Grupy produktów
Produkty zalecane
Produkty niezalecane
Mięso, drób
cielęcina, wołowina, (chuda), polędwica, serce, wątroba, nerki, móżdżek, ozór, kura, kurczak, indyk
tłuste mięso wołowe i cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane w tłuszczu, tłusty drób (kaczka, gęś)
Wędliny
szynka bez tłuszczu, chuda, zimna pieczeń, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe
wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe
Zupy, sosy
chudy rosół na mięsie, lekko podprawiane zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu
tłusty rosół, majonez, sosy masłowe, wywary z kości
Tłuszcze do smarowania, oleje
masła, margaryny miękkie (w kubkach), oleje roślinne i słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, kukurydziany, sojowy, oliwa
smalec, łój, słonina, margaryny twarde (w kostkach)
Ryby
okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, ryba w galarecie, świeży tuńczyk
karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju
Ziemniaki
ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki purree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki
Warzywa, sałatki
młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kwaszona kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyny, cukinia, koper włoski, brokuły
cebula surowa jak i zarumieniona na tłuszczu, odmiany kapusty: biała, czerwona, włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, groch, fasola, soja
Potrawy z jaj
jajko na miękko, luźna jajecznica, jajko do zagęszczania zup, sosów, przy żółtku należy zwracać uwagę na jego tolerancję przez organizm uwaga! żółtko przeciwwskazane w schorzeniach dróg żółciowych
jajka gotowane na twardo, jajka sadzone i jajecznica na słoninie
Mleko, produkty mleczne
nisko tłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko kondensowane z 5% i 7,5% tłuszczu
zawierający bardzo dużo tłuszczu ser, mocno przyprawiane gatunki serów
Produkty zbożowe, produkty skrobiowe
mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony,
płatki kukurydziane
Chleb, pieczywo
chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks
świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki)
Cukier, słodycze, sacharyna(słodzik)
cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada
słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki)
Owoce
obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, najlepiej przyswajalne są kompoty owocowe
niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą
Przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, zioła
kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, muszkat, liście bobkowe, jagody jałowca, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup.
ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji
Napoje
czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub nisko tłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna gazowana
mocna kawa ziarnista, napoje gazowane przy schorzeniach trzustki całkowicie zakazany jest alkohol!
Strona 1 z 5
Dieta wątrobowa, powinna być bogata w białko i węglowodany z ograniczeniem tłuszczu i błonnika.
W diecie wątrobowej tłuszcze ogranicza się do 40g dziennie.
Stosuje się tłuszcze o niskim punkcie topnienia i wysokiej wartości biologicznej, a więc takie jak: olej sojowy, olej słonecznikowy, masło.Podczas diety wątrobowej posiłki powinno podawać się często, tj. 4-5 razy dziennie, ale w małych ilościach, a potrawy powinny być umiarkowanie ciepłe.
Najlepsze są potrawy gotowane w wodzie i na parze, pieczone w folii, pergaminie, a także duszone bez tłuszczu.
Zazwyczaj w diecie wątrobowej zwiększa się ilość chudego mleka i twarogu.
Z diety wątrobowej należy wyłączyć pokarmy ciężkostrawne, wzdymające, pikantne, zawierające czosnek i cebulę
· 1 jaja kurze całe
· masło śmietankowe pól łyżeczki
· szklanka
Sposób przygotowania
· 5 ziemniaków
· 3 marchewki
· 1/3 pieruszki
· 1 kostka bulionowa
· 3 łyzki makaronu np. świderki
W połowie gotowania dodać makaron np. świderki.
· 3 łyżki ryżu
· 2 litry wody
· 3 ziemniaki
· 1 marchew
· 1/2 pietruszki
· 1 kawałek selera
· 1 torebka ryżu, 2 jabłka, cynamon, cukier, goździki.
Kroimy na małe kawałki.
· &...
zymt