Naleśniki ze szparagami Autor: draża123 Data: 2005-10-17 17:53:37
Porcje: 6 Koszt: ? zł Trudność: prosty Czas: 20 min. Kalorie: ?
Składniki:6 naleśników, 6 dużych plastrów szynki gotowanej, majonez, 1 słoik szparagów, żółty ser.Jak przyrządzić?Naleśniki smarujemy majonezem, nakładamy plaster szynki, na to szparagi (2-3)i zwijamy w rulon. Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu, posypujemy zółtym serem i zapiekamy w piekarniku ok. 7 min
Łatwa i prosta zapiekanka z ziemniaków Autor: Justyna Data: 2005-09-16 21:56:26
Porcje: ? Koszt: ? zł Trudność: prosty Czas: ok. 35 min. Kalorie: ?
Składniki:5 duzych ziemniaków, pół główki białej kapusty, pół kilograma kiełbasy toruńskiej (lub innej), żółty ser, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, vegeta, bazylia.Jak przyrządzić?Ziemniaki ugotować w koszulkach i pokroić w plastry ok 1 cm, kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę usmażyć na oleju z kiełbasą pokrojoną w plasterki i na koniec wcisnąć czosnek. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym (może być blacha) układać: pokrojone ziemniaki - posypać vegetą i bazylią, kapustę, kiełbasę z cebulą, ser. Powinny być tego 2 warstwy. Na górę mocno potrzeć ser żółty. Zapiekać ok 15 min. w piekarniku.
Kotlety jajeczne Autor: iwosia (iwosial@wp.pl) Data: 2005-09-01 09:57:41
Porcje: 6-8 kotletów Koszt: 15 zł Trudność: prosty Czas: 20-30 min. Kalorie: wysoka
Składniki:12 jajek, 2 małe cebule/szczypiorek, szklanka bułki tartej, sól, olej/oliwa, łyżka majonezu, pieprz. Jak przyrządzić?Ugotować na twardo 10 jajek. Obrać i pokroić w kosteczki lub w całości wrzucić do robota kuchennego. Podobnie postąpić z cebulą (choć polecam szczypiorek). Wsypać szklankę bułki tartej. Za pomocą robota lub samemu - wyrobić masę. Dodać pozostałe 2 surowe jajka, żeby masa była lepiej zbita. Dodać łyżkę majonezu, sól, pieprz. Uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, po czym włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem/oliwą. Smażyć na złotawo-brązowy kolor. Potrzebne przybory:garnek, deska, bardzo głęboki talerz lub miska, patelnia, widelec, łopatka do kotletów, nóż Jak podawać?Z ziemniakami, na gorąco.
Uwagi:1) Jeśli posiadamy robota kuchennego, wszystkie składniki wrzucamy do niego, lecz potem również np. widelcem lub łyżką ugniatamy powstałą masę w głębokim talerzu lub misce.Gdy robota nie mamy, kroimy jajka i cebulę na jak najmniejsze kawałki, żeby łatwiej było nam je rozgniatać i mieszać aż do uzyskania dającej się formować w kotlety masy.2) Im więcej dodamy bułki tartej, tym kotlety będą bardziej stałe i mniejsze prawdopodobieństwo, że rozlecą sie podczas przekładania na patelni.
Tokany po starowęgiersku Autor: jeannek@wp.pl (jeannek@wp.pl) Data: 2005-08-24 17:48:08
Porcje: 4 Koszt: ? zł Trudność: średni Czas: 60 min. Kalorie: wysoka
Składniki:90 dag wieprzowiny, 10 dag wędzonego boczku, papryka surowa, papryka mielona, sól, 10 dag smalcu, woreczek śmietany słodkiej, cebula, 8 dag koncentratu pomidorowego, mąka Jak przyrządzić?- cebulę posiekać i zrumienić na smalcu- cebulę posypać dużą ilością papryki, wlać gorącą wodę i gotować ok. 5 minut- do cebuli dodać pokrojoną wieprzowinę a po 20 min. boczek- dodać koncentrat i pokrojoną w paski paprykę- posolić- gotować do miękkości mięsa- wlać śmietanę i dokładnie wymieszać- zagęścić mąką
Kotlety z pietruszką i żółtym serem Autor: Krystyna (Krystyna_1@go2.pl) Data: 2005-08-10 16:22:00
Porcje: Koszt: zł Trudność: prosty Czas: 30 min. Kalorie:
Składniki:1/2 kg mielonego mięsa drobiowego, duży pęczek pietruszki, dwie łyżki czubate sera żółtego, 2 ząbki czosnku, 2 jaja, sól, oregano. Jak przyrządzić?Mięso mielone wymieszać z posiekaną natką pietruszki i 2 posiekanymi ząbkami czosnku oraz 2 łyżkami startego sera żółtego i 2 jajkami. Doprawić do smaku solą i oregano. Smażyć na patelni lub piec na grillu.
Piersi kurczaka inaczej Autor: marcys1 ( ) Data: 2005-08-01 17:29:10
Porcje: ? Koszt: ? zł Trudność: prosty Czas: 45 min. Kalorie: ?
Składniki:4 filety z piersi kurczaka, 15 dag sera (oscypek, mozzarella lub parmezan), 8 dużych pieczarek, 8 plastrów wędzonego boczku, sól, pieprz, imbir.Jak przyrządzić?Filety umyć, osuszyć. Ostrym nożem naciąć, tworząc kieszonkę. Obrane, pokrojone w kostkę pieczarki usmażyć, przełożyć do miski i wymieszać ze startym na tarce serem. Mieszanką wypełnić filety, oprószyć solą, pieprzem i imbirem. Każdą porcję owinąć dwoma cieńkimi plastrami boczku, spiąć patyczkami do szaszłyków. Piec w piekarniku około 25 min. w temperaturze 220 st. C.
Łazanki
Kapustę pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na prawie miękko w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.Kiedy kapusta będzie się gotować pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki i udusić z pieprzem i solą. W międzyczasie wstawić wodę na makaron, ugotować go z solą i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał.Podsmażyć wędlinkę albo kiełbaskę i wymieszać z pieczarkami. Wlać troche oleju i podsmażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.Ja mieszam kapustę z łazankami jeszcze na patelni i podsmażam aż wszystko będzie gorące, ale można wymieszać składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty.Smacznego!
Składniki:- 1 mała główka białej kapusty,- 2 małe cebule,- 1 kostka rosołowa,- ciasto łazankowe (makaron kwadraciki),- olej,- sól,- pieprz. Jak przyrządzić?Kapuste pokrojoną na 8 części ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie posiekać ją w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i dodać do niej rozdrobnioną kapustę. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Wywar dodać do kapusty i nadal smażyć,od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy do smaku. Czas smażenia minimum 45min. Makaron ugotować(wg przepisu na opakowaniu).Gdy kapusta będzie już usmażona należ zdjąć ją z ognia i wymieszać z ugotowanym ciastem łazamkowym. Należy podawać z omastą.Potrzebne przybory:Ostry nóż, deska do krojenia, garnek, duża patelnia.Jak podawać?Potrawę najlepiej podawac na płaskim talerzu.Czas przygotowania:Im dłuższy czas smażenia kapusty, tym lepszy smak.
Kwaśnica
Żeberka umyć, zalać sześcioma szklankami wody, posolić i ugotować. Miękkie żeberka wyjąć, oddzielić mięso od kości, pokroić w kostkę. Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać mąkę, zrumienić, połączyć z ziemniakami, kapustą i mięsem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. 100 g - 55 kcal.
KAPUSTA ZASMAZANA
Klasyczna polska kapusta zasmażana Składniki: 60 dag kiszonej kapusty, 2 duże cebule, łyżka masła, 2 łyżki oliwy, 2 czubate łyżeczki mąki krupczatki, sól, 1 łyżeczka cukru (lepiej miodu), pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Kapustę lekko odcisnąć, zalać w garnku wrzątkiem (poziom wody równy z poziomem kapusty), wsypać łyżeczkę soli, wrzucić listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 bardzo drobno posiekaną cebulę, cukier (miód) zagotować. Gotować powoli do miękkości nie dolewając wody. Odczerpać ok. pół szklanki wywaru kapuścianego, ostudzić. Na oliwie z masłem przesmażyć drugą cebulę do zrumienienia, wsypać mąkę, zasmażyć na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić ostudzonym wywarem, dodać do kapusty, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do mięs lub (w Wigilię) do gotowanej fasoli. Smacznego
Ryba po grecku
Składniki na 4 porcje:• 300 g filetów z mintaja• majeranek• 1 łyżka oleju• 200 g włoszczyzny bez kapusty• 30 g cebuli• 2 łyżki koncentratu pomidorowego• liść laurowy, ziele angielskie• vegeta• natka pietruszki• sok z 1/4 cytrynyPrzygotowanie:Filety natrzeć majerankiem i vegetą, obrumienić na patelni teflonowej posmarowanej olejem. Cebulę pokroić, poddusić z resztą oleju. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, dodać cebulę, przyprawy, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem około 15 – 20 minut.Dodać podsmażoną rybę i dusić dalsze 15 min., w trakcie dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, na koniec posypać pietruszką. Można podawać na zimno lub na gorąco.
Buraczki w occie:
Składniki i ich ilość: małe buraczki, po 2 - 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu na słoik, listek laurowy, 4 szklanki wody, szklanka octu 6% lub 3/4 szklanki octu 10%, 5 łyżek cukru, łyżka soli Sposób przygotowania: Buraczki obrać, gotować na niezbyt miękko. Włożyć do słoików z przyprawami. Zalewę z wody, octu, cukru, soli zagotować. Zalać buraczki. Pasteryzować na małym ogniu około 15 minut. Opis ogólny: Pyszne buraczki do obiadku. Kolejny przepis wielbiących przetwory mamy i babci. Ja się tylko bezczelnie zajadam... Nawet samymi, bez niczego, prosto ze słoika.
Buraczki zasmażane
wydruk
BECIA125