Sałatka grecka3.pdf

(156 KB) Pobierz
Palce Lizać!
Palce Lizać!
http://www.palcelizac.pl/drukuj.php?przepis=9
www.palcelizac.pl
Sałatka grecka
Tradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane "horiatiki". Dobre
zarówno jako przystawka, jak i (w warunkach polskich) danie kolacyjne.
Czas przygotowania: do 15 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
1 nieduży ogórek
2 małe pomidory
1 mała cebula
4-6 czarnych oliwek
1/4 strąka papryki zielonej
1 gruby plaster sera feta
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
pieprz
oregano
Sposób przyrządzania:
Danie przygotowujemy dla każdego z osobna w miseczkach lub na głębokich talerzach.
Obrany ogórek pokroić w plasterki 0,5 - 1 cm i wrzucić na dno naczynia. Następnie dodać
pomidory pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Z papryki wyjąć
gniazdo nasienne, środek dokładnie oczyścić z pestek. Tak przygotowany strąk kroić na
wąskie plastry (mniej więcej 3-4 na porcję). Wszystkie warzywa przyprawić solą i
pieprzem, a następnie położyć na nie plaster fety, który z kolei posypujemy oregano.
Sałatkę grecką koniecznie doprawić oliwą i octem według indywidulanych potrzeb.
Uwagi:
Podawać z białym pieczywem i masłem. Do sałatki polecamy wino greckie typu Retsina, o
charakterystycznym, lekko żywicznym posmaku.
1 z 1
2006-09-02 19:15
30574400.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin