Kawa po kurdyjsku.doc

(19 KB) Pobierz
Kawa po kurdyjsku

Kawa po kurdyjsku
Witam ! Nauczylem sie takieg parzenia od znajomych Kurdow:
Potrzebny jest do tego:
-tygielek z lyzeczka
-swiezo zmielona kawa
-mala lyzeczka cukru
-kardamon zielony (2-3 ziarenka, zmielic razem z kawa)

skladniki wsypac do tygielka, zalac woda. Parzenie najlepiej jakby sie odbywalo w lazni piaskowej, wtedy piasek ogrzewa tygielek ze wszystkich stron, ale moze tez byc na gazie.
Doprowadzic do wrzenia, zdjac z ognia, zamieszac dokladnie. Doprowadzic do wrzenia i mieszac jeszcze 2 razy.
Potem rozlewac do filizanek i delektowac sie.
UWAGA!
Kawa parzona w ten sposob jest mocniejsza niz zalewana po polsku.
Pozdrawiam

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin