Przepisy tłumaczone z książki pt. „DINKIEL” in der Vollwertkuche Gerhard Schnabel / Siegfried Ruols
Tłumaczył Piotr Mruk a przepisała Anna Wicher
Kilka słów o orkiszu:
Ziarno o zawartości 12% wilgotności (wg. Korber-Grohne) zawiera:
- cukier i węglowodany 60-61%
- proteiny 15-17%
- tłuszcze 2,0-2,1%
- włókno 1,0-1,9%
- składniki mineralne 1,8-2,0%
A teraz parę pysznych i zdrowych przepisów z tego wspaniałego ziarna:
„MUSLI ZE ZMIELONEGO ZIARNA ORKISZU”
Składniki:
- 8 łyżek stołowych śrutu orkiszowego
- 4 łyżki stołowe rodzynek (najlepiej nie siarkowanych)
- 2 duże jabłka
- 1 banan
- 3 łyżki stołowe posiekanych i zrumienionych migdałów
- 100 ml śmietany (może być ubita)
- 200g owoców (w zależności od pory roku)
- ½ łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę cynamonu
- 4 łyżki stołowe miodu
Przygotowanie:
Śrut orkiszowy zmieszać z wodą na gęstą, płynną masę. Odstawić na 12 godzin (najlepiej na noc). Rodzynki zamoczyć w wodzie na ok. godzinkę. Do masy śrutowej dodać miód, przyprawy, odsączone rodzynki i wszystko wymieszać. Na koniec dodać drobno pokrojone owoce i śmietanę. Jeszcze raz delikatnie wymieszać i posypać zrumienionymi migdałami.
„POTRÓJNE MUSLI ZE ZMIELONEGO ORKISZU, OWSA I JĘCZMIENIA”
- 10 łyżek stołowych potrójnego śrutu zbożowego
- 1 kubek kefiru lub zsiadłego mleka
- 2 duże gruszki
- 1 kiwi
- 1 pomarańcza
- 1 duże jabłko
- 4 łyżki stołowe posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki stołowe wiórków kokosowych
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
Śrut zalać wodą na gęstą, płynną masę i odstawić pod przykryciem na 5-12 godzin.
Otrzymaną masę wymieszać z miodem i kefirem.
Wiórki kokosowe i orzechy oraz rozdrobnione owoce ułożyć na spodzie miski, a na wierzch wlać przygotowaną wcześniej masę śrutową.
Całość można polać bitą śmietaną.
„MUSLI Z PŁATKÓW ORKISZOWYCH Z RODZYNKAMI”
- 100g płatków orkiszowych
- ½ litra mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 jabłko
- 100g rodzynek (najlepiej nie siarkowanych)
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- szczypta cynamonu
Płatki zamoczyć w mleku na około godzinę lub krótko pogotować. Rodzynki namoczyć w wodzie około godzinę.
Do namoczonych płatków dodać miód i cynamon.
Jabłko, kiwi i banana pokroić w kostkę, dodać orzechy i odsączone rodzynki, po czym wszystko delikatnie wymieszać.
„KREM DO SMAROWANIA PIECZYWA Z KASZKI ORKISZOWEJ I MORELI”
- 200ml soku jabłkowego lub wody
- 100g kaszki orkiszowej
- 100 suszonych moreli (najlepiej nie siarkowanych)
- 50g miękkiego masła
- 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta imbiru
- 4 łyżki syropu klonowego
- sok pomarańczowy (do uzyskania kremowej konsystencji)
Sok jabłkowy lub wodę postawić na ogień i powoli wsypywać kaszkę, ciągle mieszając. Po wsypaniu całej kaszki masę zagotować i zostawić na 15 minut na gorącym palniku.
Do wystudzonej kaszki dodać imbir, syrop klonowy i cukier waniliowy.
Morele drobno pokroić, masło podzielić na małe kawałki. Następnie wszystko razem wymieszać i zmiksować na krem. W razie potrzeby dodać sok pomarańczowy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.
Krem można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.
Kremem tym można smarować kanapki, biszkopty, krakersy.
„KREM ORKISZOWY DO CHLEBA”
- 200ml wywaru z warzyw
- 100g śrutu orkiszowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 mały seler
- 50-80g miękkiego masła
- 3 łyżki świeżych ziół
- 50g mielonych migdałów
- sól
- papryka mielona
- szczypta gałki muszkatołowej
Wywar zagotować i powoli dodawać śrut ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, zostawić na gorącym piecu, pod przykryciem na 15 minut.
Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na dobrej jakości oliwie. Paprykę pokroić w małe kostki, seler w cienkie paski. Dodać do zeszklonej cebuli z czosnkiem i chwilę razem podsmażyć.
Zioła grubo pokroić, masło podzielić na małe kawałki. Następnie wszystkie przygotowane wcześniej składniki wymieszać i zmiksować na krem.
Można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodnie.
„SAŁATKA Z ZIAREN ORKISZU”
- 100g ziarna orkiszu
- 200ml wody
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 pomidory
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki ziół
- sól ziołowa
- pieprz, curry
- 2 łyżki oleju
- 1 jogurt (najlepiej bio)
- 100g sera owczego do posypania
Ziarno zamoczyć na jedną noc w wodzie, potem gotować na małym ogniu przez 30-40 minut. Zostawić na pół godziny na gorącym piecu lub zawinąć garnek w koc. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę, pomidory w krążki. Jogurt, oliwę i zioła razem wymieszać, następnie wszystkie składniki połaczyć razem i doprawić do smaku solą, pieprzem, curry. Na wierzch rozsypać starty ser owczy.
Uwaga:
Zamiast ogórka, pomidorów i papryki można dodać grzyby, groszek, kalafior czy brokuły.
„SAŁATKA ORKISZOWO – POMIDOROWA Z SELEREM”
- 2 pory
- ½ kg pomidorów
- 2 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek,czosnek niedźwiedzi itp.)
- sok z jednej cytryny
- 1 kubek kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
- 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
- sól ziołowa, pieprz
Ziarno namoczyć w ¼ l wody przez jedną noc. Drugiego dnia gotować na małym ogniu 30-40 min, po czym zodstawić na pół godziny na gorącej płycie lub zawinąć garnek w koc . Por pokroić na cienkie pierścienie (tylko białą część), pomidory kroimy w grube krążki. Ziarno, pomidory i por wrzucić do miski i dobrze wymieszać. Por po pokrojeniu można sparzyć gotującą wodą, żeby był bardziej strawny.
Sos:
Z posiekanych ziół, cytryny, oleju i jogurtu (śmietany) i przypraw zrobić sos i polać nim sałatkę.
„ SAŁATKA ORKISZOWA Z ROŚLINAMI DZIKO ROSNĄCYMI”
- &#x...
lalic