podaniem. Jak podawać?W sosjerce. Zimny, lub gorący.Sos ten można podać do ryby w galarecie zamiast najczęściej stosowanego chrzanu i majonezu.
Uwagi:Ja wkładam do sosu przetarte osłonki jagód. Taki bardziej mi smakuje.
PATRIA