Owoc.doc

(49 KB) Pobierz
Owoc fructus

Owoc fructus

Podział:

o  Owoc rzeczywisty - tworzy się z zalążni

o  Owoc pozorny – tworzy się z części pozazalążkowych, np. dno kwiatowe

§   Owoc złożony – powstaje ze zrośnięcia się kilku zalążni tego samego kwiatu

§   Owocostan – powstaje z kwiatostanu . Złożony jest z poszczególnym mięsistych owoców, często ze sobą zrośniętych.

 

Morfologia owoców

Podział:

o  Suche:

§   Pękające (mieszek, łuszczyna, strąk, torebka, rozłupnia)

§   Niepękające (ziarniak, niełupka, orzech, skrzydlak)

o  Mięsiste (pestkowiec, jagoda)

Mieszek folliculus:

o  Owoc wielonasienny powstały z 1 owocolistka

o  Pęka jednostronnie wzdłuż szwu po stronie brzusznej

Strąk legumin:

o  Powstaje z 1 owocolistka

o  Pęka z 2 storn: od strony grzbietowej i brzusznej

o  Nasiona są umieszczone wzdłuż brzegu łupiny nasiennej

Łuszczyna siliqua:

o  Owoc wydłużony, niekiedy przewężony

o  Powstaje z 2 owocolistków, pękających klapami

o  Wewnątrz jest fałszywa przegroda, do której przytwierdzone są nasiona

o  W tworzeniu się fałszywej przegrody biorą udział tkanki wyrastające z zalążni

Łuszczynka silicula:

o  Odmiana łuszczyny

o  Różni się od niej szeroką i spłaszczoną budową

Torebka capsula:

o  Utworzona w zalążni górnej w wyniku zrośnięcia się 2, kilki, lub wielu owocolistków

Puszka pixidium:

o  Rodzaj torebki zaopatrzonej na szczycie w wieczko, które pod dojrzeniu owocu odpada

Rozłupnia schizocarpium:

o  Owoc rozpadający się na 2,4 lub liczne owocki – rozłupki mericarpia

o  W typowej rozłupce nasienie jest przyrośnięte do owocni

o  Rozłupki mogą mieć pokrój ziarniaków lub niełupek

Ziarniak caryopsis:

o  Owoc suchy niepękający

o  Zawiera jedno nasienie zrośnięte ze ścianą owocni

Niełupka achaenium:

o  Powstaje z 1 lub więcej owocolistków

o  Zawiera jedno niezrośnięte ze ścianą owocni nasienie

Orzech nux:

o  Powstaje z 2-3 owocolistków

o  Ma twardą zdrewniałą owocnię

o  Przykład: orzech laskowy, który siedzi jest w stwardniałej szupince – miseczce

Orzeszek nucula:

o  Powstaje z 1 owocolistka

o  Kulisty lub kanciasty, małe wymiary

o  Przykład: owoc pozorny poziomki, u której zmięśniałe dno kwiatowe pokrywają liczne drobne orzeszki

Skrzydlak samara:

o  Stanowi orzech

o  Ze ścian owocni wyrastają 1, 2 błoniaste skrzydełka, służące jako organy lotne

Pestkowiec drupa:

o  Owoc mięsisty, jednonasienny

o  Owoc ma 3 charakterystyczne warstwy:

§   Zewnętrzną – skórkę exocarpium

§   Śródowocnię mesocarpium, stanowiącą częśc mięsistą owocu

§   Wewnętrzną endocarpium, silnie zdrewniała, pestka. Warstwa wewnętrzna zamyka nasienie

Jagoda bacca:

o  Owoc mięsisty, wielonasienny

o  Powstaje z kilku owocolistków

o  Brak części stwardniałej na wewnętrznej ścianie owocni

o  Środek owocu wypełnia soczysta śródowocnię, w której są nasiona

o  Pokryta jest skórką epicapium

o  Przykład: pomarańcza, dynia

 

Budowa morfologiczno – anatomiczna owoców

Cechy owoców:

o  Kształt – postać ujęta w przestrzeni jako bryła geometryczna. Ważna cech rozpoznawcza:

§   Trójgraniasty, kulisty, odwrotnie jajowaty

o  Zarys – kształt przedstawiony na płaszczyźnie:

§   Owalny, okrągły, eliptyczny, trójkątny

o  Wymiar – długość owocu od przyczepu (u nasady) do szczytu oraz szerokość między krawędziami, mierzone w linii prostej. Ważny jest tu stosunek szerokości od długości owocu

o  Budowa ścian i krawędzi

o  Budowa szczytu i nasady – szczyt owocu może być ucięty, zaokrąglony, wklęsły, wypukły, a nasada – przewężona, zaokrąglona

o  Forma blizny – blizna powstaje w miejscu oddzielenia się owocu od dna kwiatowego.

o  Skulptura – wygląd powierzchni owocu: gładka, brodawkowata, punktowana, plamista, marmurkowata, uwypuklona lub z drobnymi wgłębieniami

o  Unerwienie – bierze początek i nasady owocu i przebiega ku szczytowi, często jest mało widoczne

o  Owłosienie włoski występujące na owocach w różnych postaciach – ważna cecha diagnostyczna

o  Barwa i połysk

o  Symetria owocu – najczęściej jest to symetria dwuboczna

Owocnia zewnętrzna (egzokarp):

o  Budowa anatomiczna skórki

o  Często ma aparaty szparkowe i włoski

o  Jedno – lub wielorzędowa o komórkach prostych lub wielościennych, niekiedy mających substancje barwne

o  Pokryta gładką, prążkowaną kutykulą

o  Czasem jej komórki grubieją, ulegają zdrewnieniu lub ześluzowacenia

o  Pod skórką jest kolenchymatyczna hipoderma

Śródowocnia (mezokarp):

o  Główna częśc owocu

o  Wielowarstwowa, soczysta lub sucha (skórzasta, włóknista), zbudowana z komórek miękiszowych, czasami z udziałem twardzicy (sklerokarp)

o  Są w niej wiązki przewodzące o elementach spiralnych i pierścieniowatych, którym towarzyszą tkanki mechaniczne

o  W sklereidach występują niekiedy kryształy szczawianu wapnia

o  W miękiszu gromadzą się substancje zapasowe i związki chemiczne, czasami komórki olejkowe, zbiorniki i przewody wydzielnicze i różne składniki morfologiczne (chromatofory)

Owocnia wewnętrzna (endokarp):

o  Twarda (pestkowiec) lub torebkowata (jabłko)

o  Zbudowana z tkanki wzmacniającej (twardzica)

o  Niekiedy cienkościenna lub ulega redukcji

o  W owocach jednonasiennych (ziarniak) zrasta się często z łupiną nasienną w postaci jednolitego organu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin