Wskazowki na potrawy z grilla.doc

(30 KB) Pobierz

 

 

Kiełbasa

To jedno z najczęściej serwowanych dań z grilla. Nic dziwnego. Nie wymaga specjalnego traktowania. Wystarczy kwadrans na średnio rozgrzanym ruszcie, by zaspokoić głód. Kiełbasa będzie smaczniejsza, jeśli ją ponacinasz i w nacięcia powkładasz np. czosnek utarty z majerankiem. Podczas pieczenia można ją także polewać jasnym lub ciemnym piwem.

Wieprzowina wymaga czasu

Wieprzowinę (boczek, karkówka, żeberka, rumsztyk i polędwica) trzeba piec nawet 40 minut. Mięso dobrze warto wcześniej odpowiednio przygotować. Najlepiej wymieszać szklankę piwa, 1/3 szklanki oleju, 1/3 szklanki octu winnego, 3 łyżki miodu i 3 łyżki musztardy. W takiej marynacie powinno poleżeć 24 h. Mięso do pieczenia na grillu najlepiej wybierać chude i kroić na niezbyt duże kawałki.

Dobrze przyprawiony drób

Drób (piersi, skrzydełka, udka i tusze w całości) z rusztu smakuje wyśmienicie, a i przygotowuje się dość szybko. Wystarczy 20 minut. Jeśli będziesz przez dwie godziny marynował je w soku z 1 pomarańczy wymieszanym z 5 łyżkami miodu i octu winnego, 1 łyżką i 3 łyżkami sosu sojowego oraz worcester - efekt gwarantowany. Do pieczenia najlepiej używać specjalnych foremek lub folii aluminiowej.

Ryby do folii

Ryby (najlepszy będzie łosoś, pstrąg, sandacz, szczupak i makrela) dobrze jest zapiekać w folii. Wystarczy po 5 minut z każdej strony. Wcześniej przez pół godziny powinny poleżeć w marynacie składającej się z: 5 łyżek oleju słonecznikowego, 3 łyżek słodkiej papryki, kilku kropli tabasco, 1 łyżeczki cukru i soli. Małe ryby grillujemy w całości, ale duże lepiej pokroić na dzwonka.

Grillowane warzywa

Warzywa są doskonałym dodatkiem do wszelkich grillowanych potraw, ale same także doskonale smakują. Wystarczy, że podasz je z dodatkiem masełek smakowych (można utrzeć masło np. z suszoną papryką lub posiekanym czosnkiem). Do pieczenia nadają się np. ziemniaki, kabaczki, cebula, czy główki czosnku. Pomidorki lub paprykę można napełnić ziarnami kukurydzy, startym żółtym serem wymieszanym z ugotowanym ryżem lub nadzieniem z mielonego mięsa. Kolby kukurydzy będą bardzo smaczne, jeśli przed pieczeniem owiniemy je plastrami boczku.

Wołowina gotowa w 15 min.

Wołowinę (antrykot, polędwicę i rostbef) marynujemy dwie doby. Mieszamy szklankę czerwonego wina, pół litra wody, 10 ziaren pieprzu, pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Całość przyprawiamy odrobiną cukru i tymianku. Tak przygotowane mięso potrzebuje na ruszcie zaledwie 15 minut. Kotlety na grillu upieką się równomiernie jeśli nie będą grubsze niż 2 cm.   

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin