Buraczki tarte.docx

(10 KB) Pobierz

 

Buraczki mamy

 

Składniki:

6 kg buraczków czerwonych

3 cebule

7 ząbków czosnku

2 łyżki soli

 

Zalewa:

5 szklanek wody

2 szklanki octu

2,5 szklanki cukru

5 ziaren ziela angielskiego (rozgniecionego)

5 liści laurowych (połamanych)

 

Sposób wykonania:

Buraczki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać, drobno

pokroić, czosnek obrać i posiekać. Wszystko posolić i wymieszać. Przegotowaną, zimną

wodę wymieszać z octem, dodać cukier, rozgniecione ziarna ziela angielskiego oraz

połamane liście laurowe. Zalewę wymieszać z buraczkami i dokładnie wymieszać.

Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin