· 200 g miękkiego masła
· 2 x 200 g brązowego cukru
· 5 jajek
· 200 g mąki samo rosnącej (lub zwykłej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
· 50 g golden syrop
· 4 duże dojrzałe pomarańcze
· 150 ml wody
1. Na patelni gotujemy syrop z wody i 200 g brązowego cukru.
2. Do gęstego już syropu wrzucamy pomarańcze pokrojone na plasterki i zostawiamy je w nim na około 10 minut.
3. W tym czasie w dużej misce ucieramy za pomocą miksera kolejne 200 g cukru z masłem.
4. Następnie dodajemy jajka i przesianą przez sito mąkę. Wszystkie składniki miksujemy aż do otrzymania gładkiej masy.
5. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki pomarańczy, które polewamy golden syropem. Wszystko przykrywamy ciastem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C.
6. Ciasto pomarańczowe pieczemy przez około 1 godzinę. Po wyciągnięciu z pieca, ciasto odwracamy i powoli, by nie uszkodzić pomarańczy ściągamy z nich papier do pieczenia.
plamka97