Irlandzki keks Rachel Allen ciasto z porterem.doc

(27 KB) Pobierz
Irlandzki keks Rachel Allen ciasto z porterem

Irlandzki keks Rachel Allen ciasto z porterem

·         450 g mąki tortowej

·         225 g miękkiego pokrojonego masła

·         225 g drobnego cukru trzcinowego

·         330 ml piwa porter

·         450 g rodzynek (wg nas wystarczy 400 g)

·         2 jajka

·         75 g skórki pomarańczowej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 płaska łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej

·         1 kopiasta łyżeczka przyprawy do pierników

·         szczypta soli

Procedura: W dużej misce mieszamy sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, gałkę, przyprawę i sól) oraz wgniatamy rękoma masło. Następnie dodajemy cukier, rodzynki (może być również żurawina lub inne suche owoce) oraz skórkę pomarańczową. W drugiej miseczce do 2 roztrzepanych jajek wlewamy piwo, po czym całość łączymy z sypkimi składnikami. Wszystko powoli mieszamy łyżką, a nie mikserem.

Do wysokiej formy wyłożonej papierem (ciasto urośnie) wlewamy ciasto i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika (180 stopni C) na 2 godz. Jednakże po 1 godz. należy przykryć ciasto z góry papierem, aby wierzch nie uległ spaleniu. ciasto z porterem powinno mieć złoty kolor.

Uwaga: ważna jest jakość piwa. My przetestowaliśmy 2 – Guinness oraz Żywiec Porter. Według nas zdecydowanie lepiej  ciasto komponuje się z Guinnessem. W smaku jest delikatniejsze, a zapach nie jest tak intensywny i mocny, jak w przypadku Żywca.

Podsumowanie: ciasto z porterem w smaku rewelacyjnie łączy w sobie smak gorzkiego piwa ze słodyczą suszonych owoców. Jest wprost nasycone owocami. Idealne jako deser z lodami lub bitą śmietaną oraz do kawy. Polecamy, polecamy i jeszcze raz polecamy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin