{36}{105}Naprawd�? {109}{201}Chc� ci kogo� przedstawi�. {205}{277}My�l�, �e go...|On jest... {282}{315}Bardzo wysoki. {319}{382}- Co takiego?|- Wysoki. {386}{416}Wyj�tkowo wysoki. {420}{470}- Ja te�.|- Wiem. {474}{540}Ale on jest wy�szy,|wi�c to dobrze. {544}{613}Dobrze. {914}{1005}Ca�kiem nie�le. {1055}{1154}Ale nie doskonale. {1641}{1762}- Tu jeste� Julio.|- O, John! {1778}{1857}- Mi�o ci� widzie�.|- Gdzie ta twoja siostra? {1861}{1922}Tam. {2010}{2041}Opowiedzieli�my jej o tobie. {2045}{2111}Nie chcia�bym przeszkadza�|jej w rozmowie. {2116}{2173}Z Ivanem Cousinsem? {2177}{2400}Dopiero si� poznali.|Jako� nie widz� Dorothy z Ivanem Cousinsem. {3201}{3356}Bien aimes!|Umi�owani bracia i siostry! {3654}{3770}- Jest bardzo mi�o.|- Nigdy nie by�em na takim weselu. {3775}{3844}Prosz�, Julio. {3849}{3878}Jaki pi�kny �lub. {3882}{3920}Dzi�ki, tato. {3924}{4017}Nie jestem zachwycony|tym ma��e�stwem. {4021}{4102}Naszym te� nie by�e� zachwycony. {4106}{4176}To prawda. {4180}{4256}Jak tam w ambasadzie? {4261}{4341}Dobrze, dzi�kuj�. {4345}{4475}W�a�ciwie to niezbyt dobrze, bo|obci�li nam fundusz biblioteczny o 90%. {4479}{4567}Senator McCarthy ma d�ugie r�ce. {4571}{4721}Senator McCarthy ufa swoim|przekonaniom i za to go podziwiam. {4726}{4896}Nasi znajomi w Waszyngtonie|stracili prac� po latach s�u�by. {4900}{5054}A Paul musia� dokona� spisu wszystkich|ksi��ek w bibliotece ambasady. {5058}{5141}Chyba nie sugerujesz,|�e rz�d francuski jest lepszy. {5145}{5210}- A do tego...|- Zata�czymy? {5215}{5315}Chod�, zata�cz ze mn�. {5319}{5400}Zarzeka�a� si�, �e nie b�dziesz|o tym rozmawia�. {5404}{5527}Wiem, nigdy si� nie naucz�. {6479}{6575}Gdzie moja �onka? {6592}{6658}Tutaj, bije pian�. {6662}{6710}Co na obiad? {6714}{6786}Majonez? {6842}{6923}- Dobry.|- Nieprawda�? {6927}{6955}Dosta�a� list od siostry. {6959}{7105}Wy�l� ten przepis Avis.|Jest znakomity. {7109}{7151}Rzek�abym prze�omowy. {7155}{7241}Niew�tpliwie. {7520}{7627}Dorothy jest w ci��y. {7705}{7789}Paul, czy to nie...? {7793}{7901}Czy to nie wspaniale? {8204}{8317}Jestem taka szcz�liwa. {8392}{8600}Podgrzanie miseczki przed wbiciem|��tka, zmienia posta� rzeczy. {8604}{8746}Majonez udaje si� za ka�dym razem. {8831}{8940}Napisa�am wam przepis. {9007}{9051}Nie zgadzasz si�? {9055}{9108}Co do majonezu?|Sk�d�e znowu? {9112}{9160}Na pewno masz racj�. {9165}{9251}Naukowo potwierdzon�. {9256}{9334}To moje motto. {9339}{9389}Julio, {9393}{9446}mamy pewn� spraw�. {9450}{9529}Wydawca naszej ksi��ki kucharskiej {9533}{9599}twierdzi, �e ona|nie jest po angielsku. {9603}{9657}Przecie� jest. {9661}{9736}Odrzucili j�. {9740}{9912}Ale zasugerowali,|�eby�my znalaz�y kogo�, {9915}{10073}kto uczyni�by j� bardziej przyst�pn�|dla ameryka�skiego czytelnika. {10077}{10171}Zgodzi�aby� si�? {10185}{10300}Czy ja bym si� zgodzi�a? {10358}{10419}Tak. {10466}{10601}/Zagrajmy w "Zgadnij|/kto przyjdzie na kolacj�?" {10605}{10704}/We �rod� b�d� go�ci�a|/u siebie pewn� znakomito��. {10709}{10775}/Podpowied� #1: {10780}{10963}/Stopie� oddalenia mi�dzy mn� a Juli� Child|/zmniejszy si� o jaki� tysi�c. {10967}{11077}/Uprzedzaj�c pytania, nie chodzi|/o Amand� Hesser z NY Timesa, {11081}{11146}/ani Nigell� Lawson czy In� Garten. {11150}{11268}/Podpowied� #2: przyrz�dz�|boeuf bourguignon, czyli potraw�, {11272}{11432}/kt�r� m�j go�� zrobi� tu� po przeczytaniu|/"Sztuki Kuchni Francuskiej". {11436}{11525}Poprosz� boeuf bourguignon Julii Child. {11529}{11647}/Skoro nikt nie odgad�,|/sama wam powiem. {11651}{11808}/To Judith Jones.|/Redaktorka ksi��ki Julii Child. {11812}{11903}/Kobieta, kt�ra dostrzeg�a|/potencja� w r�kopisie Julii. {11907}{11991}/Teraz jest seniork� i pewnie|/nie jada ci�kostrawnych potraw {11995}{12092}/dlatego wo�owin� przyrz�dzam|/na dzie� przed. {12096}{12306}/Gotuj�c j�, wyczuwam niemal|/fizyczn� obecno�� Julii u mego boku. {12310}{12421}/W rzeczywisto�ci, g��wnie|/m�wi� sama do siebie. {12425}{12462}Jak d�ugo ma si� gotowa�? {12467}{12513}Dwie i p� godziny. {12671}{12777}/Witam, nazywam si� Julia Child. {12782}{12910}/Dzi� przygotuj� �wi�tecznego kurczaka,|/czyli Le Kurczaque Svi�teczny. {12914}{13037}/Zaczniemy od na wp� zluzowanego|/kurczaka, czyli poularde demi desosee. {13041}{13204}/Faszeruj� go cebulk�,|/�eby mia� odpowiedni zapaszek, {13208}{13289}/oraz w�tr�bk�, kt�r� mo�na|/r�wnie� u�y� do kanapek, {13291}{13380}/krakers�w lub saltinek. {13421}{13491}/Koty i psy uwielbiaj� w�tr�bk�. {13495}{13582}/Wi�c nie wolno jej wyrzuca�. {13587}{13785}/K�ad� kurczaka na brzuszku|/i kroj� wzd�u� kr�gos�upa. {13789}{13885}/No tak, o ma�o nie|/obci�am sobie palca. {13889}{13961}/To si� nawet dobrze sk�ada,|/poniewa� takie wypadki {13965}{14018}/zdarzaj� si� w kuchni|/od czasu do czasu, {14022}{14097}/i nigdy nie wiadomo co robi�. {14102}{14189}/Po pierwsze, trzeba zatamowa� krwotok. {14193}{14332}/Mo�na do tego celu wykorzysta� fartuch. {14336}{14394}/Unie�� r�k� nad g�ow�. {14398}{14503}/Lub zastosowa� naturalny|/koagulant w postaci podrob�w. {14507}{14624}/To kolejny pow�d �eby|/nie wyrzuca� w�tr�bki. {14628}{14717}/Ojej, st� odje�d�a. {14721}{14781}/Czemu wszyscy wirujecie? {14786}{14836}/Chyba prze�pi� si� chwileczk�. {14840}{14925}/Bon Appetit. {16330}{16448}To jest po prostu|suchy zbi�r przepis�w. {16452}{16511}W og�le nie wci�gaj�cy. {16515}{16662}B�d� musia�a wszystko|zacz�� od pocz�tku. {16667}{16880}To musi by� ksi��ka zach�caj�ca ameryka�skie|gospodynie, kt�re nie maj� kucharek. {16885}{16981}Kt�rym nikt nie us�uguje. {16985}{17108}O ile mo�na tak powiedzie�. {17121}{17196}Chyba mo�na. {17201}{17267}Julio? {17291}{17347}Co b�dzie, je�li|wyjedziemy z Pary�a? {17351}{17436}Dlaczego mieliby�my to robi�? {17440}{17526}Bo moja umowa|mia�a trwa� cztery lata. {17530}{17604}Czyli mamy jeszcze czas. {17608}{17685}Osiem miesi�cy. {17690}{17821}Ksi��ki kucharskiej nie da si�|napisa� w osiem miesi�cy. {17825}{17924}Raczej w dwa lata. {18006}{18072}Julio, {18110}{18169}co je�li przenios�|mnie gdzie� indziej? {18173}{18222}Mog� to zrobi�? {18227}{18272}Tak. {18277}{18358}Nie bardzo im na mnie zale�y. {18362}{18405}Och, Paul. {18409}{18514}Oczywi�cie, �e im zale�y. {18519}{18597}Niekoniecznie. {18601}{18737}Je�li wyjedziemy, b�d�|wysy�a�a strony poczt�. {18742}{18781}A one b�d� je odsy�a�y. {18785}{18899}Po to wynaleziono system|pocztowy oraz kalk�. {18903}{19002}R�wnie dobrze mog� przyjecha�|do Pary�a poci�giem. {19007}{19094}Gdyby�my musia�y|koniecznie pracowa� we trzy. {19098}{19141}A raczej we dwie. {19145}{19255}Bo jak wiadomo Louisette|tylko udaje, �e co� robi. {19259}{19378}Ale zostaniemy w Europie, prawda? {19382}{19567}Ci�ko stwierdzi�, zwa�ywszy|obecne nastroje polityczne. {19572}{19663}Senator McCarthy nie lubi takich jak my. {19668}{19765}Jak to?|Co my�my takiego zrobili? {19769}{19856}Nic.|Nie o to chodzi. {19860}{19927}Rzecz w tym, �e byli�my w Chinach. {19931}{19984}To wystarczy. {19988}{20117}- P�ki co, jeste�my tu.|- Masz racj�. {20121}{20184}Za twoj� ksi��k�. {20188}{20334}"Francuska kuchnia dla ka�dego" {20338}{20381}Albo: "Domowa kuchnia francuska". {20385}{20439}Podoba ci si�?|Kt�ry lepszy? {20443}{20485}Podobaj� mi si� oba. {20489}{20532}/Kochana Avis! {20536}{20664}/Oto fragment naszej ksi��ki|/kucharskiej z rozdzia�u o sosach. {20669}{20876}/Nie pokazuj go nikomu, chyba,|/�e masz absolutn� pewno��, {20882}{20946}/�e to osoba spoza bran�y wydawniczej. {20950}{21028}/S� tacy, kt�rzy nie|/marz� o niczym innym {21032}{21170}/jak tylko o wykradzeniu|/tego przepisu na hollandaise. {21174}{21259}Sp�nimy si�.|My�lisz, �e ona si� pojawi? {21263}{21321}Louisette?|Naturalnie. {21325}{21363}Przecie� to jej dom. {21367}{21442}�artowa�am. {21446}{21482}O co tak w og�le chodzi? {21486}{21532}Louisette nie chcia�a powiedzie�. {21536}{21586}Jaka� niespodzianka. {21590}{21662}Mo�e zrezygnuje ze wsp�pracy? {21666}{21710}- By�oby bosko.|- Julio! {21714}{21792}To prawda. {21873}{22018}Moje drogie, przedstawiam|wam Irm� Rombauer. {22022}{22110}Pani "Rado��"? {22119}{22201}Napisanie "Rado�ci|gotowania" zabra�o mi rok. {22206}{22318}Tylko rok? W��cznie|z degustacj� przepis�w? {22322}{22397}Nie wypr�bowa�am|wszystkich przepis�w. {22402}{22445}By�o ich za du�o. {22450}{22563}Znalaz�am wydawc� w St Louis. {22567}{22649}- Ile pani zap�aci�?|- Ja zap�aci�am jemu. {22653}{22699}Trzy tysi�ce dolar�w. {22703}{22745}Trzy tysi�ce dolar�w? {22749}{22797}To maj�tek. {22801}{22942}Ale mia�am troch� pieni�dzy|z ubezpieczenia, bo m�j m��... {22946}{22993}- Nie!|- Zabi� si�? {22997}{23115}Tak. Wi�c zastanawia�am si�,|co zrobi� z pieni�dzmi, {23119}{23176}a potem ksi��ka zdoby�a powodzenie. {23180}{23231}I zainteresowali si� ni�|w Bobbs-Merrill. {23232}{23278}Mia�am wydawc�|z prawdziwego zdarzenia. {23281}{23322}I zarobi�a pani krocie? {23326}{23386}Ani troch�.|Zrobili mnie na szaro. {23390}{23444}Ukradli prawa autorskie. {23448}{23544}- Wznowiono edycj� i wiecie co?|- Co? {23549}{23613}Indeks wo�a o pomst� do nieba. {23617}{23748}City chicken nie wyst�puje pod C. {23752}{23789}Doprawdy? {23794}{23879}Tylko pod|"Szasz�yki z kurczaka". {23883}{23944}Nie! {23950}{24178}W k�ko opowiada�a|jak wydawca oskuba� j� z tantiem. {24215}{24379}To mi u�wiadomi�o, �e publikacja|to nie bu�ka z mas�em. {24380}{24479}Masz list od Avis. {24830}{24899}Avis spodoba� si� rozdzia� o sosach. {24903}{24969}To doskonale. {24973}{25025}O nie! {25029}{25079}Pokaza�a go komu�. {25083}{25185}A nalega�am, by tego nie robi�a. {25189}{25327}Pokaza�a go redaktorce z|firmy wydawniczej w Bostonie. {25332}{25446}A tamta pokaza�a go dyrektorowi. {25450}{25498}Paul, Paul, Paul! {25503}{25555}Co, co, co? {25559}{25628}Chc�... {25633}{25676}Chc� wyda� nasz� ksi��k�. {25680}{25736}To wspaniale. {25740}{25825}- I wyp�ac� nam zaliczk�.|- Ile? {25829}{25928}Dwie�cie pi��dziesi�t dolar�w! {25932}{26029}A po napisaniu ksi��ki,|500 dola...
LPKety