CHETEROFIZM(1).DOC

(49 KB) Pobierz
JĄDRO KOMÓRKOWE I CHROMOSOMY

CHETROFIZM PRZYKŁADEM PROCESÓW ANABOLICZNYCH

 

Cheterotrofy to organizmy cudzożywne. Są  one zdolne do syntezy własnych związków organicznych jedynie już z gotowych wytworzonych przez autotrofy związków węglowych bogatych w energię. Nie są w stanie tak jak rośliny wytwarzać związków nieorganicznych z organicznych. Spożywane pożywienie po odpowiedniej przeróbce służy do budowy ciała i wytwarzania energii.

 

Cheterotrofy dzielimy na :

-          pasożyty i półpasożyty roślinne i zwierzęce ( np. łuskiernik rożowy, kanianka, huba ) pasożyty dzielimy również na zewnętrzne ( pchły, wszy, kleszcze) i wewnętrzne ( robaki )

-          mułożercy

-          glebożercy

-          drapieżnicy

-          roślinożercy

-          wszystkożercy

-          sporofity i saprofagi ( bakterie )

 

Przystosowanie do  cudzożywnego sposobu odżywiania się:

-          pierwotniaki – odżywiają się 3 sposobami ( fagocytyna, pinocytoza i wchłanianie – najwięcej energii ); następuje rozpoznawanie pokarmu i jego wchłanianie;

-          bezkręgowce ( pasożyty )

-          jamochłony – otwór prowadzący do jamy

-          płazińce – układ pokarmowy ( np. wypławek biały )

-          glista ludzka – układ pokarmowy w postaci rurki składającej się z odcinków,

-          tasiemiec – endosmoza, gruczoł trzustkowo-wątrobowy;

-          ssaki – bardzo skomplikowana budowa układu pokarmowego

-          wyższe bezkręgowce

-          odcinek pobierania pokarmu, są tam struktury do przytrzymywania, rozszarpywania, rozcierania pokarmu; otwór gębowy – jama gębowa;

-          odcinek trawienia – żołądek, trzustka, wątroba;

-          przesyłanie prostych składników pokarmowych do krwi i komórek

-          dla jelit charakterystyczny jest ruch perystoliczny

-          formowanie kału i usuwanie.

 

 

Zapotrzebowanie na pokarm :

-          roślinożercy – bardzo duże, bo ich pokarm jest mało kaloryczny, proces trawienia zachodzi w 4-jamistym żołądku;

-          mięsożercy – bardzo małe, bo ich pokarm jest wysokokaloryczny, żołądek 1 jamisty, pokarm zalega dłużej

 

Sposoby pobierania pokarmu:

 

ZWIERZĘTA

-          śluz – służy do wyławiania planktonu, u wypławka białego wydzielają go rabdity,

-          filtratory – czułki, cienkie odnóża, u ryb skrzela działające jak sita, u flamingów i kaczek listewki w dziobie, u wielorybów płytki rogowe

Aparaty do rozdrabniania pokarmu:

-          żujący u wrtoek

-          gębowy u skorupiaków

-          zęby u ssaków

-          aparat gębowy liżący u pływnożerców ( motyle, trzmiele, pszczoły, muchy);

-          glebożercy ( np. dżdżownica ) połykają cząsteczki gleby

 

ROŚLINY

-          rosiczka okrągłustna – sama nie wytwarza związków białkowych, więc na liściach ma gruczoły, na których gdy usiądzie owad to powodują, że liść zwija się zamykając go w pułapce – zostaje z niego tylko pancerz

-          dzbanecznik wodny – jego liść zwija się w dzban do połowy wypełniony płynem trawiącym, który jest słodki i zwabia owady.

 

Składniki pokarmowe:

-          węglowodany złożone ( skrobia, glikogen )

-          białka roślinne i zwierzęce

-          lipidy ( czyli tłuszcze )

-          składniki regulujące :

-          sole mineralne

-          witaminy pobierane w postaci gotowej, nie są trawione, regulują procesy, są wchłaniane bezpośrednio do krwi.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin