Dodane 16 kwiecień 2010; 12:38
CIASTECZKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH 200 g masła 200 g syropu trzcinowego 300 g płatków owsianych 50 g pestek dyni 50 g nasion słonecznika 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki pszennej 150 g miękkiego brązowego cukru 150 g suszonych moreli 125 g masła fistaszkowego Esencja waniliowa Masło i syrop razem rozpuścić na wolnym ogniu. W międzyczasie wymieszać suche składniki. Płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe oraz mąka. Wymieszać całość i odstawiamy na bok. W garnku/rondelku wymieszać masło z syropem trzcinowym, jak masło się rozpuści dodać: brązowy cukier, posiekane suszone morele, oraz masło fistaszkowe z kawałkami orzeszków i łyżeczkę esencji waniliowej. Dobrze wymieszać następnie wlać do suchych składnikó w i dobrze je połączyć, czyli mieszać i mieszać. Małą blachę wyłożyć pergaminem, wylać na nią mieszaninę i ugnieść łyżką (wyrównać ). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika 160 stopni (jeśli jest piekarnik z termoobiegiem, to nawet mniej niż 160 stopni inaczej ciasteczka się przypalą). Włożyć do piekarnika na 20-25 min . Przed pokrojeniem i wyłożeniem muszą wystygnąć inaczej rozpadną się na kawałeczki.
plamka97