Ciasto wawelskie.doc

(21 KB) Pobierz

CIASTO WAWELSKIE

 

 

                 

Składniki:

Ciasto:

- 30 dag mąki,

- 30 dag margaryny,

- 10 dag cukru,

- 4 jajka,

- 3 łyżki śmietany,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- cukier waniliowy,

- dżem,

- bakalie.

 

Krem:

- 4 łyżki cukru pudru,

- 4 żółtka,

- cukier waniliowy,

- 2 łyżki mąki pszennej,

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

- 0,5 l mleka,

- 1 margaryna,

- cytryna: sok i skórka.

 

Jak przyrządzić?

Ciasto:

Mąke z margaryna wymieszać (najlepiej posiekać), dodać żółtka i 5 dag cukru, proszek i cukier waniliowy, śmietane. Białka ubić osobno na piane, dodać cukier po ubiciu. Na dwóch formach prostokątnych wyłożyc ciasto, posmarować to dżemem i przykryć piana. Posypać na koniec bakaliami i upiec placki. Piec 170 stopni ok. 30 minut.

 

Krem:

1 szkl. mleka wymieszać z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i mąką. Drugą szklanke mleka zagotować. Gdy mleko się zagotuje, dolać do tego mleka masę jajeczna i gotować do zgęstnienia. Mieszać by uzyskać budyń. Gdy przestygnie dodać do ubitej na puch margaryny albo masła i mieszać. Dodać skórke i sok z cytryny.

Placki przełożyc kremem tak, by bakalie były na spodzie i na wierzchu. Wstawić do lodówki.

 

             

Uwagi:

Dla smaku można polać polewą czekoladową i posypać pocypka cukrową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin