Kilka słów o orkiszu.doc

(105 KB) Pobierz
Kilka słów o orkiszu:

Przepisy tłumaczone z książki pt. „DINKIEL” in der Vollwertkuche   Gerhard Schnabel / Siegfried Ruols

Tłumaczył  Piotr Mruk a przepisała Anna Wicher

 

Kilka słów o orkiszu:

Ziarno o zawartości 12% wilgotności (wg. Korber-Grohne) zawiera:

-         cukier i węglowodany  60-61%

-         proteiny 15-17%

-         tłuszcze 2,0-2,1%

-         włókno 1,0-1,9%

-         składniki mineralne 1,8-2,0%

 

A teraz parę pysznych i zdrowych przepisów z tego wspaniałego ziarna:

 

„MUSLI ZE ZMIELONEGO ZIARNA ORKISZU”

 

Składniki:

-         8 łyżek stołowych śrutu orkiszowego

-         4 łyżki stołowe rodzynek (najlepiej nie siarkowanych)

-         2 duże jabłka

-         1 banan

-         3 łyżki stołowe posiekanych i zrumienionych migdałów

-         100 ml śmietany (może być ubita)

-         200g owoców (w zależności od pory roku)

-         ½ łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę cynamonu

-         4 łyżki stołowe miodu

 

Przygotowanie:

Śrut orkiszowy zmieszać z wodą na gęstą, płynną masę. Odstawić na 12 godzin (najlepiej na noc). Rodzynki zamoczyć w wodzie na ok. godzinkę. Do masy śrutowej dodać miód, przyprawy, odsączone rodzynki i wszystko wymieszać. Na koniec dodać drobno pokrojone owoce i śmietanę. Jeszcze raz delikatnie wymieszać i posypać zrumienionymi migdałami.

 

 

 

 

 

 

 

„POTRÓJNE MUSLI ZE ZMIELONEGO ORKISZU, OWSA I JĘCZMIENIA”

 

Składniki:

-         10 łyżek stołowych potrójnego śrutu zbożowego

-         1 kubek kefiru lub zsiadłego mleka

-         1 banan

-         2 duże gruszki

-         1 kiwi

-         1 pomarańcza

-         1 duże jabłko

-         4 łyżki stołowe posiekanych orzechów włoskich

-         4 łyżki stołowe wiórków kokosowych

-         4 łyżki miodu lub syropu klonowego

 

Przygotowanie:

Śrut zalać wodą na gęstą, płynną masę i odstawić pod przykryciem na 5-12 godzin.

Otrzymaną masę wymieszać z miodem i kefirem.

Wiórki kokosowe i orzechy oraz rozdrobnione owoce ułożyć na spodzie miski, a na wierzch wlać przygotowaną wcześniej masę śrutową.

Całość można polać bitą śmietaną.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„MUSLI Z PŁATKÓW ORKISZOWYCH Z RODZYNKAMI”

 

 

Składniki:

-         100g płatków orkiszowych

-         ½ litra mleka

-         2 łyżki miodu

-         1 jabłko

-         1 banan

-         1 kiwi

-         100g rodzynek (najlepiej nie siarkowanych)

-         2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

-         szczypta cynamonu

 

 

Przygotowanie:                                                                                                                                 

Płatki zamoczyć w mleku na około godzinę lub krótko pogotować. Rodzynki namoczyć w wodzie około godzinę.

Do namoczonych płatków dodać miód i cynamon.

Jabłko, kiwi i banana pokroić w kostkę, dodać orzechy i odsączone rodzynki, po czym wszystko delikatnie wymieszać.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„KREM DO SMAROWANIA PIECZYWA Z KASZKI ORKISZOWEJ I MORELI”

 

 

Składniki:

-         200ml soku jabłkowego lub wody

-         100g kaszki orkiszowej

-         100 suszonych moreli (najlepiej nie siarkowanych)

-         50g miękkiego masła

-         4 łyżki zmielonych orzechów laskowych lub migdałów

-         1 łyżeczka cukru waniliowego

-         szczypta imbiru

-         4 łyżki syropu klonowego

-         sok pomarańczowy (do uzyskania kremowej konsystencji)

 

Przygotowanie:

Sok jabłkowy lub wodę postawić na ogień i  powoli wsypywać kaszkę, ciągle mieszając. Po wsypaniu całej kaszki masę zagotować i zostawić na 15 minut na gorącym palniku.

Do wystudzonej kaszki dodać imbir, syrop klonowy i cukier waniliowy.

Morele drobno pokroić, masło podzielić na małe kawałki. Następnie wszystko razem wymieszać i zmiksować na krem. W razie potrzeby dodać sok pomarańczowy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.

Krem można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.

Kremem tym można smarować kanapki, biszkopty, krakersy.

 

 

 

 

 

 

 

 

„KREM ORKISZOWY DO CHLEBA”

 

 

Składniki:

-         200ml wywaru z warzyw

-         100g śrutu orkiszowego

-         1 cebula

-         2 ząbki czosnku

-         1 czerwona papryka

-         1 mały seler

-         50-80g miękkiego masła

-         3 łyżki świeżych ziół

-         50g mielonych migdałów

-         sól

-         papryka mielona

-         szczypta gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Wywar zagotować i powoli dodawać śrut ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, zostawić na gorącym piecu, pod przykryciem na 15 minut.

Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na dobrej jakości oliwie. Paprykę pokroić w małe kostki, seler w cienkie paski. Dodać do zeszklonej cebuli z czosnkiem i chwilę razem podsmażyć.

Zioła grubo pokroić, masło podzielić na małe kawałki. Następnie wszystkie przygotowane wcześniej składniki wymieszać i zmiksować na krem.

Można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodnie.

 

 

 

 

 

 

 

„SAŁATKA Z ZIAREN ORKISZU”

 

 

Składniki:

-         100g ziarna orkiszu

-         200ml wody

-         1 ogórek sałatkowy

-         2 pomidory

-         1 zielona papryka

-         2 łyżki ziół

-         sól ziołowa

-         pieprz, curry

-         2 łyżki oleju

-         1 jogurt (najlepiej bio)

-         100g sera owczego do posypania

 

Przygotowanie:

Ziarno zamoczyć na jedną noc w wodzie, potem gotować na małym ogniu przez 30-40 minut. Zostawić na pół godziny na gorącym piecu lub zawinąć garnek w koc. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę, pomidory w krążki. Jogurt, oliwę i zioła razem wymieszać, następnie wszystkie składniki połaczyć razem i doprawić do smaku solą, pieprzem, curry. Na wierzch rozsypać starty ser owczy.

Uwaga:

Zamiast ogórka, pomidorów i papryki można dodać grzyby, groszek, kalafior czy brokuły.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„SAŁATKA ORKISZOWO – POMIDOROWA Z SELEREM”

 

 

Składniki:

-         100g ziarna orkiszu

-         2 pory

-         ½ kg pomidorów

-         2 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek,czosnek niedźwiedzi itp.)

-         sok z jednej cytryny

-         1 kubek kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu

-         3 łyżki oleju tłoczonego na zimno

-         sól ziołowa, pieprz

 

Przygotowanie:

Ziarno namoczyć w ¼ l wody przez jedną noc. Drugiego dnia gotować na małym ogniu 30-40 min, po czym zodstawić na pół godziny na gorącej płycie lub zawinąć garnek w koc . Por pokroić na cienkie pierścienie (tylko białą część), pomidory kroimy w grube krążki. Ziarno, pomidory i por wrzucić do miski i dobrze wymieszać. Por po pokrojeniu można sparzyć gotującą wodą, żeby był bardziej strawny.

Sos:

Z posiekanych ziół, cytryny, oleju i jogurtu (śmietany) i przypraw zrobić sos i polać nim sałatkę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„ SAŁATKA ORKISZOWA Z ROŚLINAMI DZIKO ROSNĄCYMI”

 

 

Składniki:

-         100g ziarna orkiszu

-  &#x...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin