BISZKOPT PUSZEK.rtf

(1 KB) Pobierz

 

 

 

 

Ciasto biszkoptowe z owocami

SKŁADNIKI:

 

    * 4jaja

    * 1szkl cukru

    * 11/2szkl mąki

    * 5łyżek oleju

    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

białka ubić z cukrem, dodać żółtka i po ubiciu dodać pozostałe składniki-( tylko wymieszać nie miksować).owoce kłaść na wierzch (mogą być jabłka,śliwki lub mrożone truskawki, jagody itp.)i piec w tem.ok.180 stopni ok.50min.posypać cukrem pudrem

 

 

Ciasto ze śliwkami 

składniki:

    *  50 dag śliwek

    * 2 szklanki mąki pszennej

    * 20 dag masła lub margaryny

    * 4 jajka

    * 1 szklanka cukru pudru

    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    * aromat waniliowy. Do formy: masło i bułka tarta. Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Z białek ubij pianę, dodaj cukier, ubijaj, aż będzie sztywna i lśniąca. Nie przerywając ubijania, kolejno dodawaj po jednym żółtku. Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką. Roztopione i schłodzone masło dodawaj do masy jajecznej na przemian z mąką, ciągle mieszając trzepaczką. Dodaj kilka kropli aromatu waniliowego i wlej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu. Piecz 50 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto posyp przez sitko cukrem pudrem.

 

 

.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin