CAPPUCINO - WIOLI.doc

(76 KB) Pobierz
T O F F I

CAPPUCCINO – WIOLI



 

Biszkopt:

 

6 jaj

¾ szk. mąki ziemniaczanej

¾ szk. mąki pszennej

1 szk. cukru

2 łyżeczki p.d.p.

szczypta soli

 

Białka + sól ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie żółtka i ubić na puszystą masę. Mąki wymieszać z p.d.p. i przesiane delikatnie wymieszać z masą. Piec pierwsze 15 min. w 140°C, drugie 15 min. w 160°C. Biszkopt przekroić wzdłuż.

 

Warstwa Budyniowa:

 

¾ l soku z czarnej porzeczki

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

 

Ugotować budyń i gorący wylać na biszkopt

 

Warstwa Karpatkowa:

 

½ l mleka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szk. cukru

2 żółtka

1 kostka masła lub margaryny

 

Z mleka, cukru i mąk ugotować budyń, ostudzić, dodać żółtka ukręcić, następnie masło i nadal ukręcać. Można dodać ajerkoniak.

 

Warstwa Śmietanowa:

 

½ l śmietany kremówki 30%

2-3 śmietan-fixy

odrobina cukru pudru

 

Ubić wyłożyć na wierzch ciasta i posypać cappuccino.

 

Gotowe ciasto:

1.      biszkopt (1 część)

2.      warstwa budyniowa

3.     

warstwa karpatkowa

4.      ciasto (2 część)

5.      warstwa śmietanowa

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin