Śledzie zapiekane30 dag śledzi wędzonych,1 kg ziemniaków,2 cebule,5 dag żółtego sera typu cheddar,1/2 szklanki śmietany,2 łyżki oleju,pół pęczka natki pietruszki,pieprz, sól.Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, obrać i pokroić w plastry. Ze śledzi zdjąć skórę i usunąć ości, a filety rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę obrać, opłukaći pokroić w talarki. Na dnie żaroodpornego naczyniarozprowwadzić olej i ułożyć warstwami : ziemniaki, kawałki śledzia i cebulę. Każdą warstwę posolić i popieprzyć. Zalać potrawę śmietaną i posypać startym serem. Zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temp. 190 st.C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Madziulkaaa1118