Marchewka ze śmietaną.pdf

(46 KB) Pobierz
2707590 UNPDF
Marchewka ze śmietaną
Składniki
4 łyżki masła, cukier, 50 dag marchewki, 3 łyżki śmietany 22-proc., posiekana natka
pietruszki lub koperek, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Marchewkę pokrojoną w plasterki wsypać do okrągłego żaroodpornego naczynia (1 l),
dodać łyżkę masła, cukier i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć mikrofalową folią lub
pokrywą i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 7 minut lub do miękkości.
Zamieszać po 3-4 minutach. Wyjąć i trzymać w temperaturze pokojowej 3 minuty,
odcedzić, pozostawiając warzywo w naczyniu. Dodać resztę masła, śmietanę i
przyprawy, starannie wymieszać, mikrofalować bez przykrycia przy ŚREDNIEJ MOCY
(50 proc.) przez 45-60 sekund lub do mocnego podgrzania. Warzywo posypać zieleniną i
podawać.
Proporcje dla 4 osób.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin