Rolada rybna.pdf

(55 KB) Pobierz
34420134 UNPDF
Rolada rybna
Składniki
0,75 dag filetów z dorsza lub mintaja, cebula, 2 jaja, kajzerka, pół
szklanki mleka l 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki kaparów, pęczek natki,
litr esencjonalnego wywaru z warzyw, ziele angielskie, łyżka
masła, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Kapary zalać szklanką wody i moczyć pół godziny. Filety, bułkę
namoczoną w mleku i odciśniętą oraz cebulę przepuścić przez
maszynkę. Do zmielonej ryby wbić jaja, wsypać bułkę tartą,
osączone kapary i posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem,
starannie wyrobić. Z masy rybnej uformować roladę i zawinąć ją w gazę wysmarowaną
masłem. W podłużnym naczyniu (może to być żeliwny garnek do pieczenia drobiu lub
specjalna rynienka do gotowania ryb) zagotować wywar z warzyw i włożyć do niego
roladę. Gotować na bardzo małym ogniu 40 min. Pokrojoną w plastry roladę można
podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno z różnymi sosami. Można też z wywaru
przyrządzić galaretę i zalać nią zimne plastry rolady.
Taki farsz rybny można wykorzystać na różne sposoby - upiec w blaszce jak pasztet,
usmażyć z niego kotlety, zrobić klopsiki duszone w warzywach lub przełożyć gotowanymi
ziemniakami i zapiec w piekarniku. (100 g - 95 kcal)
 
34420134.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin