Tort szwarcwaldzki Gordon Ramsay.doc

(27 KB) Pobierz
Tort szwarcwaldzki (Czarny Las)

Tort szwarcwaldzki (Czarny Las)

Przepis Gordona Ramsay'a z książki "Szef kuchni po godzinach"

Blog KULINARIA EWY

 

Ciasto:

125 g mąki samorosnącej (dałam zwykłą)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki ciemnego kakao

5 dużych jajek

200 g miękkiego masła

150 g cukru pudru

2 łyżki mocnej kawy

100 g gorzkiej czekolady (min. 65% kakao) rozpuszczonej

Wypełnienie i wierzch:

500 g wiśni (mogą być mrożone)

60 g cukru pudru

75 ml wiśniówki

550 ml śmietany kremówki (u mnie prawie 1 litr)

4-5 łyżek kompotu wiśniowego

starta czekolada do przybrania

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 150ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę, proszek i kakao wymieszać, przesiać i odstawić.

Białka ubić na sztywną pianę. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodawać po kolei żółtka, a następnie kawę i czekoladę. Do masy maślano-jajecznej dodawać na przemian ubite białka i mąkę wymieszaną  z proszkiem.
Przelać do tortownicy i piec 40-50 minut do suchego patyczka. Ostudzić.

3/4 wiśni wrzucić do garnka, zalać wiśniówką i gotować aż wiśnie się rozpadną. Ostudzić.

Śmietanę ubić  z cukrem na sztywny krem.

Ciasto przekroić na dwa blaty. Każdy z nich nasączyć wiśniówką wymieszaną z kompotem wiśniowym. Pierwszy blat położyć na tortownicy, nałożyć przesmażone wiśnie, następnie ubitą kremówkę, przykryć drugim blatem, udekorować.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin