Schab z ananasem
1 kg schabu bez kości, łyżeczka soku z cytryny, 3-4 winne jabłka, kilka piastrów ananasa z puszki, łyżeczka mąki, 2 łyżki masła, łyżeczka cukru, łyżeczka majeranku, łyżeczka koniaku, pieprz, sól
Umyty i osuszony schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą pieprzem, mocno wygnieść ręką, zostawić w chłodnym miejscu na godzinę, po czym lekko oprószyć mąką, ułożyć w wysmarowanej brytfannie, obłożyć ćwiartkami jabłek oraz wiórkami masła. Dusić pod przykryciem około 60 min.
W połowie duszenia dodać cukier i majeranek. Miękkie mięso lekko przestudzić, pokroić na plastry, i ponownie włożyć do brytfanny, na każdej porcji ułożyć plaster ananasa, skropić koniakiem, wstawić
do nagrzanego piekarnika, podgrzać. Podawać z frytkami i zieloną sałatą.
henryk551