Kremowa jagodzianka.doc

(32 KB) Pobierz
Kremowa jagodzianka

Kremowa jagodzianka

 

Składniki:

Biszkopt:

·            4 jajka

·            0,6 szklanki mąki pszennej

·            0,6 szklanki cukru

·            ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

·            ½ litra mleka

·            3 łyżki mąki ziemniaczanej

·            3 łyżki mąki pszennej

·            4 żółtka

·            3 łyżki cukru

·            20 dag masła

Ponadto:

·            10 dag ciastek "bezy"

·            gotowa polewa czekoladowa

·            30 dag jagód

·            ½ szklanki rodzynek

·            ½ szklanki orzechów włoskich

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy (25 x 36 cm) i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

2 szklanki mleka zagotować. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka rozpuścić w ½ szklanki mleka. Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Przestudzony budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.

Na biszkopt wyłożyć ¼ kremu, następnie umyte i osączone z wody jagody i ¼ kremu. Na kremie należy ułożyć bezy. Następnie resztę kremu, a na niego rodzynki i pokrojone orzechy włoskie. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin