· 275 g mąki
· 50 g roztopionego masła
· 50 g płatków owsianych
· 250 ml mleka
· 75 g brązowego cukru
· 115 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (polecamy Black Rose)
· 2 banany
· 2 jajka
· 1 łyżka proszku do pieczenia
Procedura: w dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Na oddzielnym talerzyku rozgniatamy widelcem banany. W kolejnej misce ubijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i banany, a po nich masło fistaszkowe, mleko i roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Wlewamy mokre składniki do suchych i ponownie wszystko mieszamy, niezbyt dokładnie.
Do foremek wlewamy ciasto do 2/3 ich objętości, gdyż muffinki urosną. muffinki z bananami i masłem orzechowym pieczemy w 18-23 min. w 190 stopniach C.
Ważne: sukces udanych muffinków leży w odpowiednim łączeniu składników – oddzielnie suche, oddzielnie mokre, a na koniec mokre do suchych.
Podsumowanie: muffinki z bananami i masłem orzechowym to idealna propozycja na śniadanie, gdyż są niezwykle sycące. W smaku delikatnie słodkie, w konsystencji niesamowicie puszyste. Według Kota Pasiastego te muffinki są rewelacyjne dla kulturystów ze względu na ilość kalorii potrzebnych do produkcji mięśni. A według mnie posmakują każdemu. Gorąco polecamy.
plamka97