Trufle z herbatnikami.doc

(26 KB) Pobierz
Trufle z herbatnikami

Trufle z herbatnikami

 

 

300g herbatników

25g nutelli

25g gorzkiej czekolady

90g cukru

cukier waniliowy

35g masła

15łyżek mleka

olejek rumowy

 

czekolada/ kakao do obtoczenia

 

 

Herbatniki pokruszyć.

Cukier i cukier waniliowy wsypać do rondelka o grubym dnie.

Rozpuścić na małym ogniu, nie mieszać łyżką, tylko potrząsać rondelkiem aż do powstania złocistego karmelu.

Dodać mleko, masło, nutellę, czekoladę i olejek. Połączyć wszystko na małym ogniu.

Gotować chwilkę, aż masa stanie się dość gęsta, bez żadnych grudek (jeśli jednak zostałoby trochę nierozpuszczonego karmelu, można przelać masę przez sitko).

Zdjąć z palnika, lekko ostudzić.

Dodać pokruszone herbatniki, dokładnie wymieszać aż do wystudzenia masy.

Maczać ręce w misce z zimną wodą i formować nimi kulki z masy.

Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż stwardnieją.

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Maczać w niej kuleczki lub posypać je tylko kakao.

Wstawić do lodówki na całą noc.

 

Smacznego!

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin