Sernik z brzoskwiniami.doc

(21 KB) Pobierz
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

 

Składniki:

Ciasto:

·            3 szklanki mąki

·            3 łyżki cukru

·            3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

·            3 żółtka

·            25 dag margaryny

Masa serowa:

·            75 dag sera

·            2 żółtka

·            1 jajko

·            1 budyń waniliowy

·            10 dag masła

·            ½ szklanki cukru pudru

·            brzoskwinie w puszce

·            aromat cytrynowy

Masa białkowa:

·            5 białek

·            ¾ szklanki cukru pudru

·            1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:

·            cukier puder

 

Sposób wykonania:

Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 2/3 ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, a resztę ciasta schłodzić w lodówce.

Ser zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć na puszystą masę dodając cukier puder, żółtka i jajko. Pod koniec ucierania dodać ser, budyń w proszku i kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto.

Na masę serową wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Białka ubić, nadal ubijając dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wylać na pokrojone brzoskwinie.

Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę schłodzonego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin