Zapiekanka z pieczarkami.doc

(59 KB) Pobierz

 

 

 

 

Zapiekanka z pieczarkami

-  35 dag makaronu kokardki

-  40 dag pieczarek

- 2 cebule

-  opakowanie zielonych warzyw na patelnię (brokuły, groszek, fasolka)



- 100 ml bulionu warzywnego z kostki

-   zioła prowansalskie

-  sól, pieprz

-  ząbek czosnku

-  szklanka śmietany

-  2 jajka

-  100 ml mleka

-  3 łyżki pestek słonecznika

1.  Makaron ugotuj al dente, odcedź. Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebule obierz i pokrój w krążki, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, smaż razem, aż odparuje cały płyn. Wsyp zamrożone warzywa, wlej bulion, przypraw do smaku, duś 5 min. Żaroodporną formę natłuść, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, włóż makaron, na nim rozłóż pieczarki z warzywami. Śmietanę roztrzep z jajkami i mlekiem, przypraw do smaku. Sosem polej zapiekankę. Piecz 35 min w temp. 180°C. Posyp podprażonymi pestkami słonecznika.

Zamiast śmietany można  użyć jogurtu naturalnego. Można zrezygnować  z cebuli i dodać kukurydzę oraz tuńczyka z puszki.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin