· 115g masła
· 50g cukru pudru
· 70g cukru light Muscovado
· 1 duże jajko , lekko roztrzepane
· 140g mąki pszennej
· 15g kakao w proszku
· łyżeczki 1/4 sodki
· 50g białej czekolady, na kawałki
· 50g czekolady mlecznej, pocięte na kawałki
· 100g toffi, pocięte na kawałki
· 50g cukru pudru na lukier
1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Lekko posmaruj tortownicę o średnicy 24cm ,a dno wyłóż papierem do pieczenia. Włóż masło i cukier do dużej miski i ucieraj robotem, dodaj śmietanę i dalej ucieraj aż masa będzie biała, lekka i puszysta. Stopniowo do masy dodawaj po jednym jajku.
2. W małej misce przesiej mąkę, kakao i sodkę oczyszczoną, a następnie wymieszaj z dobrą szczyptą soli. Lekko mieszamy kremową masę wraz z kawałkami czekolady i toffi, aż do momentu w powstania lekkiego ciasta.
3. Ciasto włożyć do nasmarowanej tortownicy i piec przez 30-35 minut, aż krawędzie będą ciemniejsze, a środek sztywny. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 20 minut (w przeciwnym razie będzie pękać, jak za szybko wyjmiemy z formy). Wyjąć z formy i całkowicie odstawić do ostygnięcia na kratce. Usunąć papier do pieczenia z ciasta.
4. Przesiać cukier puder do małej miski i wymieszać z 2 łyżeczkami wody. Polukrować ciasto.
plamka97