kurczak x 2, karp w pieczarkach.docx

(10 KB) Pobierz

Karpia przygotowac jak wigilijnego do smarzenia, ale smarzyc tylko 1/2 czasu - tak zeby zlapalo panierke.Na kg karpia kg pieczarek podsmarzycz odrobinka cebulki na maselku.Wylozyc rybke do zaroodpornego naczynia, przykryc pieczarkami, zalac b.gesta smietana kwasna (na kg smietana duza)mozna posypac parmezanem - wersja lepsza, ale nie koniecznie.Zapiec ok 15-20 min w piekarniku (bron Boze w mikrofali- probowalam- nedza ! )Podawac z pieczywem lub ziemniaczkami.

 

 

Skrzydelka z kurczaka na super chrupiaco !Do miski wsypac na (1kg skrzydelek) łyzke wegety,łyzeczke papryki sredniej (1/3 ostrej i 2/3 slodkiej)1/2 łyzeczki curry łagodnego4-5lyzek oliwki wymieszac. Wrzucic skrzydelka na noc czasem mieszajac. na gleboki olej rozgrzac pozadnie.Skrzydelka wyjac z marynaty odsaczyc, obtoczyc w mace kartoflanej i na gleboki olej rozgrzany poządnie smazyc na zloty kolor - nalepsze prosto z garnka SMACZNEGO :)))

 

 

Smacznego :))) sprawdzone i przez wszystkich probujacych chwalone :Kurczaka natrzec czosnkiem 3-4 zabki, majerankiem i sola. Najlepiej odstawic na cala noca min 4-5 godz. Upiec normalnie jak kazdego innego kurczaka. W czasie pieczenia w innym garnku zrobic jabluszka( na kg kurczaka 2 kg jablek czym kwasniejsze tym lepsze)jak do szarlotki i dusic do sredniej miekkosci z odrobina cukru, dodac na kg jabl. 10dkg suszonych sliwek bez pestek. Wyjac kurczaka z tluszczu wlozyc do zaroodpornego garnka oblozyc jabluszkami ze sliwkami i zapiec ok 15-20 min PYSZNOSCI !!!! najlepiej z ziemniaczkami z wody (surowka nie konieczna, ale moze byc)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin