chleb Rachel.doc

(25 KB) Pobierz
chleb Rachel

chleb Rachel

Składniki


750g mąki
4 łyżki oliwy
20 g drożdży
2łyzki cukru
2 łyżki soli
letnia woda


Przepis:
W 150 ml letniej wody rozpuścić cukier i drożdże. W tym czasie do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Gdy drożdże ruszą dolać oliwę i tyle wody by razem było 425ml. Wlać zaczyn do mąki i wyrabiać. Ciasto należy rozciągać i wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno po wyrobieniu być sprężyste. Jeżeli będzie zbyt suche należy dodać trochę wody. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie zbić je pięścią i ukształtować je tak jak chcemy. Ostawić do wyrośnięcia. Następnie można posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami lub naciąć nożem. Piec w piekarniku 230 st przez 45 min a potem jeszcze w 200 st 15 min.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin