Wiatraczki
kasia
125 g roztopionej Kasi150 g twarogu70 ml mleka80 g cukrucukier waniliowy300 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaDo dekoracji:1 biała polewa czekoladowakolorowe posypki cukiernicze
Czaspieczenia: ok. 20 min.
wydrukuj listę zakupów
Historia przepisu
Wiatraczki są ulubionymi ciasteczkami moich dzieci. Nie tylko dlatego, że są smaczne ale dodatkowo kolorowe i mają ładny kształt. Moje dzieci uwielbiają dekorować je różnymi lukrami i ozdobami.
Roztopiona Kasię wymieszać z mlekiem i cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i twaróg. Wszystkie składniki ciasta wymieszać mikserem, następnie przełożyć na stół i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. i pokroić na kwadraty 10x10 cm. Każdy róg kwadratu naciąć do połowy i co drugi złożyć do środka, lekko docisnąć, aby powstały wiatraczki. Wiatraczki układać na wyłożonej papierem blaszce i piec w 180 st.C około 20 min.
Upieczone i ostudzone wiatraczki dekorujemy polewą czekoladową i posypkami.
Paszteciki w cieście francuskim
frugo71
opakowanie gotowego ciasta francuskiegook. 0,5 kg gotowanego mięsagotowane warzywa: 4 marchewki, pietruszka, seler, porsól, pieprz do smakuczubata łyżka majerankułyżka Kasi do posmarowania blaszki
Czaspieczenia: 20-25 min
To przepis bardzo prosty i szybki. Najlepiej wykorzystac warzywa i mięso z np. rosołu lub innej zupy gotowanej wcześniej.
Warzywa i mięso zmielić w maszynce dwa razy, doprawić solą i pieprzem, dodać majeranku, Ciasto francuskie podzielić na dwie porcje (przekroić wzdłuż). Obydwa paski posmarować farszem i zrolowć. Następnie pokroić na kawałki o długości ok. 2,5 cm i ułożć obok siebie na blaszce.Pieczenie pasztecików powinno trwać do momentu wyrośnięcia ciasta i zarumienienia się, w temp nie wyższej niż 180 st., najlepiej z termoobiegiem.Podawać na ciepło z gorącym berszczem.
Ciastka 'Momenty'
250 g Kasi350 g mąki70 g cukru2 duże jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 500 g płatków owsianych górskichrodzynki, suszone owoce
Dzień Dziecka to szczególna chwila. Co roku szykuję moim maluchom jakąś słodką niespodziankę. W zeszłym roku upiekłam im te ciasteczka. Mój synek próbując je rano aż krzyknął „mamo czy każdy moment nie może być jak to ciasteczko". I od tamtej chwili nazywamy je ciasteczka momenty.
KASIĘ zmiksuj z cukrem. Dodawaj po jednym całym jajku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.Płatki rozsyp na tacy, a następnie kładź na nie kulki przygotowanego ciasta (wielkości orzecha włoskiego). Kulki obtaczaj w płatkach owsianych. Blachę posmaruj KASIĄ i wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka układaj zostawiając między nimi dość duże odstępy. W środek każdej kulki możesz włożyć papaję, kawałek suszonej moreli, rodzynkę lub orzeszek. Piecz ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st C.
Różowa pychotka
Daga
szklanka makiszklanka kisielu wisniowego lub truskawkowego w proszku ( 4 kisiele )szklanka cukruszklanka oleju lub Kasia6 jaj1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce sezonowegalaretka o kolorze czerownym
Czaspieczenia: ok 30 minut
Ciasto wyglada bardzo ciekawie ze wzgledu na kolor, a przy tym jest bardzo smaczne.
Utrzeć jaja z cukrem, dodać makę, kisiel, proszek do pieczenia. Dodać olej lub stopioną i ostudzoną Kasią, zmiksować. Upiec ciasto w formie wysmarowanej tluszczem i wysypaną bułką tarta lub wyścielona papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w temp. do 200* Na wystudzony placek wylozyć połówki owoców i zalać tężejącą galaretka.
Brzoskwiniowa pychotka
szklanka mąkiszklanka kisielu w proszku morelowego lub brzoskwiniowego ( 4 kisiele )szklanka cukruszklnka oleju lub Kasia6 jaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniabrzoskwinie z puszki galaretka w kolorze pomarańczowym
Czaspieczenia: 30 min
Jest to inna propozycja przygotowania ciasta różowego ad. "Różowa pychotka". Zmieniajać kolor kisielu i galaretki zmieniamy kolor ciasta. W każdej propozycji ciasto świetnie smakuje, efektywnie wygląda i jest łatwe w przyrządzeniu.
Utrzeć jaja z cukrem, dodać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia, wlać olej lub stopioną i ostudzoną margarynę, zmiksować. Upiec ciasto w formie wyłozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tluszczem i obsypanej bułką tarta. Na gotowy placek wyłożyć połówki brzoskwiń i zalac tężejącą galaretka.
Tort okazyjny
Biszkopt:6 jajszklanka cukru4 łyżki maki ziemniaczanej lub 2 budynie (najlepiej czekoladowe)6 łyzek maki3 łyzeczki proszku do pieczenia2 łyzki kakaoKrem:0,5 litra mlekabudyń smietankowyKasia2 łyżki cukru
Czaspieczenia: ok 30 min
Wspaniały deser na każda okazje! Nie jest trudny w przygotowaniu a napewno bedzie smakował!
Biszkopt: Ubic białka na sztywna pianę i dodawac stopniowo produkty. Piec w temp 200* Upieczony biszkopt pozostawic do ostygniecia, pozniej przekroić. Połówki biszkoptu nasączyć zaparzoną kawa z łyzka cukru i łyżka alkoholuKrem: Ugotowac budyn z 0,5 litrze mleka z cukrem. Pozostawić do ostygniecia. Zimny budyń utrzeć z Kasią i przelozyc biszkopt. Pozostawic część masy na wierzch biszkoptu i boki. Wierzch obsypać starta gorzka czekolada.
Jabłecznik pyszny
Lila
1/2 kg mąki, 1 Kasia, 1 szklanka cukru, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 3 żółtka, jabłka, 2 budynie waniliowe, mleko do ugotowania budyniu
Czaspieczenia: 1 godz.
Bardzo stary przepis. Mam go wiele lat. Dostałam od swojej starszej koleżanki Wiesi-doświadczonej gospodyni. Przyznałam jej się, że pieczenie ciast nie jest moją najmocniejszą stroną. Wręczyła mi przepis mówiąc: to ciasto ci wyjdzie! Spróbuj! Tak właśnie było. Ciasto mimo, że prościutkie, jest bardzo smaczne i smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za jabłecznikiem!
Ugotować 2 budynie i odłozyć do wystudzenia.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na stolnicy. Zrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 części (schłodzić). Jedną wyłożyć na blachę, posypać jabłkami (pokrojone drbniutko lub starte na tarce). Na jabłka położyć zimny budyń. Na budyń zetrzeć drugą część ciasta.
Ciasteczka z jablkami
Magoldie
2 szk maki1/2 szk smietany2 dag drozdzy1/2 Kasi1 lyzka cukrujablka i cynamon na nadzienie
Czaspieczenia: 25 min
...
minetka200