Chemia żywności – W-d II
Jakość wody pitnej
· Woda pitna i przeznaczona na cele gospodarcze musi być
o Bezpieczna pod względem sanitarnym i zdrowotnym
o Wykazywać odpowiednie cechy sensoryczne
· W myśl przepisów nie powinna zawierać drobnoustrojów chorobotwórczych, pasożytów ani innych żywych organizmu w ilościach niebezpiecznych dla zdrowia
· Nie powinna zawierać
o Zanieczyszczeń chemicznych
o Substancji naturalnego pochodzenia w ilościach zagrażających życiu człowieka
o Żadnych substancji w ilościach wpływających na smak, barwę, mętność.
o Nie może zawierać widocznych zanieczyszczeń stałych
Zalecenia WHO dotyczące wody pitnej obejmują następujące wskaźniki:
· Bakteriologicznie,
· Substancje chemiczne o zdrowotnym znaczeniu (organiczne i nieorganiczne),
· Pestycydy,
· Ksenobiotyki (produkty nienaturalne powstające na drodze sztucznej syntezy),
· Składniki radioaktywne,
· Substancje chemiczne nie mające wpływu na zdrowie w stężeniach normalnie występujących w wodzie,
· Substancje i wskaźniki, które nie maja znaczenia zdrowotnego, ale mogą obniżać jakość sensoryczną.
· Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa obecnie Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007
Rozporządzenie to obejmuje:
· Wymagania dotyczące jakości wody poznaczonej do spożycia przez ludzi, w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne i sensoryczne.
· Sposób oceny przydatności wody
· Minimalna częstotliwość badan i miejsca pobierania próbek wody do badań
· Zakres badania
· Program monitoringu jakości wody
· Sposób nadzoru na materiałami i wyrobami stosowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji wody
· Sposób nadzoru nad laboratoriami wykonującymi badania jakości wody
· Sposób informowania konsumentów o jakości wody.
Kontrole nad jakością wody pitnej sprawuje: Główny Inspektor Sanitarny i podlegające mu jednostki sanepidu. Wewnętrzną kontrole jakości wody sprawują przedsiębiorstwa wodno kanalizacyjne.
Jakość wody podlega kontroli jeśli:
· Pobierana jest z urządzeń i instalacji wodociągowych
· Pobierana jest z indywidualnych ujęć zaopatrujących ponad 50 osób lub dostarczających więcej niż 10m3 na dobę,
· Pobierana jest z indywidualnych ujęc, bez względu na ilość dostarczanej wody, jeżeli woda ta słuzy do działalności handlowej lub publicznej
· Pobierana z cysten lub zbiorników
Ocene przydatności wody do picia
Przeprowadzaja przedsiębiorstwa wodociągowo – kanalizacyjne
W ramach
Kontroli wewnętrznej
W zakresie parametrów objetych
Monitoringiem kontrolnym i przeglądowym
Monitoring kontrolny
Słuzy sprawdzaniu biezącego nadzoru sanitarnego nad jakoscia wody przez reguralnse badanie wody i przekazywanie informacji o jej jakosci
Fizyczne i sensoryczne parametry objęte monitoringiem kontrolnym:
· Barwa
· Mętność
· pH: 6,5 – 9,5
· przewodność
· zapach
· smak
Chemiczne parametry objete monitoringiem kontrolnym:
· jon amonowy
· azotany (V)
· azotany (III)
· Chlor wolny
· Σ chloranów i chlorynó
· Glin
· Mangan i żelazo ( woda pochodzaca z ujęć podziemnym)
Mikrobiologiczne parametry objete monitoringiem kontrolnym:
· Escherichia Coli
· Enterokoki
· Bakterie z grupy Coli
· Clostridium perfingenes łącznie z sporami
Monitoring przegladdowy
Stanowi rozszerzenie monitoringu kontrolnego i sluzy dostarczeniu informacji niezbędnej do oceny, czy przestrzeganie sa wymagania określone w załączniku nr 1 – 3 do rozporządzenia oraz pełnione paremtry dotyczące dopuszczalnych zawartości:
· Chloru wolnego
· Sumy chloranów (V) i chloranów (III)
· Oraz ozonu
(jeśli woda jest dezynfekowana jednym z tych związków)
Wymagania chemiczne jakim powinna odpowadac woda (monitoring kontrolny i przgladowy), wybrane parametry:
Zwiazki organiczne
Lp.
nazwa
Najwyższe dopuszczalne stężenie
Jednostka
1
Akryloamid
2
Benzen
3
benzoepiren
wnozcik2007