Kawa amarello
Dla 2 osób
Składniki:
* mleko 1,5 szklanki
* 75g likieru morelowego
* bita śmietana 1/4l
Mleko zagotować ze 1/4 l kremówki, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Dodać 75g likieru morelowego, posypać niewielką ilością kawy rozpuszczalnej. Amarello to po włosku nazwa moreli, stąd nazwa napoju.
Kawa przypalanka
* cukier 4 łyżeczki
* wódka 100g
* bita śmietana 4 łyżki
Kawę zaparzyć. Cukier podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia, dodać wódkę - na przykład "Barack Palinka", uzupełnić kawą i podawać z bitą śmietaną.
Kawa curacao
Dla 4 osób
* mleko 3 szklanki
* czekolada 50g
* 100 g likieru pomarańczowego/curacao
* bita śmietana 1/8 litra
Mleko zagotować z rozdrobnioną czekoladą, od czasu do czasu i mieszając. Kawę zaparzyć i podgrzać z 100 g likieru pomarańczowego/curacao nie doprowadzając do wrzenia. 1/8 l kremówki ubić. Kawę rozlać do 4 filiżanek, udekorować bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą i natychmiast podawać.
Kawa z koniakiem
* 1/8 l koniaku
* 4 goździkami
* 2 kawałki cynamonu
1/8 l koniaku podgrzać z 4 goździkami i 2 kawałkami cynamonu w rondelku, następnie go zapalić, zalać gorącą kawą i przecedzić przez sitko do filiżanek. Przybrać bitą śmietaną.
Kawa rosyjska
* 4 łyżki rosyjskiej wódki
* 4 łyżeczki cukru
* ¼ l kawy
* ¼ l mocnego czerwonego wina
Jej nazwa wzięła się stąd, że do jej przyrządzenia potrzebna jest rosyjska wódka. Ugotować 1/4 l kawy, posłodzić 4 łyżeczkami cukru i doprowadzić do wrzenia wraz z 1/4 l mocnego czerwonego wina. Następnie dodać 4 łyżki wódki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Rozlać do filiżanek, szklanek z grubego szkła lub szklanek w metalowych koszyczkach. Pić gorącą.
Kawa dorożkarska
Dla 1 osoby
Był to ulubiony napój wiedeńskich dorożkarzy. Do szklanki z grubego szkła włożyć łyżeczkę, szklankę napełnić w 2/3 wrzącą kawą i przykryć warstwą bitej śmietany. Przybrać ziarenkiem kawy lub posypać szczypta mielonej. Posłodzić i podawać ze szklanką zimnej wody.
Kawa Krups Karnawał
* 2 filiżanki espresso
* 2 małe kieliszki koniaku
* 2 łyżeczki brązowego cukru
* świeża bita śmietana 4 łyżki
Wlać koniak do żaroodpornych szklanek, ogrzać i zapalić. Dodać cukier, wymieszać, wlać espresso i udekorować świeżą bitą śmietaną. Espresso można według gustu rozcieńczyć niewielką ilością wrzątku. Uwaga: przepis dla pracowitych.
Kawa zimowa Krupsa 2003
* 6 żółtek
* 200 g cukru
* 1/8 l świeżej posłodzonej śmietany
* 1 mały kieliszek likieru pomarańczowego
Ubić żółtka z cukrem na gęstą pianę. Dodać zimne espresso i likier pomarańczowy. Zmieszać ze świeżą bitą śmietaną, wlać do filiżanek. Wstawić do lodówki lub... na balkon.
Kawa á la Wenus
* ajerkoniak - 1/2 filiżanki lub wg uznania
* goździk
* żółtko 1 sztuka
* cukier 2 łyżeczki
* gorąca kawa 1 filiżanka
Filiżankę w połowie napełnić ajerkoniakiem i w połowie gorącą kawą. Dodać cukier do smaku oraz żółtko i dokładnie wymieszać. Pić gorące.
Kawa po kubańsku
* 2 łyżeczki zmielonej kawy
* szczypta cynamonu
* szczypta cukru
* 250 ml wody
Do tygielka wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździka, wlać trochę zimnej wody i utrzeć, dolać zimnej wody do pełna, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.
Kawa po jawajsku
* 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
Do tygielka wsypać kawę i kakao, dolać nieco zimnej wody, utrzeć, zalać do pełna zimną wodą, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.
Kawa rumowa
* 200 ml mocnej, gorącej kawy
* 2 łyżeczki cukru
* 50 ml rumu
* bita śmietana 2 łyżki
Cukier połączyć z rumem, zalać kawę i wymieszać, na koniec udekorować bitą śmietaną.
Kawa karaibska
* 120 ml gorącej kawy
* bita śmietana 6 łyżek
* 30 ml mleka
* 45 ml rumu
* 1 łyżeczka cukru
Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietana i cynamonem.
Kawa hawajska
* 30 ml rumu Malibu
* 150 ml gorącej kawy
Wlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.
Bailey's coffee
* 45 ml Bailey's Irish Cream
* 150 ml mocnej, gorącej kawy
* bita śmietana
Wlać krem do filiżanki, dodać kawę. Na wierzch ułożyć bitą śmietanę.
Kawa meksykańska
* 60 ml tequili
* 120 ml gorącej, mocnej kawy
* łyżeczka gęstego syropu czekoladowego
Składniki wymieszać i podawać w niskiej, grubej szklance.
Kawa Amaretto
* 40 ml amaretto
* 150 ml gorącej, mocnej kawy
Amaretto wlać do szklanki, dolać kawy, podawać przybrane bitą śmietaną.
Kawa cynamonowa
Do parzenia kawy dodajemy cynamon (płaskie pół łyżeczki na dwie filiżanki w przypadku używania ekspresu ciśnieniowego). Kawa ma wspaniały zapach i smak cynamonu. Można ją podać z bitą śmietaną lub jako latte czyli do szklanego naczynia wlać ciepłe mleko (1/2 objętości), następnie delikatnie wlać kawę, aby utworzyły się dwie warstwy. Na wierzch położyć piankę z mleka.
Kawa z imbirem
* 2 filiżanki kawy
* 2 łyżeczki miodu
* 2-3 szczypty imbiru
* mleko lub bita śmietana 6 łyżek
Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.
Kawa mrożona
* 2 jaja
* 2 żółtka
* 15 dag cukru
* 1/2 l mleka
* wanilia
* 4 łyżki kawy
Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną
Kawa z kardamonem
Kardamon rozbijamy w moździerzu - dokładnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki - jeśli robimy typową, zalewaną polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.
Można również szczyptę lub dwie tej przyprawy wsypać do pojemnika ze zmieloną kawą. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. Jednak warto wiedzieć, że zbyt wiele tej przyprawy psuje smak.
Cafe á la Pompadur
(6 filiżanek)
* 10 dag gorzkiej czekolady
* 1/8 l bitej śmietany
* 1 l mocnej, gorącej kawy
* cynamon
* gałka muszkatałowa
Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do filiżanek, zalać gorącą kawą. Posypać cynamonem i szczyptą utartej gałki.
Kawa po cesarsku
* 1 żółtko
* 1 łyżka miodu
* 2 łyżki koniaku
* 2 łyżki słodkiej śmietanki
Wszystko zmiksować i zalać mocną, gorącą kawą.
Irish Coffee
* 1 łyżka cukru
* 4 łyżki whisky
* 2 łyżki bitej śmietany
Birdosz