Kulinaria.doc

(228 KB) Pobierz

Naleśniki ze szparagami
    Autor: draża123  Data: 2005-10-17 17:53:37

 

Porcje: 6  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 20 min. Kalorie: ?

 

 

 

 

Składniki:
6 naleśników, 6 dużych plastrów szynki gotowanej, majonez, 1 słoik szparagów, żółty ser.

Jak przyrządzić?
Naleśniki smarujemy majonezem, nakładamy plaster szynki, na to szparagi (2-3)i zwijamy w rulon. Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu, posypujemy zółtym serem i zapiekamy w piekarniku ok. 7 min

 

 

 

Łatwa i prosta zapiekanka z ziemniaków
    Autor: Justyna  Data: 2005-09-16 21:56:26

 

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: ok. 35 min. Kalorie: ?

 

 

 

 

Składniki:
5 duzych ziemniaków, pół główki białej kapusty, pół kilograma kiełbasy toruńskiej (lub innej), żółty ser, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, vegeta, bazylia.

Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w koszulkach i pokroić w plastry ok 1 cm, kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę usmażyć na oleju z kiełbasą pokrojoną w plasterki i na koniec wcisnąć czosnek. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym (może być blacha) układać: pokrojone ziemniaki - posypać vegetą i bazylią, kapustę, kiełbasę z cebulą, ser. Powinny być tego 2 warstwy. Na górę mocno potrzeć ser żółty. Zapiekać ok 15 min. w piekarniku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kotlety jajeczne
    Autor: iwosia (iwosial@wp.pl)  Data: 2005-09-01 09:57:41

 

Porcje: 6-8 kotletów  Koszt: 15 zł  Trudność: prosty  Czas: 20-30 min. Kalorie: wysoka

 

 

 

 

Składniki:
12 jajek, 2 małe cebule/szczypiorek, szklanka bułki tartej, sól, olej/oliwa, łyżka majonezu, pieprz.

Jak przyrządzić?
Ugotować na twardo 10 jajek. Obrać i pokroić w kosteczki lub w całości wrzucić do robota kuchennego. Podobnie postąpić z cebulą (choć polecam szczypiorek). Wsypać szklankę bułki tartej. Za pomocą robota lub samemu - wyrobić masę. Dodać pozostałe 2 surowe jajka, żeby masa była lepiej zbita. Dodać łyżkę majonezu, sól, pieprz. Uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, po czym włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem/oliwą. Smażyć na złotawo-brązowy kolor.

Potrzebne przybory:
garnek, deska, bardzo głęboki talerz lub miska, patelnia, widelec, łopatka do kotletów, nóż

Jak podawać?
Z ziemniakami, na gorąco.

Uwagi:
1) Jeśli posiadamy robota kuchennego, wszystkie składniki wrzucamy do niego, lecz potem również np. widelcem lub łyżką ugniatamy powstałą masę w głębokim talerzu lub misce.
Gdy robota nie mamy, kroimy jajka i cebulę na jak najmniejsze kawałki, żeby łatwiej było nam je rozgniatać i mieszać aż do uzyskania dającej się formować w kotlety masy.
2) Im więcej dodamy bułki tartej, tym kotlety będą bardziej stałe i mniejsze prawdopodobieństwo, że rozlecą sie podczas przekładania na patelni.

 

 

 

 

Tokany po starowęgiersku
    Autor: jeannek@wp.pl (jeannek@wp.pl)  Data: 2005-08-24 17:48:08

 

Porcje: 4  Koszt: ? zł  Trudność: średni  Czas: 60 min. Kalorie: wysoka

 

 

 

 

Składniki:
90 dag wieprzowiny, 10 dag wędzonego boczku, papryka surowa, papryka mielona, sól, 10 dag smalcu, woreczek śmietany słodkiej, cebula, 8 dag koncentratu pomidorowego, mąka

Jak przyrządzić?
- cebulę posiekać i zrumienić na smalcu
- cebulę posypać dużą ilością papryki, wlać gorącą wodę i gotować ok. 5 minut
- do cebuli dodać pokrojoną wieprzowinę a po 20 min. boczek
- dodać koncentrat i pokrojoną w paski paprykę
- posolić
- gotować do miękkości mięsa
- wlać śmietanę i dokładnie wymieszać
- zagęścić mąką

 

 

Kotlety z pietruszką i żółtym serem
    Autor: Krystyna (Krystyna_1@go2.pl)  Data: 2005-08-10 16:22:00

 

Porcje:   Koszt:   Trudność: prosty  Czas: 30 min. Kalorie:

 

 

 

 

Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa drobiowego, duży pęczek pietruszki, dwie łyżki czubate sera żółtego, 2 ząbki czosnku, 2 jaja, sól, oregano.

Jak przyrządzić?
Mięso mielone wymieszać z posiekaną natką pietruszki i 2 posiekanymi ząbkami czosnku oraz 2 łyżkami startego sera żółtego i 2 jajkami. Doprawić do smaku solą i oregano. Smażyć na patelni lub piec na grillu.

 

 

Piersi kurczaka inaczej
    Autor: marcys1 ( )  Data: 2005-08-01 17:29:10

 

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 45 min. Kalorie: ?

 

 

 

 

Składniki:
4 filety z piersi kurczaka, 15 dag sera (oscypek, mozzarella lub parmezan), 8 dużych pieczarek, 8 plastrów wędzonego boczku, sól, pieprz, imbir.

Jak przyrządzić?
Filety umyć, osuszyć. Ostrym nożem naciąć, tworząc kieszonkę. Obrane, pokrojone w kostkę pieczarki usmażyć, przełożyć do miski i wymieszać ze startym na tarce serem. Mieszanką wypełnić filety, oprószyć solą, pieprzem i imbirem. Każdą porcję owinąć dwoma cieńkimi plastrami boczku, spiąć patyczkami do szaszłyków. Piec w piekarniku około 25 min. w temperaturze 220 st. C.

 

 

                                                   Łazanki

 

 

 

Kapustę pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na prawie miękko w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Kiedy kapusta będzie się gotować pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki i udusić z pieprzem i solą.
W międzyczasie wstawić wodę na makaron, ugotować go z solą i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał.
Podsmażyć wędlinkę albo kiełbaskę i wymieszać z pieczarkami. Wlać troche oleju i podsmażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Ja mieszam kapustę z łazankami jeszcze na patelni i podsmażam aż wszystko będzie gorące, ale można wymieszać składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.
Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty.
Smacznego!

 

                                                       Łazanki

Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty,
- 2 małe cebule,
- 1 kostka rosołowa,
- ciasto łazankowe (makaron kwadraciki),
- olej,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?
Kapuste pokrojoną na 8 części ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie posiekać ją w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i dodać do niej rozdrobnioną kapustę. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Wywar dodać do kapusty i nadal smażyć,od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy do smaku. Czas smażenia minimum 45min. Makaron ugotować(wg przepisu na opakowaniu).
Gdy kapusta będzie już usmażona należ zdjąć ją z ognia i wymieszać z ugotowanym ciastem łazamkowym. Należy podawać z omastą.

Potrzebne przybory:
Ostry nóż, deska do krojenia, garnek, duża patelnia.

Jak podawać?
Potrawę najlepiej podawac na płaskim talerzu.


Czas przygotowania:
Im dłuższy czas smażenia kapusty, tym lepszy smak.

 

 

 

                                Kwaśnica

 

 

 

Żeberka umyć, zalać sześcioma szklankami wody, posolić i ugotować. Miękkie żeberka wyjąć, oddzielić mięso od kości, pokroić w kostkę. Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać mąkę, zrumienić, połączyć z ziemniakami, kapustą i mięsem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. 100 g - 55 kcal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                             KAPUSTA ZASMAZANA

 

 

Klasyczna polska kapusta zasmażana
Składniki: 60 dag kiszonej kapusty, 2 duże cebule, łyżka masła, 2 łyżki oliwy, 2 czubate łyżeczki mąki krupczatki, sól, 1 łyżeczka cukru (lepiej miodu), pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Wykonanie: Kapustę lekko odcisnąć, zalać w garnku wrzątkiem (poziom wody równy z poziomem kapusty), wsypać łyżeczkę soli, wrzucić listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 bardzo drobno posiekaną cebulę, cukier (miód) zagotować. Gotować powoli do miękkości nie dolewając wody. Odczerpać ok. pół szklanki wywaru kapuścianego, ostudzić. Na oliwie z masłem przesmażyć drugą cebulę do zrumienienia, wsypać mąkę, zasmażyć na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić ostudzonym wywarem, dodać do kapusty, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do mięs lub (w Wigilię) do gotowanej fasoli. Smacznego

 

 

 

Ryba po grecku

Składniki na 4 porcje:

• 300 g filetów z mintaja
• majeranek
• 1 łyżka oleju
• 200 g włoszczyzny bez kapusty
• 30 g cebuli
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• liść laurowy, ziele angielskie
• vegeta
• natka pietruszki
• sok z 1/4 cytryny


Przygotowanie:

Filety natrzeć majerankiem i vegetą, obrumienić na patelni teflonowej posmarowanej olejem. Cebulę pokroić, poddusić z resztą oleju. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, dodać cebulę, przyprawy, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem około 15 – 20 minut.
Dodać podsmażoną rybę i dusić dalsze 15 min., w trakcie dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, na koniec posypać pietruszką. Można podawać na zimno lub na gorąco.

 

 

 

 

 

 

Buraczki w occie:

Składniki i ich ilość:
małe buraczki,
po 2 - 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu na słoik,
listek laurowy,
4 szklanki wody,
szklanka octu 6% lub 3/4 szklanki octu 10%,
5 łyżek cukru,
łyżka soli

Sposób przygotowania: Buraczki obrać, gotować na niezbyt miękko. Włożyć do słoików z przyprawami. Zalewę z wody, octu, cukru, soli zagotować. Zalać buraczki. Pasteryzować na małym ogniu około 15 minut.

Opis ogólny: Pyszne buraczki do obiadku. Kolejny przepis wielbiących przetwory mamy i babci. Ja się tylko bezczelnie zajadam... Nawet samymi, bez niczego, prosto ze słoika.

 

 

 

 

Buraczki zasmażane

 

wydruk

 

obrazek potrawy

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin