1 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)ok. 180 g cukruok. 1/2 - 3/4 łyżki świeżego, startego imbiru (lub ok. 3/4 łyżeczki imbiru w proszku)*sok z 1/2 cytrynyotarta skórka z 1-2 cytryn
wersja IUmyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokroić w kostkę, polewając je sokiem z cytryny. Cukier wymieszać z otartą skórką, zasypać owoce, przykryć i odstawić na noc.Następnego dnia gruszki zagotować i mieszając smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli owoce puściły bardzo mało soku możemy ewentualnie dodać nieco wody). Gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych (i osuszonych) lub wypieczonych w piekarniku słoików.Jeśli chcemy dżem przechowywać dość długo, radzę go dodatkowo zapasteryzować.
Jutrzenka___