Składniki:
Ciasto:
· 3 szklanki mąki
· 3 łyżki cukru
· 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 żółtka
· 25 dag margaryny
Masa serowa:
· 75 dag sera
· 2 żółtka
· 1 jajko
· 1 budyń waniliowy
· 10 dag masła
· ½ szklanki cukru pudru
· brzoskwinie w puszce
· aromat cytrynowy
Masa białkowa:
· 5 białek
· ¾ szklanki cukru pudru
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
· cukier puder
Sposób wykonania:
Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 2/3 ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, a resztę ciasta schłodzić w lodówce.
Ser zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć na puszystą masę dodając cukier puder, żółtka i jajko. Pod koniec ucierania dodać ser, budyń w proszku i kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto.
Na masę serową wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Białka ubić, nadal ubijając dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wylać na pokrojone brzoskwinie.
Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę schłodzonego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 160-170 °C.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
dtdariusz