Wieprzowina smażona z papryką
Składniki:
25 dag wieprzowiny (schab, od szynki)
po pół papryki czerwonej i zielonej
2 jabłka
3-4 pieczarki
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
marynata:
łyżka sosu sojowego
łyżka białego wytrawnego wina
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sos:
pół szklanki Rosołu drobiowego WINIARY
3 łyżeczki cukru
ponadto:
ryż na sypko lub ziemniaki z wody i zielona sałata mieszana
Potnij mięso w krótkie, cienkie paseczki. W misce połącz sos sojowy z winem i mąką ziemniaczaną i do takiej marynaty włóż mięso, dokładnie je zanurz, przykryj i odstaw na 20 minut.
W garnuszku wymieszaj składniki sosu. Nastaw ryż (ziemniaki) i przygotuj zieloną sałatę.
Jabłka (ze skórką) i paprykę pokrój w kostkę, pieczarki - na plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę (olej), podsmaż na dużym ogniu wyjęte z marynaty mięso (2-3 minuty), zsuń je na bok patelni, dodaj jabłka, paprykę i pieczarki i smaż jeszcze przez 2 minuty. Następnie wszystko razem wymieszaj, wlej sos i na zmniejszonym ogniu pogotuj już tylko przez minutę od chwili zawrzenia, nie przestając mieszać. Podaj prosto z patelni.
B15390