Orzechowy sernik z pijaną glazurą
Składniki:Spód:3 szklanki zmielonych kruchych kakaowych ciastek10 dkg miękkiego masłaMasa serowa:2 kg sera dwukrotnie mielonego1 kostka miękkiego masła1,5 szklanki cukru6 jajek2 budynie waniliowe1/4 łyżeczki soli1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskichGlazura :1/2 szklanki wody1/2 szklanki ekstraktu pomarańczowego1 łyżeczka żelatyny3 łyżki golden syropu (można zastąpić cukrem)Sposób wykonania:Spód foremki (30x25) wyłożyć folią aluminiową, a boki posmarować masłem. Ciastka wymieszać z masłem w malakserze, wylepić nimi dno foremki i odstawić do lodówki.Ser krótko miksować z cukrem, solą, masłem i żółtkami. Następnie delikatnie mieszając dodawać stopniowo orzechy, budyń i ubitą pianę z białek. Wyłożyć masę serową na spód ciasteczkowy i piec około 1 godzinę w temperaturze 160oC. Pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.Wodę zagotować z ekstraktem pomarańczowym. Kiedy przestanie wrzeć wsypać żelatynę, golden syrop i starannie rozmieszać. Kiedy wystygnie i zacznie lekko tężeć rozsmarować cienką warstwę na serniku. Wstawić na całą noc do lodówki.
plamka97