Piernikowe ciasto z jabłkamiPrzepis: Gordon Ramsay1 kg jabłek, obranych i pokrojonych na cienkie plasterki50 g cukru pudru30 g masła225 g mąki pełnoziarnistej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiru w proszku1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonych goździków1/4 łyżeczki soli50 ml oliwy1 jajko2 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki (do ułożenia na cieście)Do posmarowania: 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam pomarańczowego, podgrzanego z 1 łyżką wody)Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem lub oliwą, wyłożyć papierem (ja oprószyłam otrębami, L).Plasterki jabłek wrzucić do garnka, dodać cukier puder i masło i dusić na dużym ogniu ok. 10-12 minut, mieszając. Jabłka powinny się rozpaść a woda wyparować. Utłuc na puree. Ostudzić.Piekarnik nagrzać do 170 st C.W misce wymieszać mąkę z przyprawami, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i oliwę, następnie puree. Wymieszać i przełożyć do przygotowanej tortownicy.Wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Wyjąć, na wierzchu ułożyć plasterki z dwóch pozostałych jabłek, spryskać sokiem z cytryny i ponownie wstawić do piekarnika i dopiekać kolejne 30-35 minut.Po upieczeniu posmarować gorącym dżemem, przestudzić lekko w formie, następnie wyjąć i podawać ostudzone.
plamka97