PIECZARKI MARYNOWANE.doc

(24 KB) Pobierz
PIECZARKI MARYNOWANE

PIECZARKI MARYNOWANE

 

 

50 dag pieczarek

2 ząbki czosnku

1 szklanka oliwy

1/2 szklanki wody

szczypta tymianku

6 ziaren pieprzu

sok z 2 cytryn

1 liść laurowy

1/2 łyżeczki soli

 

              Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do rondla wlać oliwę, wodę, sok cytrynowy, wrzucić liść laurowy, ziarenka pieprzu, tymianek, sól i czosnek. Wszystko razem zagotować, przykryć i gotować jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotować pieczarki: oczyścić, umyć i osuszyć. Marynatę przecedzić przez sito, dodać grzyby, zagotować, następnie ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem należy wyjąć pieczarki łyżką cedzakową z zalewy i dokładnie odsączyć.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin