Trufle z herbatnikami
300g herbatników
25g nutelli
25g gorzkiej czekolady
90g cukru
cukier waniliowy
35g masła
15łyżek mleka
olejek rumowy
czekolada/ kakao do obtoczenia
Herbatniki pokruszyć.
Cukier i cukier waniliowy wsypać do rondelka o grubym dnie.
Rozpuścić na małym ogniu, nie mieszać łyżką, tylko potrząsać rondelkiem aż do powstania złocistego karmelu.
Dodać mleko, masło, nutellę, czekoladę i olejek. Połączyć wszystko na małym ogniu.
Gotować chwilkę, aż masa stanie się dość gęsta, bez żadnych grudek (jeśli jednak zostałoby trochę nierozpuszczonego karmelu, można przelać masę przez sitko).
Zdjąć z palnika, lekko ostudzić.
Dodać pokruszone herbatniki, dokładnie wymieszać aż do wystudzenia masy.
Maczać ręce w misce z zimną wodą i formować nimi kulki z masy.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż stwardnieją.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Maczać w niej kuleczki lub posypać je tylko kakao.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!
plamka97