Chemia żywności – W-d 2.docx

(20 KB) Pobierz

Chemia żywności – W-d II

Jakość wody pitnej

 

·         Woda pitna i przeznaczona na cele gospodarcze musi być

o        Bezpieczna pod względem sanitarnym i zdrowotnym

o        Wykazywać odpowiednie cechy sensoryczne

·         W myśl przepisów nie powinna zawierać drobnoustrojów chorobotwórczych, pasożytów ani innych żywych organizmu w ilościach niebezpiecznych dla zdrowia

·         Nie powinna zawierać

o        Zanieczyszczeń chemicznych

o        Substancji naturalnego pochodzenia w ilościach zagrażających życiu człowieka

o        Żadnych substancji w ilościach wpływających na smak, barwę, mętność.

o        Nie może zawierać widocznych zanieczyszczeń stałych

 

Zalecenia WHO dotyczące wody pitnej obejmują następujące wskaźniki:

·         Bakteriologicznie,

·         Substancje chemiczne o zdrowotnym znaczeniu (organiczne i nieorganiczne),

·         Pestycydy,

·         Ksenobiotyki (produkty nienaturalne powstające na drodze sztucznej syntezy),

·         Składniki radioaktywne,

·         Substancje chemiczne nie mające wpływu na zdrowie w stężeniach normalnie występujących w wodzie,

·         Substancje i wskaźniki, które nie maja znaczenia zdrowotnego, ale mogą obniżać jakość sensoryczną.
 

·         Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa obecnie Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007

Rozporządzenie to obejmuje:

·         Wymagania dotyczące jakości wody poznaczonej do spożycia przez ludzi, w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne i sensoryczne.

·         Sposób oceny przydatności wody

·         Minimalna częstotliwość badan i miejsca pobierania próbek wody do badań

·         Zakres badania

·         Program monitoringu jakości wody

·         Sposób nadzoru na materiałami i wyrobami stosowanymi  w procesach uzdatniania i dystrybucji wody

·         Sposób nadzoru nad laboratoriami wykonującymi badania jakości wody

·         Sposób informowania konsumentów o jakości wody.

 

Kontrole nad jakością wody pitnej sprawuje: Główny Inspektor Sanitarny i podlegające mu jednostki sanepidu. Wewnętrzną kontrole jakości wody  sprawują przedsiębiorstwa wodno kanalizacyjne.

 

Jakość wody podlega kontroli jeśli:

·         Pobierana jest z urządzeń i instalacji wodociągowych

·         Pobierana jest z indywidualnych ujęć zaopatrujących ponad 50 osób lub dostarczających  więcej niż 10m3 na dobę,

·         Pobierana jest z indywidualnych ujęc, bez względu na ilość dostarczanej wody, jeżeli woda ta słuzy do działalności handlowej lub publicznej

·         Pobierana z cysten lub zbiorników

 

Ocene przydatności wody do picia

Przeprowadzaja przedsiębiorstwa wodociągowo – kanalizacyjne

W ramach

Kontroli wewnętrznej

W zakresie parametrów objetych

Monitoringiem kontrolnym i przeglądowym

 

Monitoring kontrolny

Słuzy sprawdzaniu biezącego nadzoru sanitarnego nad jakoscia wody przez reguralnse badanie wody i przekazywanie informacji o jej jakosci

 

Fizyczne i sensoryczne parametry objęte monitoringiem kontrolnym:

·         Barwa

·         Mętność

·         pH: 6,5 – 9,5

·         przewodność

·         zapach

·         smak

 

Chemiczne parametry objete monitoringiem kontrolnym:

·         jon amonowy

·         azotany (V)

·         azotany (III)

·         Chlor wolny

·         Σ chloranów i chlorynó

·         Glin

·         Mangan i żelazo ( woda pochodzaca z ujęć podziemnym)

 

Mikrobiologiczne parametry objete monitoringiem kontrolnym:

·         Escherichia Coli

·         Enterokoki

·         Bakterie z grupy Coli

·         Clostridium perfingenes łącznie z sporami

 

 

 

Monitoring przegladdowy

Stanowi rozszerzenie monitoringu kontrolnego i sluzy dostarczeniu informacji niezbędnej do oceny, czy przestrzeganie sa wymagania określone w załączniku nr 1 – 3 do rozporządzenia oraz pełnione paremtry dotyczące dopuszczalnych zawartości:

·         Chloru wolnego

·         Sumy chloranów (V) i chloranów (III)

·         Oraz ozonu

(jeśli woda jest dezynfekowana jednym z tych związków)

 

Wymagania chemiczne jakim powinna odpowadac woda (monitoring kontrolny i przgladowy), wybrane parametry:

Zwiazki organiczne

Lp.

nazwa

Najwyższe dopuszczalne stężenie

Jednostka

1

Akryloamid

 

 

2

Benzen

 

 

3

benzoepiren

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin