MARYSIEŃKA.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki


I placek: 
   
�  7 jaj 
   
�  1 szklanka cukru 
   
�  2 pe�ne �y�ki sypkiego kakao 
   
�  5 pe�nych �y�ek m�ki pszennej 
   
�  2 p�askie �y�eczki proszku do pieczenia 
   

II placek: 
   
�  25 dag w�oskich orzech�w 
   
�  5 bia�ek 
   
�  20 dag cukru kryszta�u 
   
�  1 1/2 �y�ki miodu 
   
�  1 �y�ka m�ki ziemniaczanej 
   
�  1 �y�ka m�ki pszennej 
   
�  1 �y�eczka proszku do pieczenia 
   

Krem: 
   
�  1/2 l mleka 
   
�  1 cukier waniliowy 
   
�  5 ��tek 
   
�  20 dag cukru 
   
�  1 1/2 �y�ki m�ki ziemniaczanej 
   
�  1 kostka margaryny 
   

Etapy przygotowania

Placek I: 
     
1.  Bia�ka ubi� na sztywn� pian�. Doda� cukier, ��tka, kakao, proszek z m�k� i wymiesza�. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroi� placek na 2 cz�ci. 
     
Placek II: 
     
1.  Bia�ka ubi� z cukrem. Doda� pokrojone orzechy z reszt� sk�adnik�w i wymiesza�. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. 
     
Krem: 
     
1.  Odla� p� szklanki mleka, a reszt� zagotowa� z cukrem waniliowym. Utrze� ��tka z cukrem, doda� m�k� ziemniaczan� i p� szklanki mleka. Wszystko wla� na gotuj�ce mleko i ugotowa� z tego budy�. Utrze� margaryn� i doda� przestudzony budy�. 
     
Prze�o�enie placka: 
     
1.  I placek (pierwsza cz��) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga cz��). Na wierzch polewa kakaowa. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin