Ciasto:- 1/2 kg mąki- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 20 dag cukru pudru- 2 łyżki kakao- 1 kostka margaryny- 2 łyżki śmietany
Wymieszać wszystkie sypkie składniki , dodać śmietanę i pokrojoną na drobne kawałeczki margarynę. Wszystko razem posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę lub na krócej do zamrażalnika.Masa serowa:- 1 kg tłustego białego sera - 2/3 kostki masła- 4 ugotowane ziemniaki- 8 jajek (białka oddzielnie)- 1 i 1/2 szkl. cukru- olejek waniliowy lub rumowySer zemleć z ziemniakami. Miękkie masło ucierać z cukrem , dodać ser i ziemniaki , a następnie żółtka i olejek. Na końcu masę wymieszać z pianą ubitą z białek.Schłodzone ciasto podzielić na połowę. Jedną część zetrzeć na tarce , wyłożyć na dno dużej blachy wyścielonej pergaminem i lekko docisnąć. Na to wyłożyć masę serową i posypać resztą startego ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp. 180-200 st.C.Uwagi:Ostatnio robię ten sernik trochę inaczej - daję całą porcję ciasta kakaowego , ale masy serowej tylko połowę i piekę w blaszce o wymiarach 20 x 30 cm (na całą porcję potrzeba zdecydowanie większej blachy).
Azazuza