Kurczak_z_pomidorami.doc

(20 KB) Pobierz
Kurczak z pomidorami

Kurczak z pomidorami.

 

2 duże udka kurczaka, 1 pierś kurczaka (razem z kością mostka), 50 dag pomidorów, 2 szklanki soku pomidorowego, 1 szklanka rosołu instant, 2 pęczki dymki, 4 ząbki czosnku, 1 cytryna, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

 

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Pierś pokroić na porcje, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Czosnek obrać, pokroić na kawałki. Cytrynę umyć, pokroić w cząstki. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w dużą kostkę. W brytfannie rozgrzać olej, usmażyć na nim kurczaka. Pomidory oczyścić, umyć, pokroić na cząstki. Czosnek dodać do kurczaka wraz z cytryną, dymką, pomidorami i ziołami, krótko podsmażyć. Dodać sok pomidorowy i rosół. Ponownie doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowane mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 min w temp. 200 C. Wyjąć z piekarnika, posypać natką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin