Wiosna.doc

(7735 KB) Pobierz

Wiatraczki

kasia

125 g roztopionej Kasi
150 g twarogu
70 ml mleka
80 g cukru
cukier waniliowy
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:
1 biała polewa czekoladowa
kolorowe posypki cukiernicze

Czas
pieczenia: ok. 20 min.


 

wydrukuj listę
zakupów

Historia przepisu

Wiatraczki są ulubionymi ciasteczkami moich dzieci. Nie tylko dlatego, że są smaczne ale dodatkowo kolorowe i mają ładny kształt. Moje dzieci uwielbiają dekorować je różnymi lukrami i ozdobami.


 

Roztopiona Kasię wymieszać z mlekiem i cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i twaróg. Wszystkie składniki ciasta wymieszać mikserem, następnie przełożyć na stół i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. i pokroić na kwadraty 10x10 cm. Każdy róg kwadratu naciąć do połowy i co drugi złożyć do środka, lekko docisnąć, aby powstały wiatraczki. Wiatraczki układać na wyłożonej papierem blaszce i piec w 180 st.C około 20 min.

Upieczone i ostudzone wiatraczki dekorujemy polewą czekoladową i posypkami.

Paszteciki w cieście francuskim

frugo71

opakowanie gotowego ciasta francuskiego
ok. 0,5 kg gotowanego mięsa
gotowane warzywa: 4 marchewki, pietruszka, seler, por
sól, pieprz do smaku
czubata łyżka majeranku
łyżka Kasi do posmarowania blaszki

Czas
pieczenia: 20-25 min


 

wydrukuj listę
zakupów

Historia przepisu

To przepis bardzo prosty i szybki. Najlepiej wykorzystac warzywa i mięso z np. rosołu lub innej zupy gotowanej wcześniej.


 

Warzywa i mięso zmielić w maszynce dwa razy, doprawić solą i pieprzem, dodać majeranku,
Ciasto francuskie podzielić na dwie porcje (przekroić wzdłuż). Obydwa paski posmarować farszem i zrolowć. Następnie pokroić na kawałki o długości ok. 2,5 cm i ułożć obok siebie na blaszce.

Pieczenie pasztecików powinno trwać do momentu wyrośnięcia ciasta i zarumienienia się, w temp nie wyższej niż 180 st., najlepiej z termoobiegiem.
Podawać na ciepło z gorącym berszczem.

Ciastka 'Momenty'

kasia

250 g Kasi
350 g mąki
70 g cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
500 g płatków owsianych górskich
rodzynki, suszone owoce

Czas
pieczenia: ok. 20 min.


 

wydrukuj listę
zakupów

Historia przepisu

Dzień Dziecka to szczególna chwila. Co roku szykuję moim maluchom jakąś słodką niespodziankę. W zeszłym roku upiekłam im te ciasteczka. Mój synek próbując je rano aż krzyknął „mamo czy każdy moment nie może być jak to ciasteczko". I od tamtej chwili nazywamy je ciasteczka momenty.


 

KASIĘ zmiksuj z cukrem. Dodawaj po jednym całym jajku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.
Płatki rozsyp na tacy, a następnie kładź na nie kulki przygotowanego ciasta (wielkości orzecha włoskiego). Kulki obtaczaj w płatkach owsianych. Blachę posmaruj KASIĄ i wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka układaj zostawiając między nimi dość duże odstępy. W środek każdej kulki możesz włożyć papaję, kawałek suszonej moreli, rodzynkę lub orzeszek. Piecz ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st C.

Różowa pychotka

Daga

szklanka maki
szklanka kisielu wisniowego lub truskawkowego w proszku ( 4 kisiele )
szklanka cukru
szklanka oleju lub Kasia
6 jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce sezonowe
galaretka o kolorze czerownym

Czas
pieczenia: ok 30 minut


 

wydrukuj listę
zakupów

Historia przepisu

Ciasto wyglada bardzo ciekawie ze wzgledu na kolor, a przy tym jest bardzo smaczne.


 

Utrzeć jaja z cukrem, dodać makę, kisiel, proszek do pieczenia. Dodać olej lub stopioną i ostudzoną Kasią, zmiksować. Upiec ciasto w formie wysmarowanej tluszczem i wysypaną bułką tarta lub wyścielona papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w temp. do 200* Na wystudzony placek wylozyć połówki owoców i zalać tężejącą galaretka.

Brzoskwiniowa pychotka

Daga

szklanka mąki
szklanka kisielu w proszku morelowego lub brzoskwiniowego ( 4 kisiele )
szklanka cukru
szklnka oleju lub Kasia
6 jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
brzoskwinie z puszki
galaretka w kolorze pomarańczowym

Czas
pieczenia: 30 min


 

wydrukuj listę
zakupów

Historia przepisu

Jest to inna propozycja przygotowania ciasta różowego ad. "Różowa pychotka". Zmieniajać kolor kisielu i galaretki zmieniamy kolor ciasta. W każdej propozycji ciasto świetnie smakuje, efektywnie wygląda i jest łatwe w przyrządzeniu.


 

Utrzeć jaja z cukrem, dodać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia, wlać olej lub stopioną i ostudzoną margarynę, zmiksować. Upiec ciasto w formie wyłozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tluszczem i obsypanej bułką tarta. Na gotowy placek wyłożyć połówki brzoskwiń i zalac tężejącą galaretka.

Tort okazyjny

Daga

Biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
4 łyżki maki ziemniaczanej lub 2 budynie (najlepiej czekoladowe)
6 łyzek maki
3 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyzki kakao

Krem:
0,5 litra mleka
budyń smietankowy
Kasia
2 łyżki cukru

Czas
pieczenia: ok 30 min


 

wydrukuj listę
zakupów

Historia przepisu

Wspaniały deser na każda okazje! Nie jest trudny w przygotowaniu a napewno bedzie smakował!


 

Biszkopt: Ubic białka na sztywna pianę i dodawac stopniowo produkty. Piec w temp 200* Upieczony biszkopt pozostawic do ostygniecia, pozniej przekroić. Połówki biszkoptu nasączyć zaparzoną kawa z łyzka cukru i łyżka alkoholu

Krem: Ugotowac budyn z 0,5 litrze mleka z cukrem. Pozostawić do ostygniecia. Zimny budyń utrzeć z Kasią i przelozyc biszkopt. Pozostawic część masy na wierzch biszkoptu i boki. Wierzch obsypać starta gorzka czekolada.

Jabłecznik pyszny

Lila

1/2 kg mąki, 1 Kasia, 1 szklanka cukru, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 3 żółtka, jabłka, 2 budynie waniliowe, mleko do ugotowania budyniu

Czas
pieczenia: 1 godz.


 

wydrukuj listę
zakupów

Historia przepisu

Bardzo stary przepis. Mam go wiele lat. Dostałam od swojej starszej koleżanki Wiesi-doświadczonej gospodyni. Przyznałam jej się, że pieczenie ciast nie jest moją najmocniejszą stroną. Wręczyła mi przepis mówiąc: to ciasto ci wyjdzie! Spróbuj! Tak właśnie było. Ciasto mimo, że prościutkie, jest bardzo smaczne i smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za jabłecznikiem!


 

Ugotować 2 budynie i odłozyć do wystudzenia.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na stolnicy. Zrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 części (schłodzić). Jedną wyłożyć na blachę, posypać jabłkami (pokrojone drbniutko lub starte na tarce). Na jabłka położyć zimny budyń. Na budyń zetrzeć drugą część ciasta.

Ciasteczka z jablkami

Magoldie

2 szk maki
1/2 szk smietany
2 dag drozdzy
1/2 Kasi
1 lyzka cukru

jablka i cynamon na nadzienie

Czas
pieczenia: 25 min


 

wydrukuj listę
zakupów

Historia przepisu

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin