Składniki:
Masa serowa:
· 4 serki waniliowe homogenizowane (4 X 15 dag)
· 25 dag masła
· 4 żółtka
· 3 łyżki cukru pudru
· cukier waniliowy
· 2 pełne łyżki żelatyny
· 5 dag rodzynek
· 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
· aromat rumowy
Ponadto:
· 5 dag białej czekolady
· 5 dag mlecznej czekolady
· ok. 6 łyżek mleka
· ok. ½ szklanki orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Rodzynki zalać gorącą wodą dodać kilka kropel aromatu rumowego i zostawić na ok. 1 godzinę. Następnie osączyć je z wody. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać stopniowo serki waniliowe, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać ostudzoną żelatynę, rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszać.
Średniej wielkości tortownicę posmarować olejem. Orzechy włoskie drobno pokroić i obsypać nimi boki tortownicy. Następnie masę serową wyłożyć do tortownicy. Każdą czekoladę rozpuścić osobno z ok. 3 łyżkami mleka i polać nimi sernik. Schłodzić w lodówce.
dtdariusz