Salceson (stara receptura) Przepis: "wez pol glowy wieprzowej,oparzona glowe cieleca,4 nozki i kawalek solonej wolowiny.Kazda z tych ingrediencji gotujemy,oddzielnie dopoty,az mieso od kosci odstawac zacznie;pokrajaj je potem w drobne kostki,uszy z as w podluzne kawalki ,rosol przecedz przez sito,wstaw na mocny ogien i gotuj.Nastepnie nalej pol kwarty bialego wina i tyle winnego octu,aby mialo smak ostry,ostruz cytryne,a pokrawszy w kostki,gotuj przez chwilke,wloz drobno pokrajana cebule ,grubo pot luczonych gozdzikow ,korzenia i pieprzu,i gotuj to wszystko razem.Skoro to nastapi,wloz drobno pokrajane mieso,posol cokolwiek,a na koniec dodaj kilka posiekanych twardych jaj,nalej do formy okraglej,do salaterki lub formy od malszpejzow,a gdy ostygnie w yjmij.Jezeliby nie chcialopuscic z formy,obloz z wierzchu chustka w ukropie umoczona.Daj z zimnym sosem lub octem i oliwa. Do gotowania oddzielnych gatunkow miesa nie trzeba brac zbyt wielkich garnkow,aby rosol nie byl dadto rzadki"
PATRIA